szakács

Közétkeztetési Szakácsverseny

A Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Közétkeztetési Szakácsversenyt hirdetett a közétkeztetésben dolgozó szakácsok számára.

A verseny célja többek között a hagyományos ízek, ételek modernizálása, az étkezési kultúra fejlesztése, valamint az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése.

Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2021-2022

 • Általános előírások, tudnivalók

  • A verseny témája

   Farsangi ételek a hagyomány és a megújulás jegyében

  • Feladat

   Valamely magyar tájegység hagyományos farsangi ételsorának elkészítése. Felnőtteknek szánt, komplettált 3 fogásos ebéd megtervezése és tálalása a modern gasztronómia jegyében. Nettó nyersanyagköltség 650 Ft/ adag. 

  • Célok

   • az évszakhoz köthető hagyományok, szokások, ismerős és hagyományos ízek megőrzése mellett, az ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása,  
   • az étkezési kultúra fejlesztése, az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése, 
   • hazai friss alapanyagok felhasználásának népszerűsítése, 
   • a versenyre nevezők szakmai továbbképzése és fejlesztése, 
   • a közétkeztetésben dolgozók csapatmunkájának fejlesztése, 
   • a közétkeztetés népszerűsítése, 
   • a közétkeztetés minőségének javítása, fejlesztése,
   • kipróbált receptek és technológiák közzététele, 
   • iránymutatás a közétkeztetés fejlődéséhez. 
  • A versenyző csapatról

   A versenyre 3 + 1 fős csapatok nevezését várjuk, akik közül, legalább 1 fő 35 év alatti. A csapat összetétele: 

   Csapat tagok Elfogadott képesítés ‐ gyakorlat Megjegyzés 
   1 fő irányító élelmezésvezető, vagy 
   vendéglátó-ipari üzletvezető, vagy  
   középfokú vendéglátó-ipari szakképesítés, vagy 5 éves közétkeztetés irányítói gyakorlat 
   kötelező
   1 fő szakács szakács, vagy 
   középfokú vendéglátó-ipari szakképesítés vagy 5 éves közétkeztetési főző gyakorlat 
   kötelező
   1 fő segítő  képesítési kötöttség nincs kötelező
   1 fő tartalékos szakács, vagy középfokú vendéglátó-ipari szakképesítés vagy 5 éves közétkeztetési főző gyakorlat, vagy élelmezésvezető, vagy vendéglátó-ipari üzletvezető nem kötelező

    

   Az elődöntőben és döntőben az ételkészítést a szakács és segítője végzi, abban az irányító tevékenyen nem vesz részt.  Ennek megszegése pontlevonással vagy versenyből kizárással jár.  
   A főzés és tálalás során az irányító szóbeli szakmai támogatást, iránymutatást adhat csapattársainak, a zsűri által meghatározott helyről, miközben jegyzeteket, feljegyzéseket, és órát használhat. Munkája nem lehet a szükséges mértéket meghaladóan figyelemelterelő és nem zavarhatja a versenytársakat. Irányító tevékenységét a konyhai zsűri figyeli és a konyhai összmunkában értékeli. 
    
   A tartalékos versenyző (cserét kivéve) nem léphet be a verseny látogatóktól elzárt területeire.  

   A csapatok felkészülését mentorok segíthetik, őket kérésre a szervezők minden csapat részére biztosítják. A zsűri a mentorok felkészítésén egyeztet a pontos elvárásokról. 
   A szakmai segítség igénybevétele már a nevezés fázisban is nagyon fontos.
    
   Étkeztető cégenként, konyhánként több csapat is nevezhet – 3 fogásos, felnőtt étkezőknek szánt menüvel, mely: 

   • előétel vagy leves (hideg vagy meleg), 
   • főétel, 
   • desszert fogásokból áll. 

    
   Alkalmilag, a versenyre szerveződött csapatok is nevezhetnek. Esetükben a nevezéshez mellékelni kell egy olyan közétkeztető főzőkonyha írásos támogatását, amelynek Nébih minősítése két évnél nem régebbi és legalább 80 %-os eredményű. 
    
   A háromfordulós verseny során a legalább szakács végzettségű tartalékban induló versenyzővel bármely versenyző egyszer, de véglegesen lecserélhető. Ezt a változtatást legkésőbb a versenynapon a verseny megkezdése előtt (bejelentkezés) a zsűrinek kell jelezni.  Tartalékos versenyző hiányában cserére lehetőség nincs.

