null Nyilvános konzultáció a nátriumbeviteli referenciaértékekről készült EFSA-értékelésről

Nyilvános konzultáció a nátriumbeviteli referenciaértékekről készült EFSA-értékelésről

2017. október 2, hétfő

Megkezdődött a nyilvános konzultáció az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) nátrium étrendi referenciaértékeiről alkotott tudományos véleménytervezetéről. Az kezdeményezés elsősorban a szervezet szakértői által a kockázatértékelésében szereplő tudományos bizonyítékok kiválasztási és felhasználási módszerével kapcsolatban vár visszajelzéseket.

Az értékelés részeként ún. systematic literature review (módszeres szakirodalmi áttekintés; adott témában, meghatározott szempontok szerinti tudományos adatgyűjtés és -feldolgozás korábban elkészült publikációkból) kutatás révén kerestek kapcsolatot a nátriumbevitel és annak lehetséges egészségügyi következményei (potenciális szív- és érrendszeri betegségek és a csontozat egészsége) között.

Az EFSA diétás termékekkel, táplálkozással és allergiákkal foglalkozó tudományos panelje (Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies [NDA]) fejlesztette a munkamenetet, amely leírja az adatok gyűjtésének, kiválasztásának, értékelésének és a következtetések levonásának egyes lépéseit.

A protokoll követi az EFSA által létrehozott, tudományos adat- és bizonyítékkezelésre vonatkozó „Prometheus” megközelítést.

Az EFSA kéri a felhívás iránt érdeklődőket, hogy a kockázatértékelés mikéntjére vonatkozó észrevételeiket 2017. november 12-ig küldjék el (az űrlapok kitöltéséről részletesebb információ itt érhető el.)

A vélemények beérkezését követően azok nyilvánosságra kerülnek, így a teljes kockázatértékelési folyamat egy második nyilvános konzultáció tárgya lesz.

További információk a kezdeményezésről és a tanulmány letöltése itt.

Hivatalunk az EFSA Focal Pointon keresztül értesül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot érintő hírekről.


Friss hírek

2025. december 12, péntek

Karácsonyi gasztroajándékok biztonságosan a Nébih tanácsaival

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit gyűjtötte össze. Az ünnepi időszak közeledtével ugyanis egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat: lekvárokat, krémlikőröket, süteményeket vagy éppen ízesített olajokat. A házilag készített finomságok esetében azonban nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni, első az élelmiszerbiztonság!

Tovább >

2025. december 11, csütörtök

A Nébih 2025-ben is célzott helyszíni ellenőrzésekkel támogatta a jogszerű hazai drónos növényvédelmet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2025-ben is elvégezte a drónos növényvédelmi tevékenységet reklámozó magánszemélyek és vállalkozások támogató jellegű, helyszíni ellenőrzését. Bár a vizsgálatok az idei évben is vegyes eredményekkel zárultak, a szakemberek ugyanakkor fejlődést tapasztaltak.

Tovább >