null Növényvédőszer-maradékot mért étkezési burgonyában a NÉBIH

Növényvédőszer-maradékot mért étkezési burgonyában a NÉBIH

2016. november 14, hétfő

Határérték feletti mennyiségben mutatott ki növényvédő szer hatóanyagot egy étkezési burgonya tételben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma. A termékben mért klórpirifosz mennyisége nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A hatóság azonban ismételten felhívja a termesztők figyelmét a növényvédelmi technológiák előírásszerű alkalmazásának, valamint az élelmezés-egészségügyi előírások betartásának fontosságára.

Egy 500 kg-os burgonya tételből vett mintából a NÉBIH laboratóriuma határérték feletti mennyiségben mutatott ki klórpirifosz növényvédőszer-maradékot: a 0,01 mg/kg-os maximális értékhez képest 0,038 mg/kg-ot.

A mért mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot, ugyanakkor növényvédelmi technológiai fegyelmezetlenségre – pl. a talajfertőtlenítő szer egyenetlen kijuttatására - utal..

A tétel forgalomból történő kivonása folyamatban van.

A NÉBIH ismételten felhívja a termesztők figyelmét a növényvédelmi technológiák előírásszerű (a növényvédő szer engedélyokirata szerinti) alkalmazásának, valamint az élelmezés-egészségügyi előírások (élelmezés-egészségügyi várakozási idő, az engedélyezett szermaradék mértéke stb.) betartásának fontosságára!

 

Kapcsolódó anyagok:
Használja felelősséggel a növényvédő szert!
Amit tudnunk kell a növényvédő szer hamisításról
Kérdezz-felelek a növényvédőszer-maradékok egészségügyi kockázatáról


Friss hírek

2022. május 23, hétfő

Katasztrófahelyzetek esetén alkalmazható engedmények

Növényevők esetén a takarmány legalább 60%-ának magából a termelőegységből kell származnia, ha ez nem lehetséges, akkor más ökológiai gazdaságokkal együttműködésben kell előállítani. Az emlősök táplálása során előtérbe kell helyezni az anyatejes táplálást az az adott fajra vonatkozóan előírt minimális ideig.

Tovább >

2022. május 23, hétfő

Nem ökológiai termesztésből származó takarmány felhasználásának engedélyezése ökológiai (bio) gazdálkodás esetén

Ha a takarmánygyártás megszűnt, vagy korlátozásokat vezettek be, különösen, ha rendkívüli időjárási feltételek, járványok, toxikus anyagokkal történt szennyeződés vagy tűz következett be a Pest Megyei Kormányhivatal engedélyezheti a nem ökológiai termelésből származó takarmányok használatát.

Tovább >