null Pizzériát függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih

Pizzériát függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih

2022. május 18, szerda

Egy budapesti pizzéria ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok, például az általános takarítatlanság, a nagy mennyiségű élő csótány jelenléte a főzőtérben, a szakosított tárolás hiánya, az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

Súlyos higiéniai hiányosságokat tártak fel a Nébih szakemberei egy budapesti vendéglátó-ipari egység helyszíni ellenőrzése során. Az étterem üzemi helyiségei túlzsúfoltak, a padozat, az oldalfalak, berendezések, polcok szennyezettek voltak. Több helyen a technológiához nem kapcsolódó tárgyakat, eszközöket tároltak, ezzel szennyeződés veszélyének téve ki az élelmiszereket. 

A húselőkészítő helyiség fagyasztó-, hűtő-, daráló- és szeletelőberendezései koszosak voltak, a főzőtérben a sütő lábazata körül és a sütő alatt nagy mennyiségű szennyeződés gyülemlett fel, a tűzhely rácsrostjaira vastagon ráégett a szennyeződés. 
A nyitott bejárati ajtó közvetlen közelében található szennyezett dagasztógép félig megtelt vízzel, benne a következő dagasztáshoz előkészített kovásszal.
További problémát jelentett a hűtőterek rendezetlensége, de az eltérő higiéniai megítélésű élelmiszerek szakosított tárolása sem volt megoldott.

Az étterem több helyiségében, így az árukiadóban a hűtőszekrény ajtaján, a főzőtérben és a mosogató melletti tárolóban elhelyezett edényeken, eszközökön nagy mennyiségű, élő csótányt találtak a Nébih munkatársai.

Súlyos hiányosságként értékelték a szakemberek, hogy a főzőtérben található egyetlen kézmosó eldugult, kézmosószer, papír kéztörlő, hulladéktároló sem állt rendelkezésre. Az egész egységben kizárólag a vendégmosdókban lehetett higiénikus módon kezet mosni. A dolgozók munkaruházata is erősen elhasznált, szennyezett volt.

A Nébih a fenti, súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A hatóság továbbá 9 tétel, mindösszesen 82,18 kg nem nyomonkövethető vagy lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert a forgalomból azonnali hatállyal kivont, illetve felhasználásukat, forgalomba hozatalukat megtiltotta.

Az étterem az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a jogsértés listán. 
https://portal.nebih.gov.hu/jogsertesek

Az ellenőrzés közben feltárt hibákat, hiányosságokat bemutató videó a cikkben leírtak vizuális bemutatására szolgál, többletinformációt nem tartalmaz.



Friss hírek

2025. február 21, péntek

Több mint 100 000 naplót rögzítettek a gazdák az eGN-ben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összefoglalta az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) 2024. évi adatszolgáltatási eredményeit. A február 3-i határidőig csaknem 109 000 naplót rögzítettek a gazdálkodók, így 99%-os töltési aránnyal zárult a dokumentációs időszak. A nitrát adatközlésben érintett termelők március 31-ig rögzíthetik az erre vonatkozó információkat a naplójukban.

Tovább >

2025. február 21, péntek

Gyümölcsoltványok mintavételének és kitermesztéses vizsgálatának tapasztalatai

A Nébih a tavalyi évben többféle kereskedelmi egységben is ellenőrizte a kertészeti szaporítóanyagokat. Az adminisztratív szempontú ellenőrzések (származás, jelölés, minőség) mellett a szakemberek nevelés során is vizsgálták a gyümölcsoltványokat. Az egész szezonon át tartó ellenőrzés célja a szabadföldbe kiültetett oltványok fejlődéséről és minőségéről való információszerzés volt.

Tovább >