Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 92. számú vizsgálat - Sipkay Barna diákétterem - Nyíregyháza
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 92. számú vizsgálat - Sipkay Barna diákétterem - Nyíregyháza
92. számú vizsgálat
A mintavétel helye:
Sipkay Barna diákétterem
(4400 Nyíregyháza, Krúdy Gyula utca 32.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,2 pont |
Menü: Lebbencsleves, Túrótöltelékes gombóc, porcukor szórat, Alma
Mintavétel ideje: 2023.06.09.
Korosztály: iskolás
Mintavételi alap: 20 adag
A főzőkonyha üzemeltetőjének neve, címe:
Cívis Hungast Kft.
(1119 Budapest, Fehérvári út 85.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Lebbencsleves (507 g/adag)
Külső megjelenés: | A fűszerpaprikától narancs-vörös színűre színezett, opálos alaplé felületén narancsos színű zsiradékcseppek láthatók. A leves jellegzetes alkotói, a burgonya és a tészta megjelenésében összhangban van az elnevezéssel. A burgonya kockára darabolt, közel azonos méretű és alakú, jól tisztított. A tészta pirított, fodros kocka fajtájú. Az alaplében a fűszerszemcsék és a zöldfűszerek mellett megtalálható egy darab egész fokhagyma gerezd is. Tetszetős megjelenésű fogás. |
Állomány: | Az alaplé jellegzetesen hígan folyó, a burgonya kellően átfőtt, puha. A levesbetétként szereplő tészta egyenletesen pirított, puha, kissé túlfőzött hatású. A burgonya mennyisége az adag mennyiségéhez képest kevés. |
Illat: | A fogás jellegzetes illata felismerhető, de érezhető a zsiradék és a fűszerpaprika intenzív illata. |
Íz: | A fogás ízvilága jellemző, de enyhén zsíros ízű. A fűszerpaprika, hagyma és só ízfokozó hatása domináns. A fűszerként használt bors utóíze intenzív, csípős. |
Túrótöltelékes gombóc, porcukor szórat (331 g/adag)
Külső megjelenés: | A közel azonos méretű és nagyságú, szépen formázott gombóc felületén pirított zsemlemorzsára emlékeztető bevonat van. A bevonat aranybarna színű, kevésbé pirított és teljesen elfedi a gombócok felületét. A gombócok ép, egész darabok, sérülés nem látható. A porcukor szórat nem por állagú, kissé csomós. |
Állomány: | A gombócok tésztája puha, de nem kellően laza, inkább sűrű, tömör állagú, kissé rágós. A benne lévő töltelék krémes, sima, homogén. |
Illat: | A pirított bevonat illata nem kellően intenzív, enyhe. A főtt tészta jellegzetes illata érezhető, a töltelék édes-citromos túró hatású. |
Íz: | A gombócok tésztájának jellegtelen ízét, kiegészíti a töltelék édes-citromos túró íze. Harmonikus összhatású, a porcukor szórattól édes ízű. |
Alma (149 g/adag)
Külső megjelenés: | 1 db, ép, sértetlen sötétbordó héjú alma. Az alma húsa zöldes-fehér, éretlen hatású. |
Állomány: | Ropogós, lédús, húsos, vékony héjú. |
Illat: | Almára jellemző édeskés, kissé éretlen illatú. |
Íz: | Édes-savanykás, almára jellemző ízű, de kissé éretlen ízű. |
Részletes összetétel/anyaghányad
Lebbencsleves
- burgonya kocka, tisztított
- vöröshagyma, tisztított
- száraztészta, durum, fodros
- lecsóalap, fagyasztott
- olaj, napraforgó
- fűszerpaprika, csemege, őrölt
- fokhagyma, tisztított
- fűszerkeverék, füstölthús alapíz
- köménymag, őrölt
- só, jódozott
- bors, fekete, őrölt
- víz, ivó
Túrótöltelékes gombóc
- gombóc, túrótöltelékes, fagyasztott
- zsemlemorzsa
- olaj, napraforgó
- só, jódozott
Porcukor szórat
Alma