Vissza

Új élelmiszerek és új élelmiszer-összetevők

Új élelmiszerek és új élelmiszer-összetevők engedélyezése

Új élelmiszerek és új élelmiszer-összetevők engedélyezése

Jelen menüpontban tájékoztatást adunk az új élelmiszerek jellegéről, szabályozásáról, és közzétesszük az engedélyezett, illetve elutasított új élelmiszerek listáját.

Új élelmiszernek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyeket 1997. május 15. előtt nem fogyasztottak jelentős mennyiségben az Európai Unió területén, és a 258/97/EK rendelet 1. cikkében meghatározott kategóriák valamelyikébe tartoznak.

Az új élelmiszerek engedélyezését az Európai Bizottság illetékes munkacsoportja végzi a tagállamok szoros közreműködésével. A Bizottság által kiállított engedélyező határozat névre szól, így minden kérelmezőnek külön-külön kell engedélyeztetni a termékét. Az engedélyezés folyamatának részletes leírása megtalálható az "Általános tájékoztató az új élelmiszerek engedélyezéséről" cím letölthető dokumentumban. 

Egyéb hatályos jogszabályok

Az új élelmiszerek és új élelmiszer-összetevők forgalomba hozatalára vonatkozó kérelem benyújtásához a szükséges információkat, dokumentumokat a 97/618/EK Bizottsági ajánlás írja elő. A kérelmezőnek tudományos adatokkal kell igazolnia, hogy az adott termék biztonságos a fogyasztó számára (pl. allergén és toxikus hatások vizsgálata). Az egyes információk nyilvánosságra hozatalára és a 258/97/EK rendelet értelmében benyújtott információ védelmére vonatkozó részletes alkalmazási szabályok megállapítását a 1852/2001/EK Bizottsági rendelet határozza meg.
Az általános jelölési kötelezettségek vonatkoznak ezen termékekre, de a fogyasztók tájékoztatásának céljából kiegészítő címkézési követelményeket is kell alkalmazni (258/97/EK rendelet 8. cikk). Az Európai Bizottság külön jogszabályt alkotott a hozzáadott fitoszterolokat, fitoszterol-észtereket, fitosztanolokat és/vagy fitosztanol-észtereket tartalmazó élelmiszerek és élelmiszer-összetevők címkézéséről (608/2004/EK rendelet, melyet később a 1169/2011/EU rendelet hatályon kívül helyezett).

Lényegi egyenértékűség (substantial equivalence)

Lényegi egyenértékűségről akkor beszélünk, ha az új élelmiszerek vagy új élelmiszer-összetevők a rendelkezésre álló és általánosan elismert tudományos bizonyítékok vagy az illetékes szervek valamelyike által adott szakvélemény alapján:

  • összetételük,
  • tápértékük,
  • anyagcseréjük,
  • rendeltetésszerű felhasználásuk és
  • a bennük található nemkívánatos anyagok határértékei tekintetében lényegében egyenértékűek más, létező élelmiszerekkel vagy élelmiszer-összetevőkkel.

A létező élelmiszerekkel vagy élelmiszer-összetevőkkel lényegében egyenértékű új élelmiszerek és új élelmiszer-összetevők esetében egyszerűsített eljárást, notifikációt kell elfogadni. Ez az eljárás alkalmazható:

  • a mikroorganizmusokból, gombákból vagy algákból álló vagy azokból izolált élelmiszerekre és élelmiszer-összetevőkre;
  • a növényekből álló vagy azokból izolált élelmiszerekre és élelmiszer-összetevőkre, valamint az állatokból izolált élelmiszer-összetevőkre, a hagyományos szaporítási vagy tenyésztési gyakorlat alapján előállított élelmiszerek és élelmiszer-összetevők kivételével, amelyek korábbi, élelmiszerként történő biztonságos felhasználása adatokkal igazolható.

Miután a kérelmező a kompetens hatóság véleménye alapján megkapta az engedélyt, értesíti az Európai Bizottságot a termék forgalomba hozataláról. Az általánosan elismert tudományos bizonyítékokkal alátámasztott kérelmet közvetlenül az Európai Bizottsághoz is be lehet nyújtani.

A Bizottság honlapján megtalálható valamennyi notifikáció összegyűjtve, mely az alábbi linken érhető el: http://ec.europa.eu/food/safety/docs/novel-food_notifications_en.pdf 

 

EU-ban engedélyezett élelmiszerek és élelmiszer-összetevők listája

Tagállamok által engedélyezett élelmiszerek és élelmiszer-összetevők

EU-ban nem engedélyezett élelmiszerek és élelmiszer-összetevők listája

Letölthető anyagok
Általános tájékoztató az új élelmiszerek engedélyezéséről
Határozatok kereshető adatbázisa
EU notifikációs engedélyek listája

Átlagos (0 Szavazatok)

Friss hírek

Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai
2016. szeptember 28, szerda

Az e-kereskedelem előnyei és kockázatai

Nyilvános új élelmiszer katalógus
2016. augusztus 12, péntek

Nyilvános új élelmiszer katalógus

Tájékoztató az új élelmiszerekről
2016. augusztus 11, csütörtök

Tájékoztató az új élelmiszerekről

Burgonyatermesztésünk védelme érdekében 100 tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a NÉBIH
2016. május 2, hétfő

Burgonyatermesztésünk védelme érdekében 100 tonna fertőzött lengyel burgonyát semmisített meg a NÉBIH

Nem jelölt tejtartalom egy belga csokoládéban
2016. április 28, csütörtök

Nem jelölt tejtartalom egy belga csokoládéban

Nem jelölt tej összetevő (kazeint tartalmaz) töltött csokoládéban
2016. április 28, csütörtök

Nem jelölt tej összetevő (kazeint tartalmaz) töltött csokoládéban

Fémdarabot találtak croissantban
2016. április 22, péntek

Fémdarabot találtak croissantban

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevő (creatin származék) étrendkiegészítőben az USA-ból
2016. április 22, péntek

Nem engedélyezett új élelmiszer összetevő (creatin származék) étrendkiegészítőben az USA-ból

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2016
2016. április 12, kedd

Élelmiszerbiztonsági Szemelvények 2016

Szildenafil étrend-kiegészítőben
2016. április 12, kedd

Szildenafil étrend-kiegészítőben

Közlemény ellopott megbízólevélről
2016. április 12, kedd

Közlemény ellopott megbízólevélről

Nem jelölt tej összetevő miatt hívtak vissza csokoládés kekszet
2016. április 7, csütörtök

Nem jelölt tej összetevő miatt hívtak vissza csokoládés kekszet

Fehérjeszelet termékvisszahívás a magyarországi dm üzletekből
2016. március 23, szerda

Fehérjeszelet termékvisszahívás a magyarországi dm üzletekből

Általános tájékoztató az új élelmiszerekről
2016. március 6, vasárnap

Általános tájékoztató az új élelmiszerekről

Tejcsokoládékat vizsgált a NÉBIH
2016. február 29, hétfő

Tejcsokoládékat vizsgált a NÉBIH

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és a Tej Terméktanács a magyar tejágazat védelméért
2016. február 3, szerda

Együttműködési megállapodást kötött a NÉBIH és a Tej Terméktanács a magyar tejágazat védelméért