null Pécsi csapat győzelmével zárult a közétkeztetési szakácsverseny döntője

Pécsi csapat győzelmével zárult a közétkeztetési szakácsverseny döntője

2020. február 7, péntek

Február 6-án a Sirha Budapest kiállítás versenyhelyszínén mérte össze tudását a „Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020” 12 döntős csapata. A teltház előtt zajló megmérettetésre a 39 indulóból a régiós elődöntők legjobbjai juthattak be. A verseny tematikája ezúttal a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt. A győztes menüt a Hungast Pécs csapata készítette el.

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott le tegnap a Sirha Budapest kiállításon a „Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020” országos döntője. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), valamint a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) közös szervezésű eseményének nyilvános záróakkordja – a főzéstől, a tálaláson át, a zsűrizésig – bővelkedett a látványosságokban. A programot közétkeztetési szakmai konferencia is színesítette.

A közétkeztetési „gasztro kupa” témája ezúttal a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt. A háromfordulós versenyben összesen 39 csapat indult, közülük a régiós elődöntőkön a legjobbnak bizonyult 12 három, illetve négyfős csapat mérhette össze tudását a február 6-i döntőben, a budapesti Sirha kiállításon.

A döntőt a Hungast Pécs csapat nyerte a „nílusi sügér krokett, édesköményes mézes almasaláta, zeller panna cotta, zellermajonéz” előételből, „pirított csirkemell, lecsó tartelette, snidlinges burgonyapüré, párolt zöldségek, kakukkfüves jus” főételből és „sárgabarack mousse, sable tészta, fehércsoki namelaka, maracuja gél” desszertből álló menüjével. Második helyen a Hungast Bakony Gaszt (Veszprém) végzett, míg a dobogó harmadik fokára az Eurest Győr csapata állhatott.

A legjobb előétel díját a Deutsche Schule Budapest érdemelte ki, a legjobb főételét az Eurest Győr, míg a legjobb desszertért járó elismerést a Hungast Bakony Gaszt (Veszprém) csapata vehette át. Mindezek mellett számos különdíj is gazdára talált. Többek között az Agrárminisztérium, a Miniszterelnökség, az OGYÉI, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és számos szakmai szervezet, valamint támogató cég ismerte el különdíjjal a versenyzők teljesítményét.

A döntősök munkáját és az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, Vomberg Frigyes vezetésével, külön konyhai zsűri figyelte. A csapatok ételsorait pedig neves szakértőkből álló zsűri értékelte Rózsás Anikónak, a KÖZSZÖV elnökének vezetésével, Hamvas Zoltán társelnöksége mellett. A bírálók az ízvilágon, a technikai kivitelezésen túl, többek között azt is figyelembe vették, hogy a feltálalt fogások közétkeztetési körülmények között elkészíthetők és kitálalhatók-e, illetve hozzájárulnak-e a hagyományos ízek, ételek modernizálásához, az étkezési kultúra fejlesztéséhez.

A döntős receptekből a Nébih ezúttal is szakácskönyv jelentet meg. Az előző versenyek receptfüzetei letölthetőek a hivatal honlapjáról.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
háttéranyag a versenyről
képek tömörítve

Díjazottak

I. helyezett: Hungast Pécs
előétel: Nílusi sügér krokett, édesköményes mézes almasaláta, zeller panna cotta, zellermajonéz
főétel: Pirított csirkemell, lecsó tartelette, snidlinges burgonyapüré, párolt zöldségek, kakukkfüves jus
desszert: Sárgabarack mousse, sable tészta, fehércsoki namelaka, maracuja gél

II. helyezett: Hungast Bakony Gaszt (Veszprém)
előétel: Forró lecsókrémleves, paprikás zöldségtekerccsel, lestyános sajtkrémmel és magvas ropogóssal
főétel: Kacsamell sárga céklával töltve, kelkáposztás-szilvás házi nudlival és pecsenyelével
desszert: Mandulás-zabpelyhes tortácska kapros tejfölmousse-al, fehércsokoládéval és édesköményes-mézes cukkinisalátával

III. helyezett: Eurest Győr
előétel: Hűvös paradicsomleves zellerrel, sárgadinnyével
főétel: Izsóppal fűszerezett királypecsenye, kápiakrémmel, sült túróval
desszert: Nyári ringlószilvás nemgombóc

Legjobb előétel: Deutsche Schule Budapest
Afrikai harcsatekercs, szezámos mángold és céklalevéllel, savanyított zöldalmával, és hideg citrusos mártással

Legjobb főétel: Eurest Győr
Izsóppal fűszerezett királypecsenye, kápiakrémmel, sült túróval

Legjobb desszert: Hungast Bakony Gaszt (Veszprém)
Mandulás-zabpelyhes tortácska kapros tejfölmousse-al, fehércsokoládéval és édesköményes-mézes cukkinisalátával

Különdíjak
Miniszterelnökség: RC Team Budapest
Agrárminisztérium: Hungast Pécs
Nébih: Eurest Győr
KÖZSZÖV: Deutsche Schule Budapest
MNGSZ: Melódin Róbert étterem Budapest
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ): RC Team Budapest
Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ): Eurest Rácalmás
Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA): Deutsche Schule Budapest
Élelmezésvezetők Országos Szövetség (ÉLOSZ): Zrínyi Harcosai Kaposvár
Magyar Bocuse d’Or Akadémia: RC Team Budapest
Magyar Vendéglátók Ipartestülete  (MVI): Eurest Szeged
Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI): RC Team Budapest
Szarvas-Fish: Melódin K&H étterem Budapest
Euro Sol: Zrínyi Harcosai Kaposvár
Metro: Hungast Pécs
Gyermelyi:
            Prizma 44 Békéscsaba
            Hungast Budapest
            RC Team Budapest
Hungaro Chemicals: 
            Melódin Róbert étterem Budapest
            Hungast Bakony Gaszt Veszprém
Ardo: Hungast Pécs
Savencia F&D:
            Prizma 44 Békéscsaba
            Hungast Bakony Gaszt Veszprém
            Eurest Rácalmás
            RC Team Budapest
Bunge: Eurest Szeged
COFFEE X-PRESSO: Melódin K&H étterem Budapest

 


Képválogatás a döntőről


Friss hírek

2024. november 8, péntek

Hasznos funkcióval bővült a Nébih növényvédő szer-keresője

Nagy segítséget nyújthat a támogatást igénylő gazdálkodóknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növényvédő szerek adatbázisában megvalósított fejlesztése. A fejlesztésnek köszönhetően a keresőfelületen azonnal megtekinthető, hogy az adott növényvédő szer megfelel-e a vállalt támogatás feltételeinek.

Tovább >

2024. november 7, csütörtök

A tűzifacsalók folyamatosan aktívak: ezúttal a Pilisi Parkerdő nevében próbálkoznak

A Pilisi Parkerdő Zrt-hez érkezett vásárlói bejelentés alapján jártak el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A csalók most újabb telefonszámmal és számlaszámmal próbálják folytatni átveréseiket. Nagyon fontos, hogy senki ne rendeljen tűzifát a 06-30/164 2004-es telefonszámról, valamint ne utaljon pénzt a 10404027-86769090-68491001 számlaszámra.

Tovább >