Pest megye – 53. számú vizsgálat – Gyömrő Város Önkormányzat Mesevár, Varázskert- és Kastélydomb Óvoda Tálalókonyha
Pest megye – 53. számú vizsgálat – Gyömrő Város Önkormányzat Mesevár, Varázskert- és Kastélydomb Óvoda Tálalókonyha
53. számú vizsgálat – (tálalókonyha)
A mintavétel helye:
Gyömrő Város Önkormányzat Mesevár, Varázskert- és Kastélydomb
Óvoda Tálalókonyha
(2230 Gyömrő, Gróf Pálffy utca 5.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 13,7 pont |
Menü: Korpás galuskaleves, Lencsefőzelék, vagdalt
Mintavétel ideje: 2017. november 9.
Mintavételi alap : 71 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 3-6 év
Főzőkonyha: Újhalászkert Étterem (Allure Event Kft.)
(2230 Gyömrő Táncsics Mihály út. 35.)
Részletes érzékszervi minősítés:
Korpás galuskaleves (2 dl/adag)
Külső megjelenés: | Átlátszó, kissé zavaros, aranysárga színű alaplében kissé szétfőtt küllemű hagymadarabok, eltérő nagyságú, hullámos felületű narancsos színű sárgarépa-, törtfehér gyökérzöldség csíkok, nyomokban fakózöld kelbimbó, valamint eltérő méretű, hengeres drappos-barna galuska található. Tetején apró zsiradékcseppek gyöngyöznek, benne zöldfűszer darabok úsznak. Az összetevők aránya megfelelő. |
Állomány: | Az alaplé jellemzően hígan folyó, a zöldségek kissé túlfőttek, a galuska is túlfőtt, némelyik összetapadt. |
Illat: | Jellegtelen, kissé üres, a zöldségek illata nem, a korpás galuska jellegzetes korpás illata érezhető. |
Íz: | Jellegtelen, íztelen, a só ízfokozó hatása nem érvényesül, zsíros érzetű. Idegen íz nem érezhető. |
Lencsefőzelék, vagdalt (2 dl + 7 dkg /adag)
Külső megjelenés: |
A jellegzetes sűrűségű, tejtermékszemcséket tartalmazó khaki-barnás színű főzelékalapban barna színű, többségében egész lencseszemek és fehér lencsecsírák láthatók. A feltétként tálalt vagdalt pirospaprikától nem egyenletesen, narancsos-barnára színezett, 5 cm átmérőjű, gombóc formájú, felületén pirult. Metszésfelülete világosabb színű, egynemű kinézetű, egyenletesre darált húsból készült. Tetszetős megjelenésű összhatásában. |
Állomány: |
A megfelelő sűrűségű, kisebb sűrítési csomókat tartalmazó bőrösödő főzelékalapban a lencseszemek megfelelően megfőttek. A vagdalt egynemű szerkezetű, jól átsült, kissé pépes, nem száraz, nem zsíros. |
Illat: | A lencsefőzelék enyhén savanykás, a fűszerek illata enyhén érezhető, amivel a vagdalt jellemző, sült-fűszeres illata harmonizál. Idegen szagtól mentes. |
Íz: | A főzelék jellegénél kissé gyengébb ízvilágú, enyhén savanykás, kevésbé fűszerezett, a vagdalt megfelelően fűszerezett, ízletes. Idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad 100 adag :
Korpás galuskaleves
Zöldségkeverék, húsleveshez mirelit 5 kg
Zeller kocka mirelit 0,5 kg
Vöröshagyma 0,2 kg
Sárgarépa 1 kg
Fokhagyma 0,1 kg
Knorr delikát 0,01 kg
Só 0,03 kg
Petrezselyem, morzsolt 0,01 kg
Búzakorpa 0,1 kg
Búzadara 0,9 kg
Tojás 6 db
Olaj 0,2 l
Lencsefőzelék 1,5 l
Vöröshagyma 0,2 kg
Fokhagyma 0,03 kg
Ecet 0,1 l
Mustár 0,15 kg
Lencse 4 kg
Babérlevél 0,008 kg
Kristálycukor 0,1 kg
Liszt 0,8 kg
Tejföl 12%
Olaj 0,4 l
Vagdalt
Sertéslapocka 5 kg
Vöröshagyma 0,3 kg
Fokhagyma 0,1 kg
Só 0,03 kg
Fűszerpaprika 0,02 kg
Őrölt fekete bors 0,005 kg
Zsemlemorzsa 0,2 kg
Félbarna kenyér 1,5 kg
Tojás 10 db
Olaj 0,1 l