null Tájékoztató a magyar ebfajták törzskönyvéhez igényelhető támogatás ügyintézési folyamatáról

Tájékoztató a magyar ebfajták törzskönyvéhez igényelhető támogatás ügyintézési folyamatáról

2021. március 8, hétfő

A 2020 decemberében megjelent 62/2020-as AM rendel alapján a magyar ebfajták tenyésztői 2021. január elsejétől nyújthatnak be kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmeket ahhoz a tenyésztőszervezethez, amelynél a tagsági jogviszonyuk fennáll. Cikkünkben összefoglaltuk az ügyintézési folyamat legfontosabb tudnivalóit.

Az egyesületek a jogszabály szerint a tenyésztők által benyújtott kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmek (KKV nyilatkozatok) Nébih általi leigazolását követően kezdhetik meg az érintett tenyésztők felé a kedvezményes szolgáltatások nyújtását.
 

I.    A kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmek (KKV-s nyilatkozatok) ügyintézésének folyamata:

1.    A tenyésztőknek a kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmeiket az érintett tenyésztő szervezethez kell benyújtaniuk:

  • a kérelemhez szükséges új formanyomtatványt és a hozzá tartozó kitöltési útmutató a Nébih honlapjáról is letölthető elektronikus formában: (https://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/allat/nyomtatvanyok#allattenyesztes)
  • a kitöltési útmutatóban is megtalálható, hogy eb állatfaj esetében a tenyészet kód mezőket üresen kell hagyni (az érintett nyomtatványt más állatfajokra vonatkozó támogatások igényléséhez is használják, amelyek esetében viszont a tenyészetkód megadása kötelező);
  • egy kérelmen csak egy tenyésztőszervezetet lehet megjelölni;
  • az ügyintézés megkönnyítése érdekében a tenyésztőszervezetekneka kérelmeket egy lapon (kétoldalas nyomtatás) érdemes bekérnie a tenyésztőktől.

2.    A beérkezett kérelmek a Nébih részére történő továbbításáról a tenyésztőszervezetnek kell gondoskodnia! A dokumentumokat az alábbi címre várjuk:

Nébih
Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság (MGEI)
Budapest
Pf.: 407.
1537

3.    A támogatási kérelmek záradékolásával kapcsolatos ügyintézés gyorsítása érdekében a tenyésztőktől összegyűjtött és a Nébih részére benyújtandó kérelmekről excel kimutatást is szükséges küldeni az mgei@nebih.gov.hu e-mail címre.

4.    A Nébih a beérkezett kérelmeket ellenőrzi, és amennyiben a nyomtatvány kitöltése megfelelő, ezt a tényt rájegyzéssel igazolja, majd a nyilatkozatokat másolatban visszaküldi az érintett tenyésztő szervezeteknek, az eredeti bizonylatot pedig irattározza.

Az egyesületek – a jogszabály szerint – a nyilatkozatok leigazolását követően kezdhetik meg az érintett tenyésztők részére a kedvezményes szolgáltatások biztosítását, illetve ezen szolgáltatások után a támogatás kifizetési kérelmek benyújtását. 

II.    A kifizetési kérelmek ügyintézésének folyamata:

1.    A Magyar Államkincstár (MÁK) által rendszeresített és a honlapján közzétett „Tenyésztésszervezési feladatok támogatása - Kifizetési kérelem Főlap” és az N0907 Betétlap - Magyar ebfajták tenyésztése „Kifizetési kérelem Betétlap” elnevezésű nyomtatványokat, kitöltést követően egy eredeti példányban a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság (MGEI) felé (1537, Budapest, Pf.: 407.) kell eljuttatni a tenyésztőszervezetnek.

2.    Az N0907 betétlapon a 2. pontban szereplő tételek számával (egyed) kapcsolatban elektronikus formában az mgei@nebih.gov.hu e-mail címre excelkimutatást is szükséges mellékelni. 

3.    A kifizetési kérelmek jogosultságának igazolását a Nébih végzi. Ellenőrzést követően, megfelelőség esetén a hatósági bizonyítvánnyal ellátott kérelmeket a Nébih visszaküldi a benyújtó tenyésztőszervezeteknek. 

4.    A tenyésztőszervezetek a Nébih által hatósági bizonyítvánnyal ellátott kifizetési kérelmeket a MÁK felé az adott naptári évben elvégzett szolgáltatások után legkésőbb az adott naptári évet követő év március 10-éig nyújthatják be, kizárólag elektronikus úton (szkennelve).


 


Friss hírek

2023. december 14, csütörtök

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >

2023. október 27, péntek

Tenyészbika lajstromszámok 2023

A 2023-as támogatási tárgyévben (a támogatási kérelem benyújtásának naptári éve szeptember 1. - augusztus 31.) összesen 1756 bika kapott központi lajstromszámot.

Tovább >