null Sikeresen lezajlott a hazai faiskolák tűztövis állományának átvizsgálása

Sikeresen lezajlott a hazai faiskolák tűztövis állományának átvizsgálása

2019. január 23, szerda

2011-ben vette kezdetét és 2018 őszén eredményesen zárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) dísznövény szaporítóanyag utóellenőrzési projektje. A többéves vizsgálat a Magyarországon engedéllyel rendelkező díszfaiskolákból származó Pyracantha sp. (tűztövis) fajtaazonosságának, fajtatisztaságának és főbb tulajdonságainak ellenőrzésére irányult. A hatóság a vizsgálat alá vont 45 tűztövis tételből 7 esetében tárt fel fajtaazonossági, 3 tételnél pedig keveredési problémát.

A Nébih dísznövény szaporítóanyag felügyeleti tevékenysége részeként vizsgálta az engedéllyel rendelkező hazai faiskolák tűztövis állományát. A szaporítóanyag utóvizsgálat a 2011-től 2018-ig tartó időszakban zajlott, ezalatt összesen 45 tűztövis tétel jogszabályi előírásoknak való megfelelőségére terjedt ki. A megfigyelési munkálatokban és a tételek minősítésében a Budapesti Corvinus Egyetem kompetens oktatói is részt vettek.

A megfigyelések fő szempontja a tűztövis szaporítóanyagok fajtaazonosságának és fajtatisztaságának ellenőrzése volt. A 9 ellenőrzött díszfaiskolából 4 (22%) maradéktalanul megfelelt a jogszabályi követelményeknek. A vizsgálat alá vont 45 növénytételből 10 esetében (18%) fordult elő fajtaazonossági vagy fajtatisztasági probléma, ritkább esetben mindkettő együttesen.

A hatósági utóellenőrzés célja nem a szabályszegő faiskolák szankcionálása volt, sokkal inkább arra irányult, hogy a szakemberek felhívják a vállalkozások figyelmét a jogszabályi követelményeknek való megfelelési kötelezettségükre. A vizsgálattal kapcsolatos észrevételek megvitatása, valamint a hatékony kommunikáció érdekében a Nébih minden érintett számára biztosította a személyes konzultáció lehetőségét.

A hazai faiskolák tűztövis állományának átvizsgálásáról és a megfigyelés eredményeinek összefoglaló értékeléséről a Nébih honlapján olvashatnak részletesen.

Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >