null Növényvédőszer-maradékot mért étkezési burgonyában a NÉBIH

Növényvédőszer-maradékot mért étkezési burgonyában a NÉBIH

Növényvédőszer-maradékot mért étkezési burgonyában a NÉBIH
2016. november 14, hétfő

Határérték feletti mennyiségben mutatott ki növényvédő szer hatóanyagot egy étkezési burgonya tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. A termékben mért klórpirifosz mennyisége nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A hatóság azonban ismételten felhívja a termesztők figyelmét a növényvédelmi technológiák előírásszerű alkalmazásának, valamint az élelmezés-egészségügyi előírások betartásának fontosságára.

Egy 500 kg-os burgonya tételből vett mintából a NÉBIH laboratóriuma határérték feletti mennyiségben mutatott ki klórpirifosz növényvédőszer-maradékot: a 0,01 mg/kg-os maximális értékhez képest 0,038 mg/kg-ot.

A mért mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot, ugyanakkor növényvédelmi technológiai fegyelmezetlenségre – pl. a talajfertőtlenítő szer egyenetlen kijuttatására - utal..

A tétel forgalomból történő kivonása folyamatban van.

A NÉBIH ismételten felhívja a termesztők figyelmét a növényvédelmi technológiák előírásszerű (a növényvédő szer engedélyokirata szerinti) alkalmazásának, valamint az élelmezés-egészségügyi előírások (élelmezés-egészségügyi várakozási idő, az engedélyezett szermaradék mértéke stb.) betartásának fontosságára!

 

Kapcsolódó anyagok:
Használja felelősséggel a növényvédő szert!
Amit tudnunk kell a növényvédő szer hamisításról
Kérdezz-felelek a növényvédőszer-maradékok egészségügyi kockázatáról


Friss hírek

Elismert tenyésztő szervezetek
2020. február 21, péntek

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >

Üvegszilánkokat találtak fagyasztott rösztiben
2019. február 22, péntek

Üvegszilánkokat találtak fagyasztott rösztiben

Belga bejelentés szerint két francia vásárló Auchan sajátmárkás fagyasztott rösztiben üvegszilánkokat talált. A termékből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF rendszeren keresztül értesült a riasztásról.

Tovább >