  • Alapanyagok

   Kötelező alapanyag: Sütőtök
   Kötelező elem: Fánk (nem csak desszert stílusban elkészíthető)
   Tiltott alapanyagok:  

   • édesítőszer, hozzáadott édesítőszert tartalmazó összetett alapanyag,  
   • ízfokozó, hozzáadott ízfokozót tartalmazó összetett alapanyag, 
   • élelmiszer-színezék, hozzáadott élelmiszer-színezéket tartalmazó összetett alapanyag.

   A kötelező elem felhasználása nem kihagyható. Lehet része egy ételnek, de önállóan is szerepelhet. Kreatív egyedi megoldások az értékelésnél pontokat hoznak. 
   A kötelező alapanyagon kívül a tiltás betartásával további bármely, elsősorban hazai élelmiszer felhasználható. Az alapanyagok származását a zsűri külön ellenőrzi és pontozza.  Előnyös a hagyományos alapanyagok kreatív felhasználása.  
    
   Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag nettó beszerzési értéke nem haladhatja meg az egy étkezőre jutó nettó 650 Ft-ot.  
   Erről az elődöntőben a beszerzési számlát be kell bemutatni. 
   Az országos döntőn a nevezés idejében kelt beszerzési dokumentumot kell bemutatni. 

  • Az előkészületek, alkalmazott technológia

   Az ételekkel szemben támasztott követelmény, hogy a vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával, 3 óra alatt, egy átlagosan felszerelt közétkeztető főzőkonyhán (I. számú melléklet), hétköznapi körülmények között, akár több száz fogyasztó részére is elkészíthetők és kitálalhatók legyenek. 
   Amennyiben a csapat szeretne pácolni, füstölni vagy más előkészítő technológiát alkalmazni, azt a szervezőkkel előre egyeztetett módon megteheti. 

  • Nevezés

   A versenyre jelentkezni a mellékelt és kitöltött nevezési lap elektronikus megküldésével lehet: 
        Cím: hirlevel.kozszov@gmail.com

   A nevezési lap letölthető a szervezők KÖZSZÖV, MNGSZ és Nébih honlapjáról, de kérésre a szervezők is megküldik. 
   https://www.kozszov.hu/
   https://portal.nebih.gov.hu/kozetkeztetesi-szakacsverseny

   • Nevezési határidő: 2021. március 19.

    A nevezés ingyenes, de támogató közétkeztető főzőkonyhához kötött. 
    A nevező csapatok a receptjeik felett önmaguk rendelkeznek. A nevezés megküldésével egyidejűleg hozzájárulnak ahhoz, hogy a versenyszervezők az ételek leírását és fotóját, a versenyzők ismertetését, a verseny döntőjét követően térítés mentesen terjesszék vagy közzé tegyék. 
    A vezetés egységes formai követelményeit a mellékletek rögzítik.

   • Nevezések pontosítása, változtatása

    Mivel a verseny legfontosabb célja a fejlesztés, a fejlődés, az egyes fordulók között a változtatás, javítás és jobbítás természetes. 
     
    A nevezésen változtatni – az eredeti nevezésben szereplő étel-megnevezés, vagy az egyes ételek eredeti nevezésben feltüntetett meghatározó alapanyagának megtartásával – az elődöntőt megelőző 1 hónappal, az országos döntő előtt 2022. február 15-ig egy alkalommal van lehetőség.  
    Ha a változtatás megsérti a versenykiírást, az további pontlevonással jár. 

  • A verseny menete

   A szervezők a verseny naptár szerinti ütemezését a pandémia miatt tájékoztató jelleggel adják meg azzal a felhívással, hogy változtatása a járvány miatt előfordulhat. Erről azonban mindig időben értesítést adnak az érintetteknek.

   A verseny 3 fordulós:

   1.    SELEJTEZŐ, amely 2021. május 10-ig lezárul 
   2.    ELŐDÖNTŐ, 2021. június-szeptember (3 fordulóban, lásd 6.2.pontban) 
   3.    ORSZÁGOS DÖNTŐ, 2022 tavaszán, a SIRHA Budapest kiállításon. 

