null A fenntartható közétkeztetés áll a X. Közétkeztetési Szakácsverseny középpontjában

A fenntartható közétkeztetés áll a X. Közétkeztetési Szakácsverseny középpontjában

2025. január 29, szerda

Tizedik alkalommal mérhetik össze tudásukat a Közétkeztetési Szakácsversenyen (KÖSZ) az intézményi és munkahelyi étkeztetés szereplői. A gasztronómiai megmérettetésre 2025. április 30-ig lehet jelentkezni, ezúttal már három kategóriában. Az idei verseny fő témája a fenntartható közétkeztetés, így a csapatoknak többek között ezt is szem előtt kell tartaniuk a menüsor összeállításakor.

Jelentős szakmai támogatottság és összefogás mellett, immár tizedik alkalommal rendezik meg a KÖSZ-t a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös szervezésében. 

A többfordulós verseny fővédnöki tisztségét dr. Nagy István agrárminiszter, dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke és dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos töltik be. Szakmai védnökként segíti a programot Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke és Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke.

A verseny témája a fenntartható közétkeztetés, melynek bizonyítására a szervezők 3 vagy 4 fős csapatok jelentkezését várják az ország minden pontjáról. Az idei évben újdonság, hogy nevezni ezúttal már három, gyermek- és diákétkeztetés, intézményi felnőtt közétkeztetés, valamint munkahelyi vendéglátás kategóriában is lehet. 

A menüsorok nettó nyersanyagköltsége nevezési kategóriánként változó, 850 és 1250 forint között lehet. A csapatok számára kötelező és tiltott alapanyagokat is előírtak a szervezők, valamint mindhárom kategóriában elvárás, hogy egy húsmentes előétel vagy főétel szerepeljen a menüben. Előírás az is, hogy legalább egy alapanyag Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyes termék legyen, valamint, hogy egy felhasznált zöldség vagy gyümölcs öko/ bio minősítéssel rendelkezzen. 

A KÖSZ különlegessége, hogy a csapatok a versenyt támogató szervezetek által delegált, elismert szakmai mentorok segítségét is igénybe vehetik. Az elődöntők legjobbjai pedig a 2026-os SIRHA Budapest élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon mérhetik majd össze tudásukat.

A nevezési határidő 2025. április 30-a. A részvételi feltételek, valamint a nevezési lapok elérhetőek a szervező és támogató szervezetek weblapján:
•    https://portal.nebih.gov.hu/kozetkeztetesi-szakacsverseny
•    https://www.kozszov.hu/


Friss hírek

2025. március 17, hétfő

Holnaptól már nem lesz tűzgyújtási tilalom érvényben az ország területén

Az elmúlt 24 órában lehullott és a következő 2 napban várhatóan érkező csapadék hatására csökkent a tűzkockázat a még tilalommal érintett területeken is. A Tűz Időjárási Index alapján az éghető könnyű biomassza átnedvesedett annyira, hogy az már tűzveszélyt nem okoz. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezért március 18-tól a még 2 érintett vármegyében is visszavonja a tűzgyújtási tilalmat. A Nébih egyúttal felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tilalom feloldását követően is legyenek fokozottan körültekintőek.

Tovább >

2025. március 17, hétfő

Március 29-én indul a tavaszi rókavakcinázás

A rókák veszettség elleni tavaszi vakcinázása 2025. március 29-én kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben. Az immunizálással egyidőben ebzárlat és legeltetési tilalom lesz érvényben az érintett térségekben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy a veszettség gyanújának jelentése jogszabályban előírt kötelezettség, a betegséget megelőző intézkedések betartása pedig közös társadalmi célt szolgál.

Tovább >