null Neves szálloda éttermében ellenőrzött a NÉBIH

Neves szálloda éttermében ellenőrzött a NÉBIH

2017. november 2, csütörtök

Egy Hajdú-Bihar megyei 4 csillagos szálloda éttermében tartottak ellenőrzést a hét elején a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei. Az egységben számos – adminisztratív, higiéniai és élelmiszerbiztonsági – hibát tártak fel az ellenőrök, továbbá mintegy 150 kg lejárt, nem nyomon követhető élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Az egység ellenőrzése során a hivatal szakemberei 21 tétel, összesen 151 kg gyártói, illetve saját jelölés alapján lejárt minőségmegőrzési idejű, valamint jelölés alapján, illetve jelöletlenség miatt nem nyomon követhető élelmiszert találtak, melyek között ismeretlen eredetű vadhús és vadcsont is volt. A hatóság a fellelt jogsértő termékeket a forgalomból kivonta és felhasználását, forgalomba hozatalát megtiltotta.

A helyszínen számos egyéb, higiéniai és adminisztratív probléma is akadt. Többek között a hűtőtérben a polcok rácsozata rozsdás, a hűtőajtók és a körülöttük lévő fal, valamint az ajtótokok piszkosak, szennyezettek, az élvédők több helyen sérültek voltak. A konyha területén fedetlen hulladéktárolókban gyűjtötték a hulladékot. Az önellenőrzési rendszer ellenőrzési lapjait előre kitöltötték, így maga az önellenőrzés értelmét vesztette. A hatóság határidő tűzésével felhívta az élelmiszervállalkozást a hibák kijavítására és a jogszerű működés helyreállítására.

Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható.

Az érintett egység adatai elérhetőek a NÉBIH jogsértésekről tájékoztató aloldalán.

Kapcsolódó anyagok:
közlemény letölthető formában
képek tömörítve



Friss hírek

2024. július 26, péntek

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.26.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. július 25, csütörtök

A napsütés ellenére borús eredményekkel zárult a strandbüfék és a street foodok nyári szezonális ellenőrzése

A 2024-es nyári szezonális ellenőrzés-sorozatban a strandbüféket és a street foodokat is felkeresték az élelmiszerbiztonsági felügyelők. Az egész országban 346 vendéglátó létesítményt vizsgáltak. Az ellenőrzések vegyes eredményekkel zárultak: a szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomonkövetése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása kapcsán is merültek fel problémák. A hatóságok 48 esetben indítottak eljárást, a kiszabott bírságok értéke meghaladta a 3 millió forintot. Összesen 205 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.

Tovább >