   A nevezéseket és az elkészített ételeket a szervezők és szakmai támogatók által delegált szakértőkből álló szakmai zsűri bírálja, melynek során szempont a nevezés/módosított nevezés és a kivitelezés egyezősége: technológia, újszerűség, kalkuláció, elkészítési idő, a közétkeztetésben kivitelezhetőség, nyersanyagár, tálalás, íz és további érzékszervi megfelelés.

   • Selejtező: 2021. március 19-május 10-ig

    Ennek során a szakmai zsűri a nevezéssel beadott dokumentumokat értékeli, és dönt a versenyzők elődöntő szakaszba jutásáról.
    A nevezési lap mellé csatolt, a mellékletekben megadott tartalmi követelmények szerint összeállított dokumentumban kell bemutatni:

     

    • a versenyre nevezett ételsort, 
    • a pontos technológiai leírást, 
    • az 1 főre (étkezőre) számított nettó nyersanyag kalkulációt,
    • a tálalási javaslatot és 
    • a kitálalt ételekről készült fotókat.  

     

    • Igazolni kell a versenyzők (szakács, tartalékos, irányító) végzettségét. (lásd 3. pont).
    • Az ételkészítési és tálalási leírások térjenek ki az egyes ételek elkészítése során fontos élelmiszerbiztonsági szabályokra, utasításokra is. 
    • A menüsorok jellemzően helyi, hazai alapanyagok felhasználásával készült tradicionális ízeket képviseljenek, melyek a közétkeztetésben elkészíthetők, tálalhatók és akár kiszállíthatók több száz adagban is.  
    • Az ételek megnevezése nem vezetheti félre a fogyasztót, ugyanakkor legyen egyszerű, érthető, adjon információt a jellemző összetevőkről és ételkészítési eljárásokról.  
    • Amennyiben tradicionális étellel neveznek, az ételek eredeti, tradicionális receptjét is mellékleni kell, mely plusz ponttal jár. 
    • Az eredeti recepthez képest az új ételkészítési leírásában emeljék ki mindazt, ami a mai kor elvárásai szerinti változtatás (pl. alapanyag, konyhatechnológia, tálalás stb.). 
    • Az ételsort felnőttek részére készül, de mellékelni kell egy leírást, hogy a gyermekélelmezésben milyen formában, és technológiával lehet elkészíteni a versenymenüt.
    • A nevezésben jelölni kell, a versenyre felkészüléshez igénybe vett szakmai mentort, szakmai segítőt. 

    A selejtezőben a nevezés alapján a zsűri értékeli a tradicionális ételek mai kor igényeinek megfelelő újszerűségét, a nevező csapat kreativitását. Újszerű az is, ha a menüsor egy-egy összetevője számít tradicionálisnak, és azt párosítják modern ételekkel, technológiával. 
     
    A szervezők 2021. május 20-ig értesítik a versenyzőket az eredményről, a továbbjutott csapatokat tájékoztatják az elődöntő időpontjáról és helyszínéről. 

   • Elődöntő: 2021. június 1.- december 30.

    Az elődöntő három részből áll.
    1.    Az előre megadott versenynapokon és helyszínen (Budaörs METRO Gasztro Akadémia) a csapatoknak a nevezés szerinti ételeket kell elkészítenie 5 adagban, a saját maguk által biztosított alapanyagokból, és feltálalnia a kóstoló zsűrinek. 
    A forduló 2021. júniusban, hétvégéken zajlik majd. 
    Az első elődöntőkből a legjobb 9 csapat jut tovább a döntőbe. 
    A döntőbe összesen 12 csapat kerül.

    2.    „Vigaszág”, elődöntő szakasz második forduló: 
    Az első elődöntős alkalmakkor 10-15. helyezést elért hat csapat 2021. szeptemberben egy nagyszabású rendezvényen vigaszágon versenyez a még szabad 3 döntős helyért. 

    3.    A 12 döntős csapatnak a saját konyháján, általuk megválasztott időpontban, de legkésőbb 2022. január 30-ig, a zsűri jelenlétében meg kell főznie és ki kell tálalnia a versenymenüt, minimum 50 főre. Ezzel igazolják, hogy nevezésük közétkeztetési környezetben megállja a helyét. 
    Alkalmilag, a versenyre szerveződött csapat esetében – amely nem rendelkezik főzőkonyhai háttérrel – a szervezőkkel történő egyeztetés alapján határozzák meg a helyszínt. 

