null Nyilvános konzultáció a perfluor-alkil anyagok humánegészségügyi kockázatával kapcsolatban

Nyilvános konzultáció a perfluor-alkil anyagok humánegészségügyi kockázatával kapcsolatban

2020. március 6, péntek

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nyilvános konzultációt hirdetett az élelmiszerben előforduló perfluor-alkil anyagok humán-egészségügyi kockázatával kapcsolatos tudományos véleménytervezetére vonatkozóan.

A dokumentum a perfluor-alkil anyagokra vonatkozó étrendi expozíció becsléseket és az ezen anyagoknak való kitettségből származó humánegészségügyi kockázatok értékelését tartalmazza.

A témával kapcsolatos írásos észrevételeket 2020. április 20-ig online lehet megtenni. 

A perfluor-alkil anyagok (vagy röviden PFAS) mesterségesen előállított kémiai anyagok, amelyekbe beletartozik a perfluor-oktánsav (PFOA), a perfluor-oktán-szulfonát (PFOS), a perfluoronánsav (PFNA), perfluor-hexán-szulfonsav (PFHxS) és sok más hasonló vegyület. Bizonyos PFA-k, mint pl. a PFOA és a PFOS, valamint a PFNA és a PFHxS nem bomlanak le sem a környezetben, sem az emberi testben, ezért idővel ezek akkumulálódnak.

A perfluor-alkil anyagokkal szembeni expozíció komoly egészségügyi problémákat okozhat. Az emberek a PFA vegyületekkel szemben különbözőképpen, például élelmiszeren keresztül válhatnak kitetté. Az élelmiszerbe többféle módon kerülhet PFA, pl. szennyezett talajon vagy vízen keresztül, vagy szennyezett takarmánnyal, amit az állat megevett, majd ezután az ember elfogyasztja az állatot, valamint PFA-t tartalmazó élelmiszer-csomagolóanyagon vagy -feldolgozó eszközön keresztül.

További információ:

PFAS public consultation: draft opinion explained

Public consultation on the draft scientific opinion on the risks to human health related to the presence of perfluoroalkyl substances in food


Friss hírek

2023. március 24, péntek

Maradék nélkül tippek a takarékos ünnephez

Madárcsicsergéssel és virágillattal köszöntött bennünket a tavasz, ráadásul hamarosan kezdetét veszi a húsvéti készülődés is: ilyenkor a családok finomabbnál finomabb ételekkel terítik meg az asztalt. Ugyanakkor az ünnepek során fokozódhat az élelmiszerpazarlás, ezért azt tanácsoljuk, hogy ezt az időszakot is takarékos szemléletben töltsük. Ehhez gyűjtöttünk össze pár ötletet cikkünkben.

Tovább >

2022. december 20, kedd

Tájékoztató kistermelőknek: Hogyan csökkenthető a mikotoxin szennyezés kockázata a tej- és tejtermékekben?

A 2022-re jellemző időjárás, a forró, aszályos nyári időszak elnyúlása nemcsak a kukorica termésátlagának romlását eredményezte, de megnőtt a veszélye a penészgombák által termelt gombatoxinok megjelenésének a takarmányokban, így az élelmiszerekben is. Tájékoztatónk a kistermelők számára nyújt segítséget a kockázat minimalizálásához.

Tovább >