null Nem engedélyezett új élelmiszer-összetevőt tartalmazó kapszulát árusítanak egy magyar webáruházban

Nem engedélyezett új élelmiszer-összetevőt tartalmazó kapszulát árusítanak egy magyar webáruházban

2017. december 6, szerda

Tongkat Ali, más néven maláj ginzeng (Eurycoma logifolia) felhasználásával készült, edzés előtt ajánlott kapszula forgalomból való kivonását kezdeményezi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nem engedélyezett új élelmiszer-összetevő felhasználása miatt. A NÉBIH, a holland hatóság bejelentése alapján, a RASFF-on keresztül értesült az esetről. A kifogásolt élelmiszert az egyik magyarországi webshop is forgalmazza.

A termék azonosító adatai:

·         A termék neve: „Prosupps Halotropin”

·         Kiszerelés: 90 kapszula/doboz

·         A termék tételszáma: A118141016

·         Minőség megőrzési ideje: 30.11.2018.

·         A termék ajánlott napi adagja: 3 kapszula, melyet edzés előtt javasolt bevenni

·         RASFF referenciaszám: 2017.2092

Az élelmiszerek előállítása során tilos olyan összetevőket felhasználni, amelyek az uniós élelmiszerjog értelmében nem engedélyezett összetevőnek minősülnek. Figyelembe véve, hogy a Tongkat Ali (Eurycoma logifolia) felhasználását élelmiszer-összetevőként ez idáig nem engedélyeztették, nem bizonyított, hogy az azt tartalmazó termék fogyasztása az egészségre ártalmatlan.

Tekintettel arra, hogy a készítmény fogyasztása egészségügyi kockázattal jár, a NÉBIH kéri a vásárlókat, hogy amennyiben rendelkeznek a fenti termékkel, ne fogyasszák azt el!

Az online forrásokon keresztül kapható tételek nyomon követése folyamatban van, forgalomból történő kivonásukról a hatóság intézkedik..

Amit az új élelmiszerek vagy élelmiszer-összetevők szabályozásáról tudni kell:

Új élelmiszernek nevezzük azokat az élelmiszereket vagy élelmiszer-összetevőket, amelyek emberek által történő fogyasztása 1997. május 15. előtt az Európai Unió területén nem volt számottevő. Ezek lehetnek új élelmiszerforrások, újonnan kifejlesztett, innovatív élelmiszerek, új technológiák és feldolgozási eljárások felhasználásával gyártott élelmiszerek, illetve az EU-n kívül hagyományosan fogyasztott élelmiszerek.

Az új élelmiszerek csak szigorú engedélyeztetési eljárást követően hozhatók forgalomba az EU területén. Engedélyezésüket – a gyártó vagy forgalmazó kérelmére – az Európai Bizottság végzi, a tagállamok szoros közreműködésével.

Az új élelmiszerekről és az engedélyezés folyamatáról bővebb információk találhatóak a NÉBIH honlapján



Friss hírek

2025. december 22, hétfő

Biztonságos ünnepi készülődés: élelmiszerbiztonsági tanácsok a karácsonyi menühöz

Karácsonykor ismét előtérbe kerülnek a családi receptgyűjtemények, amelyek alapjául szolgálnak az ünnepi menüsor összeállításának. A karácsonyi vendéglátás során kiemelten fontos, hogy az ízek és hagyományok megőrzése mellett az élelmiszerbiztonsági szempontokat is maradéktalanul érvényesítsük. Ennek támogatására a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja idén is összeállította a legfontosabb élelmiszerbiztonsági iránymutatásokat, amelyek betartása különösen javasolt a hagyományos karácsonyi menüsor elkészítése során.

Tovább >

2025. december 19, péntek

Fokozott laboratóriumi kapacitás a szőlő aranyszínű sárgaság betegség elleni védekezéshez

Idén közel 4000 mintát vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a szőlő aranyszínű sárgasága betegség (FD) felderítésére. A 2025-ben tapasztalt megemelkedett esetszámra reagálva a hivatal megsokszorozta laboratóriumi kapacitását, a vizsgálatok pedig három helyszínen zajlottak. A Nébih hangsúlyozza, hogy a védekezés folyamatos, és arra kéri a termelőket, hogy tartsák be a növényvédelmi előírásokat, valamint a betegség gyanúját haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

Tovább >