   • Országos döntő: 2022 tavasza

    Az országos döntőbe az elődöntők eredményeinek összesítése alapján a 12 legjobb teljesítményt elért csapat kerül.  

    2022. februárban nyilvánosan sorsoljuk ki a döntősök versenysorrendjét. Ezen alkalommal egy új alapanyagot is kihirdetnek a szervezők, amelynek értékével a nyersanyagérték megemelkedik, és amit minden csapatnak be kell építeni a versenymenüjébe. A versenymenüt azonban teljesen átírni nem lehet, a meglepetés alapanyagot be kell építeni.

    A döntő a 2022. tavaszi SIRHA Vendéglátó Szakkiállításon, nyilvánosan, közönség előtt zajlik, melynek részleteiről a versenyzők időben tájékoztatást kapnak. A versennyel párhuzamosan szakmai továbbképző konferenciát is szervezünk, ezzel is támogatva a verseny szakmai továbbképzésre vonatkozó célját. 

    A döntőbe jutott csapatok továbbra is igényelhetik a szervezők által biztosított felkészítő mentor támogatását, és a szervezőktől minden segítséget megkapnak a verseny folyamatának megismeréséhez. A felkészülés alatt lehetőségük lesz meglátogatni és megismerni a versenykonyhát, valamint az előző versenyekről készült videó filmeket is.   
     
    Az országos döntőben lefőzendő mennyiség: 10 adag 
     
    A véglegesített és megküldött versenydokumentáció alapján az országos döntőben valamennyi alapanyagot a csapatoknak kell hozni. Tisztítva lehet, de darabolni a helyszínen kell.  A kötelező és a meglepetés alapanyagot a rendezők biztosítják. 
     
    Amennyiben a döntőbe jutott csapat szeretne pácolni, füstölni, vagy más előkészítő technológiát alkalmazni, azt a szervezőkkel előre egyeztetett módon megteheti.  
     
    A főzésre és az elkészített ételek zsűri elé kitálalására az országos döntőben is 3 óra áll rendelkezésre. Ebben az időtartamban van a tálalás ideje is. 
     
    Az országos döntőről kiadvány készül, melyben a döntőbe jutott csapatok bemutatása mellett a versenyen szereplő receptek, ételkészítési, tálalási leírások, ételek hétköznapi tálalási és verseny tálalási fotói szerepelnek.  

  • Díjak

   A csapatok munkáját mind az elődöntőkben, mind az országos döntőben számos, a szervezők és támogatók által biztosított, értékes díjjal és különdíjjal jutalmazzuk. 
   Az országos döntőben többek között az első, második, harmadik helyezett csapat mellett megnevezzük a legjobb előételt, a legjobb főételt és a legjobb desszertet. 

 • Védnökök, támogatók

  • A verseny fővédnökei

   • Dr. Nagy István agrárminiszter
   • Dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára
   • Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke
  • A verseny szakmai védnökei

   • Hamvas Zoltán, a Magyar Bocue ’d Or Akadémia elnöke  
   • Zoltai Anna, az Élelmiszer Higiénikusok Társasága alelnöke 
  • A verseny szakmai támogatói

   • Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)
   • Élelmiszer Higiénikusok Társasága (ÉHT)
   • Magyar Bocuse d’Or Akadémia
   • Pannon Gasztronómiai Akadémia
   • Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI)
   • Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ)
   • Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ)
   • Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)
   • Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ)
 • Az értékelés szempontjai

  • Selejtező

   Összetétel: 
   Hazai, szezonálisan nyári friss alapanyagokkal készült 3 fogásos menü biztosítsa a kiegyensúlyozott táplálkozást, megfelelő arányban tartalmazzon vitaminokat, szénhidrátot, fehérjét, zsírokat, ballaszt anyagokat. Színben, ízben legyen harmonikus, és legyen könnyen emészthető, miközben a hazai helyi szokásokat és ízeket is magában hordozza. 
   0 – 10 pont 


