null Nyilvános konzultáció a perfluor-alkil anyagok humánegészségügyi kockázatával kapcsolatban

Nyilvános konzultáció a perfluor-alkil anyagok humánegészségügyi kockázatával kapcsolatban

Nyilvános konzultáció a perfluor-alkil anyagok humánegészségügyi kockázatával kapcsolatban
2020. március 6, péntek

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nyilvános konzultációt hirdetett az élelmiszerben előforduló perfluor-alkil anyagok humán-egészségügyi kockázatával kapcsolatos tudományos véleménytervezetére vonatkozóan.

A dokumentum a perfluor-alkil anyagokra vonatkozó étrendi expozíció becsléseket és az ezen anyagoknak való kitettségből származó humánegészségügyi kockázatok értékelését tartalmazza.

A témával kapcsolatos írásos észrevételeket 2020. április 20-ig online lehet megtenni. 

A perfluor-alkil anyagok (vagy röviden PFAS) mesterségesen előállított kémiai anyagok, amelyekbe beletartozik a perfluor-oktánsav (PFOA), a perfluor-oktán-szulfonát (PFOS), a perfluoronánsav (PFNA), perfluor-hexán-szulfonsav (PFHxS) és sok más hasonló vegyület. Bizonyos PFA-k, mint pl. a PFOA és a PFOS, valamint a PFNA és a PFHxS nem bomlanak le sem a környezetben, sem az emberi testben, ezért idővel ezek akkumulálódnak.

A perfluor-alkil anyagokkal szembeni expozíció komoly egészségügyi problémákat okozhat. Az emberek a PFA vegyületekkel szemben különbözőképpen, például élelmiszeren keresztül válhatnak kitetté. Az élelmiszerbe többféle módon kerülhet PFA, pl. szennyezett talajon vagy vízen keresztül, vagy szennyezett takarmánnyal, amit az állat megevett, majd ezután az ember elfogyasztja az állatot, valamint PFA-t tartalmazó élelmiszer-csomagolóanyagon vagy -feldolgozó eszközön keresztül.

További információ:

PFAS public consultation: draft opinion explained

Public consultation on the draft scientific opinion on the risks to human health related to the presence of perfluoroalkyl substances in food


Friss hírek

A kannabidiol új élelmiszerként történő értékelése új adatokra vár
2022. június 15, szerda

A kannabidiol új élelmiszerként történő értékelése új adatokra vár

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakértői a jelenlegi adatok alapján nem tudják megállapítani a kannabidiol (CBD) biztonságosságát, egyrészt a hiányos adatok okán, másrészt a CBD fogyasztásával kapcsolatos potenciális veszélyek miatt.

Tovább >

#EUChooseSafeFood második felvonás – Az EU tagállamok és az EFSA közös kampányának második éve
2022. május 26, csütörtök

#EUChooseSafeFood második felvonás – Az EU tagállamok és az EFSA közös kampányának második éve

Mi a különbség a „Felhasználható:” és a „Minőségét megőrzi:” kifejezések között, amelyek az élelmiszerek címékéjén szerepelnek? Milyen élelmiszerhigiéniai szabályokat alkalmazzak otthon a családom biztonsága érdekében? Aggódjak-e az adalékanyagok miatt? Néhány kérdés a sok közül, melyeket európai fogyasztók tettek fel, és az #EUChooseSafeFood kampány pedig megválaszolta azokat. A sikeres első évre építkezve, a kampány a második évben egy sor új témával foglalkozik.

Tovább >