Nyilvános konzultáció a perfluor-alkil anyagok humánegészségügyi kockázatával kapcsolatban
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nyilvános konzultációt hirdetett az élelmiszerben előforduló perfluor-alkil anyagok humán-egészségügyi kockázatával kapcsolatos tudományos véleménytervezetére vonatkozóan.
A dokumentum a perfluor-alkil anyagokra vonatkozó étrendi expozíció becsléseket és az ezen anyagoknak való kitettségből származó humánegészségügyi kockázatok értékelését tartalmazza.
A témával kapcsolatos írásos észrevételeket 2020. április 20-ig online lehet megtenni.
A perfluor-alkil anyagok (vagy röviden PFAS) mesterségesen előállított kémiai anyagok, amelyekbe beletartozik a perfluor-oktánsav (PFOA), a perfluor-oktán-szulfonát (PFOS), a perfluoronánsav (PFNA), perfluor-hexán-szulfonsav (PFHxS) és sok más hasonló vegyület. Bizonyos PFA-k, mint pl. a PFOA és a PFOS, valamint a PFNA és a PFHxS nem bomlanak le sem a környezetben, sem az emberi testben, ezért idővel ezek akkumulálódnak.
A perfluor-alkil anyagokkal szembeni expozíció komoly egészségügyi problémákat okozhat. Az emberek a PFA vegyületekkel szemben különbözőképpen, például élelmiszeren keresztül válhatnak kitetté. Az élelmiszerbe többféle módon kerülhet PFA, pl. szennyezett talajon vagy vízen keresztül, vagy szennyezett takarmánnyal, amit az állat megevett, majd ezután az ember elfogyasztja az állatot, valamint PFA-t tartalmazó élelmiszer-csomagolóanyagon vagy -feldolgozó eszközön keresztül.