null Tájékoztató a magyar ebfajták törzskönyvéhez igényelhető támogatás ügyintézési folyamatáról

Tájékoztató a magyar ebfajták törzskönyvéhez igényelhető támogatás ügyintézési folyamatáról

Tájékoztató a magyar ebfajták törzskönyvéhez igényelhető támogatás ügyintézési folyamatáról
2021. március 8, hétfő

A 2020 decemberében megjelent 62/2020-as AM rendel alapján a magyar ebfajták tenyésztői 2021. január elsejétől nyújthatnak be kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmeket ahhoz a tenyésztőszervezethez, amelynél a tagsági jogviszonyuk fennáll. Cikkünkben összefoglaltuk az ügyintézési folyamat legfontosabb tudnivalóit.

Az egyesületek a jogszabály szerint a tenyésztők által benyújtott kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmek (KKV nyilatkozatok) Nébih általi leigazolását követően kezdhetik meg az érintett tenyésztők felé a kedvezményes szolgáltatások nyújtását.
 

I.    A kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmek (KKV-s nyilatkozatok) ügyintézésének folyamata:

1.    A tenyésztőknek a kedvezményes szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelmeiket az érintett tenyésztő szervezethez kell benyújtaniuk:

  • a kérelemhez szükséges új formanyomtatványt és a hozzá tartozó kitöltési útmutató a Nébih honlapjáról is letölthető elektronikus formában: (https://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/allat/nyomtatvanyok#allattenyesztes)
  • a kitöltési útmutatóban is megtalálható, hogy eb állatfaj esetében a tenyészet kód mezőket üresen kell hagyni (az érintett nyomtatványt más állatfajokra vonatkozó támogatások igényléséhez is használják, amelyek esetében viszont a tenyészetkód megadása kötelező);
  • egy kérelmen csak egy tenyésztőszervezetet lehet megjelölni;
  • az ügyintézés megkönnyítése érdekében a tenyésztőszervezetekneka kérelmeket egy lapon (kétoldalas nyomtatás) érdemes bekérnie a tenyésztőktől.

2.    A beérkezett kérelmek a Nébih részére történő továbbításáról a tenyésztőszervezetnek kell gondoskodnia! A dokumentumokat az alábbi címre várjuk:

Nébih
Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság (MGEI)
Budapest
Pf.: 407.
1537

3.    A támogatási kérelmek záradékolásával kapcsolatos ügyintézés gyorsítása érdekében a tenyésztőktől összegyűjtött és a Nébih részére benyújtandó kérelmekről excel kimutatást is szükséges küldeni az mgei@nebih.gov.hu e-mail címre.

4.    A Nébih a beérkezett kérelmeket ellenőrzi, és amennyiben a nyomtatvány kitöltése megfelelő, ezt a tényt rájegyzéssel igazolja, majd a nyilatkozatokat másolatban visszaküldi az érintett tenyésztő szervezeteknek, az eredeti bizonylatot pedig irattározza.

Az egyesületek – a jogszabály szerint – a nyilatkozatok leigazolását követően kezdhetik meg az érintett tenyésztők részére a kedvezményes szolgáltatások biztosítását, illetve ezen szolgáltatások után a támogatás kifizetési kérelmek benyújtását. 

II.    A kifizetési kérelmek ügyintézésének folyamata:

1.    A Magyar Államkincstár (MÁK) által rendszeresített és a honlapján közzétett „Tenyésztésszervezési feladatok támogatása - Kifizetési kérelem Főlap” és az N0907 Betétlap - Magyar ebfajták tenyésztése „Kifizetési kérelem Betétlap” elnevezésű nyomtatványokat, kitöltést követően egy eredeti példányban a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság (MGEI) felé (1537, Budapest, Pf.: 407.) kell eljuttatni a tenyésztőszervezetnek.

2.    Az N0907 betétlapon a 2. pontban szereplő tételek számával (egyed) kapcsolatban elektronikus formában az mgei@nebih.gov.hu e-mail címre excelkimutatást is szükséges mellékelni. 

3.    A kifizetési kérelmek jogosultságának igazolását a Nébih végzi. Ellenőrzést követően, megfelelőség esetén a hatósági bizonyítvánnyal ellátott kérelmeket a Nébih visszaküldi a benyújtó tenyésztőszervezeteknek. 

4.    A tenyésztőszervezetek a Nébih által hatósági bizonyítvánnyal ellátott kifizetési kérelmeket a MÁK felé az adott naptári évben elvégzett szolgáltatások után legkésőbb az adott naptári évet követő év március 10-éig nyújthatják be, kizárólag elektronikus úton (szkennelve).


 


Friss hírek

Változott a termeléshez kötött anyatehén tartás támogatásához szükséges adatszolgáltatási kötelezettség határideje
2021. november 25, csütörtök

Változott a termeléshez kötött anyatehén tartás támogatásához szükséges adatszolgáltatási kötelezettség határideje

A Nébih felhívja azon állattartók figyelmét, akik igénybe kívánják venni a 2021-es támogatási évre az anyatehéntartás támogatást, a szaporítási eseményeket legkésőbb 2021.december 31-ig be kell jelenteniük a Termékenyítési Rendszerbe (TER). Ehhez gyors és biztos megoldást jelent a Nébih által üzemeltetett webENAR felület használata.

Tovább >

Wagyu: hústól az Olimpiáig
2021. szeptember 30, csütörtök

Wagyu: hústól az Olimpiáig

Japánban a 19. század végéig nem fogyasztottak marhahúst, kizárólag igavonás céljára tenyésztettek szarvasmarhát, mára a nemzeti kincsnek minősített wagyu a steakek koronázatlan királyává vált. A wagyu olyan genetikai tulajdonságokkal rendelkezik, mely eredményeképpen húsminősége, márványozottsága a világ legdrágább húsává nőtte ki magát.

Tovább >