   Újszerűség, kreativitás: 
   Az alapanyagok felhasználásának ötletessége, az újszerűség, kreatív összeállítások, és tálalások mellett ételek feleljenek meg korunk közétkeztetéssel szemben támasztott követelményeinek, akár több száz adagban lefőzhetők legyenek egy átlagos közétkeztető főzőkonyhán. A menü legyen újszerű, ugyanakkor hagyományokhoz, szokásokhoz, régiós  ételeinek ízéhez is köthető.  
   0 – 10 pont 


   A kiírás pontos betartása: 
   Nyersanyag érték pontos betartás. Kötelező alapanyag, és elem szereplése. Tájegységre jellemző ételek
   0 – 10 pont 
    
   Nevezés pontossága, szakmaisága: 
   Közétkeztetésben a munka szerves része a pontos dokumentálás, és a korrekt, jogszabályoknak megfelelő fogyasztói tájékoztatás. Ehhez figyelembe kell venni a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait a nem előre csomagolt élelmiszerek jelölésére vonatkozó szabályokat (pl az allergénekre vonatkozó tájékoztatási szabályozást). A felhasznált alapanyagok, az alkalmazott technológia és a hagyományok ismerete megjelenik az egyes ételek megnevezésében, az ételek mellé adott tájékoztatásban, mely nem lehet félrevezető, megtévesztő,  
   (PL: Ha „Konfitált csirkemell” készül, akkor a technológiában is 70-80 fokon hosszú ideig tartó sütés szerepel-e? Figyelve, hogy a rendelkezésre álló idő alatt elkészíthető legyen),  
   A kalkuláció, technológiai leírás legyen pontos, és térjen ki és a tálalási javaslatra, valamint az étel kiszállíthatóságára, élelmiszerbiztonsági kockázataira, azok kezelésére. 
   0 – 10 pont 
    
   Selejtezőben összes elérhető: 40 pont 

  • Elődöntő

   • I. Elődöntő 2021- május-június

    A selejtezőben kapott pontokhoz a helyszínen elért pontok hozzáadódnak. 
     
    Az elődöntő értékelési szempontjai: Szakszerű

    Elkészítés: 
    Helyes, szakszerű elkészítési technológia, a mai modern konyhaművészetnek megfelelően 
    0 – 10 pont

    Tisztaság: 
    Munka közbeni higiénia (személy, környezet, élelmiszer, technológia) takarékos, elkerülhető pazarlás  
    0 – 15 pont

    Íz,harmónia: 
    Az ételek íze, az ételsor összhatása, komplett íz-világa, a hagyomány és újszerűség megjelenése  
    0 – 25 pont 


    Tálalás/ Felszolgálás:  
    Korrekt fogyasztó tájékoztatás, időben pontos, ízléses, tiszta tálalás, mesterséges díszítőanyagok nélkül, amely nem időrabló, és a közétkeztetésben is kivitelezhető . 
    0 – 10 pont 
     
    Elődöntőben elérhető: 60 pont. 
    Az első két fordulóban elért pontszámok alapján az első 15 csapat jut tovább. Az első 9 a döntőbe, 10-15 a második fordulóba.

   • II. Elődöntő 2021- szeptember

    A selejtezőben kapott pontokhoz a helyszínen elért pontok hozzáadódnak. Az I. elődöntő pontszámai törlődnek, csak a selejtezőből hozott pontok számítanak
     
    Az elődöntő értékelési szempontjai: Szakszerű

    Elkészítés: 
    Helyes, szakszerű elkészítési technológia, a mai modern konyhaművészetnek megfelelően 
    0 – 10 pont

    Tisztaság: 
    Munka közbeni higiénia (személy, környezet, élelmiszer, technológia) takarékos, elkerülhető pazarlás  
    0 – 15 pont

    Íz,harmónia: 
    Az ételek íze, az ételsor összhatása, komplett íz-világa, a hagyomány és újszerűség megjelenése  
    0 – 25 pont

     
    Tálalás/ Felszolgálás:  
    Korrekt fogyasztó tájékoztatás, időben pontos, ízléses, tiszta tálalás, mesterséges díszítőanyagok nélkül, amely nem időrabló, és a közétkeztetésben is kivitelezhető . 
    0 – 10 pont 
     
    Elődöntőben elérhető: 60 pont. 
    A selejtező, és a II. elődöntő pontszámai összeadódnak, és az első 3 csapat kerül döntőbe.

