null Rekord eredmény a trófeabírálaton

Rekord eredmény a trófeabírálaton

2014. április 3, csütörtök

Négy év után ismét nemzetközi trófeabírálatot tartottak hazánkban. 2014. március 29-én, a hatvani Széchényi Zsigmond Vadászati Múzeum megnyitóján négy dámbikát értékelt a zsűri, s világranglistás eredmény is született.

A bírálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szervezte. Az eseményt a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) szabályai szerint bonyolították le. A bizottság munkáját az osztrák Karl Maierhofer vezette, tagjai pedig a Szlovákiából érkezett Leboczky Tibor, valamint Bognár Gábor voltak.

A négy dámbikából egyet Hajdú-Bihar megyében,(Gúthi erdészet vadászterületén), hármat pedig Tolna megyében (kettőt a Kocsolai Földtulajdonosok, egyet Pincehely község határában, a Land-Star Kft. vadászterületén) hoztak terítékre.

A trófeabírálat során a trófea súlyán kívül mérésre kerül az agancs szár hossza, a szemág hossza, a dám lapát hossza, szélessége, a rózsa, az alsó és felső szárkörméret, valamint az agancs terpesztése. A mért adatok és az ezekből kiszámított pontszámok mellet olyan szubjektív elemek pontozása is befolyásolja a végső pontszám kialakítását, mint az agancs színére, a lapát csipkézettségére, valamint a számos, egyéb paramétert magába foglaló tömeg, alak, szabályosságra adott pontok.

A Gúthi erdészet vadászterületén 2012-ben külföldi bérvadász által terítékre hozott dámbika lapátja a nemzetközi bírálat során 219,42 CIC pontot kapott, míg a Kocsolai területen 2007-ben és 2013-ban terítékre hozott dámbikák 211,68, illetve 217,29 CIC pontot értek el.

A bírálat legérdekesebb tétele a 2013 novemberében Pincehelyen, külföldi bérvadász által terítékre hozott dámbika trófeájának értékelése volt, melyet a szervezők – a trófea paraméterei alapján – a világranglista első öt helyezettje közé vártak. A dámbika 6,05 kg-os lapátja végül 227,57 CIC pontot kapott a nemzetközi trófeabírálaton, mellyel a harmadik helyet szerezte meg a szabad területen elejtett Dámok Világranglistáján.

A fenti eredmény alapján a NÉBIH, mint országos hatáskörű vadászati hatóság kezdeményezte a pincehelyi dámbika nemzeti értékké történő nyilvánítását. A nemzeti értékké nyilvánított trófea Magyarországról csak engedéllyel vihető ki, a trófea múzeumba történő végső kiállításáról a NÉBIH a későbbiekben gondoskodik.


Friss hírek

2023. december 14, csütörtök

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >

2022. november 3, csütörtök

Invazív fajok telepítését akadályozta meg a Nébih halőri szolgálata

A Nébih Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) egyik kiemelt feladata a haltelepítések szabályosságának és a halak nyomon követhetőségének ellenőrzése, így az őszi haltelepítések időszakában a halőrök országszerte fokozottan vizsgálják az előírások betartását. Szeptember óta az ÁHSZ szakemberei természetvédelmi okok miatt két esetben tiltották meg invazív* ezüstkárászok telepítését a hazai halgazdálkodási vízterületeken, több esetben pedig eljárás indult a feltárt szabálysértések miatt.

Tovább >