szakács

Közétkeztetési Szakácsverseny

A Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Közétkeztetési Szakácsversenyt hirdetett a közétkeztetésben dolgozó szakácsok számára.

A verseny célja többek között a hagyományos ízek, ételek modernizálása, az étkezési kultúra fejlesztése, valamint az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése.

Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2023-2024

    • Két határidő van:
      1. A jelentkezési (nevezési) szándék jelzése és a 
      2. A nevezés beküldési határideje.
      A jelentkezési (nevezési) szándék 2023. március 30-ig a megadott e-mail címre küldendő ( szakacsverseny@kozszov.hu ).
      Az e-mailben megküldött nevezési szándékban a csapat azonosító adatait kell megadni (csapatnév, hátteret biztosító főzőkonyha neve, címe, e-mail-címe, a csapatot irányító versenyző neve, telefon és e-mail elérhetősége). 
      További információkat későbbiekben, a nevezésben kell majd megadni. 
      A szervezők a nevezési szándékot jelzőkkel felveszik a kapcsolatot, biztosítják számukra a nevezéshez szükséges formanyomtatványokat, a kitöltéshez szükséges instrukciókat, és kérésre további segítséget adnak a nevezések elkészítéséhez.
      A nevezés ingyenes, de támogató, vagy háttér közétkeztető főzőkonyhához kötött. 
      Az ételsor felnőttek részére készül, de mellékelni kell egy leírást arról, hogy a gyermekélelmezésben milyen formában és technológiával lehet elkészíteni a versenymenüt.
      A nevezésben jelölni kell a versenyre való felkészülésben részt vevő szakmai mentort, szakmai segítőt. 
      Amennyiben a határidőre megküldött nevezési dokumentáció megfelel a tartalmi és formai követelményeknek, a nevezés elfogadásáról, valamint az októberi elődöntőbe jutásról értesítést kap a csapat.
      Szabálytalan nevezés esetén a csapat kizárásra kerül.

      • A szakácsverseny hivatalos levelezési címe: szakacsverseny@kozszov.hu

      • sorszám

        forduló

        helyszín

        időpont

        1.

        Selejtező

        Nevezés pontosságának

        (dokumentum) bírálata

        2023. június 1-15.

        2.

        Elődöntők

        Budaörs, METRO Gasztroakadémia

        2023. október- november

        3.

        Döntő

        Hungexpo, SIRHA Budapest 2024 kiállítás részeként

        2024. március 5-6. (2 napos)

        A beérkezett nevezések bírálata után a szervezők 2023. június 15-ig értesítik a csapatokat a selejtező eredményéről, illetve a továbbjutott csapatokat tájékoztatják az elődöntő időpontjáról és helyszínéről.  

        Az elődöntőben az ételek elkészítéséhez – a nevezés szerinti – alapanyagokat a szervezők a csapatok számára kimérve biztosítják. A rendelkezésre álló eszközökkel ezekből az alapanyagokból kell a 3 fogásos, felnőtt menüt elkészíteni, 10 adagban.

        A versenymenü elkészítésére rendelkezésre álló idő: 
        4 óra, mely magában foglalja a tálalási időt is. A verseny előtti bepakolás, felkészülés nem tartozik a versenyidőbe.
        Az összesített pontozás alapján az elődöntőkből az első 8 csapat kerül az országos döntőbe.

    • 2024. januárban sajtónyilvános rendezvényen kerülnek kisorsolásra a döntős rajtidőpontok.
      A döntő a Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa Szakkiállítás, Sirha, Budapest 2024 keretében, nyilvánosan, közönség előtt 2 napon át kerül megrendezésre, melynek részleteiről a versenyzők időben tájékoztatást kapnak. 
      A verseny helyszínén a versennyel párhuzamosan szakmai továbbképző konferenciát is szervezünk, ezzel is támogatva a nézők, érdeklődők számára a verseny szakmai továbbképzésre vonatkozó célját. 
       
      A döntőbe jutott csapatok továbbra is igényelhetik a szervezők által biztosított felkészítő mentor támogatását, és a szervezőktől minden segítséget megkapnak a verseny folyamatának megismeréséhez. A felkészülés alatt lehetőségük lesz meglátogatni és megismerni a versenykonyhát, valamint az előző versenyekről készült videofilmeket is. 
      Figyelem! Az országos döntőben az eddigi versenyektől eltér a tálalás! Ezúttal ugyanis a közönség is kóstolhat.

      Az országos döntőben lefőzendő mennyiség: 30 adag. Ebből tálcás tálalással 15 adagot kell a zsűrinek, valamint fotózásra kitálalni, a megmaradt mennyiséget pedig kóstolásra, eldobható, környezetbarát, lebomló eszközökkel kell kiszolgálni a nézők körében.
      A közönség kiszolgálásához szükséges idő a 4 órás versenyidő felett áll rendelkezésre, a konyhai zsűri azonban ezt a tálalást is bírálja!
      Az ehhez szükséges eszközöket és segítséget, szükséges engedélyeket a szervezők biztosítják.

      A véglegesített és megküldött versenydokumentáció alapján az országos döntőben valamennyi alapanyagot a – nevezés szerinti – mennyiségben a szervezők biztosítják.
      Értékelési szempont a nevezésben foglaltak teljesíthetősége, a tradicionális ételek újszerű, a mai kor követelményeinek megfelelő, élelmiszerbiztonsági szabályokat figyelembe vevő elkészítése.
      Az országos döntőről kiadvány készül, melyben a döntőbe jutott csapatok bemutatása mellett a versenyen szereplő receptek, ételkészítési, tálalási leírások, valamint az ételek hétköznapi tálalási és versenytálalási fotói is szerepelnek majd.
      Az országos döntő eredményének kihirdetése 2024. március 6-án délután lesz.
      Az érdeklődés függvényében közönségdíj átadására is sor kerül.

      • Az ételek a vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával, 4 óra alatt, egy átlagosan felszerelt étkeztető főzőkonyhán, hétköznapi körülmények között, akár többszáz fogyasztó részére is elkészíthetők legyenek.
        Az ételek legyenek közétkeztetési körülmények között is jól tálalhatóak. 
        Az elkészített ételeket a szervezők és szakmai támogatók által delegált szakértőkből álló szakmai zsűri bírálja, melynek során szempont a nevezés és a kivitelezés egyezősége: technológia, újszerűség, kalkuláció, elkészítési idő, a közétkeztetésben kivitelezhetőség, tálalás, íz és további érzékszervi megfelelés. 
        A konyhai munkát szakmai zsűri felügyeli és értékeli.