   • III. Elődöntő 2021. október-december

    Elkészítés:
    A nevezésben szereplő étel készült el, minden elemében felismerhetően, és hasonlóan került kitálalásra.                                                                                  0 – 10 pont 
                                                
    Tálalás:
    Az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával kerül kitálalásra. A szokásos személyzeten túl nem igényel sokkal nagyobb létszámot.                                   0 – 10 pont 

    Íz:
    A kitálalt ételek íze, állaga.                                                                                  
    0 – 10 pont 

    Az első három fordulóban maximálisan elérhető pontszám összesen: 130 pont. 

  • Országos döntő 2022. február

   A régiós elődöntőkön szerzett pontok alapján a legjobb 12 csapat került az országos döntőbe. 
   Az országos döntőben az előző két fordulóban szerzett pontszámok elévülnek, a csapatok teljes értékelése megismétlődik. Lehetőség van a döntő előtt 2022. január 06.-ig a nevezések pontosítására, változtatására. Eze a napon kerül kihirdetésre a meglepetés alapanyag, melyet bele kell építeni a menübe. (lásd 4. pont) 

   Összetétel: 
   Hazai, szezonálisan télvégi friss alapanyagokkal készült 3 fogásos menü biztosítsa a kiegyensúlyozott táplálkozást, megfelelő arányban tartalmazzon vitaminokat, szénhidrátot, fehérjét, zsírokat, ballaszt anyagokat. Színben, ízben legyen harmonikus, és legyen könnyen emészthető, miközben a hazai helyi szokásokat és ízeket is magában hordozza. Meglepetés alapanyag beépítésének módja.

   0 – 10 pont 

   Újszerűség, kreativitás: 
   Az alapanyagok felhasználásának ötletessége, az újszerűség, kreatív összeállítások, és tálalások mellett ételek feleljenek meg korunk közétkeztetéssel szemben támasztott követelményeinek, akár több száz adagban lefőzhetők legyenek egy átlagos közétkeztető főzőkonyhán. A menü legyen újszerű, ugyanakkor hagyományokhoz, szokásokhoz, „nagymamáink” ételeinek ízéhez is köthető. Értékelhető az eredeti ételrecept megküldése.  

   0 – 10 pont

   A kiírt nyersanyag érték pontos betartása: 
   A nyersanyag értékének számításához 2021. év eleji beszerzési számla és kalkuláció bemutatása szükséges, amit a tálalási fotóval egyidejűleg kell megküldeni a szervezőknek.  

   0 – 10 pont

   Nevezés pontossága, szakmaisága, kötelező elem alkalmazása: 
   Közétkeztetésben a munka szerves része a pontos dokumentálás, és a korrekt, jogszabályoknak megfelelő fogyasztói tájékoztatás. Ehhez figyelembe kell venni a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait a nem előre csomagolt élelmiszerek jelölésére vonatkozó szabályokat (pl az allergénekre vonatkozó tájékoztatási szabályozást). A felhasznált alapanyagok, az alkalmazott technológia és a hagyományok ismerete megjelenik az egyes ételek megnevezésében, az ételek mellé adott tájékoztatásban, mely nem lehet félrevezető, megtévesztő. A kalkuláció, technológiai leírás legyen pontos, és térjen ki és a tálalási javaslatra, valamint az étel kiszállíthatóságára, élelmiszerbiztonsági kockázataira, azok kezelésére, valamint a gyermekélelmezésben való felhasználására.
   Tartalmazza a tájegységre jellemző ízeket.

   0 – 10 pont

   Szakszerű elkészítés: 
   Helyes, szakszerű elkészítési technológia, a mai modern konyhaművészetnek megfelelően. 

   0 – 10 pont

   Tisztaság: 
   Munka közbeni higiénia (személy, környezet, élelmiszer, technológia) takarékos, elkerülhető pazarlás. 

   0 – 15 pont

   Íz, harmónia: 
   Az ételek íze, az ételsor összhatása, komplett íz-világa, a hagyomány és újszerűség megjelenése. 

   0 – 25 pont

   Tálalás/ Felszolgálás:  
   Korrekt fogyasztó tájékoztatás, időben pontos, ízléses, tiszta tálalás, mesterséges díszítőanyagok nélkül, amely nem időrabló, és a közétkeztetésben is kivitelezhető. 

   0 – 10 pont

    

   Az országos döntőben összesen elérhető pontszám: 100