null Mivel „etetjük” növényeinket? - Az engedélyköteles termésnövelő anyagok és EK műtrágyák hatósági ellenőrzésének 2012-es tapasztalatai

Mivel „etetjük” növényeinket? - Az engedélyköteles termésnövelő anyagok és EK műtrágyák hatósági ellenőrzésének 2012-es tapasztalatai

2013. március 21, csütörtök

A forgalomban lévő műtrágyák, komposztok, talajjavító anyagok többségét megfelelőnek találták a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által koordinált 2012. évi vizsgálatok során. Tételzárolásra összesen 95 esetben került sor, s mintegy 18,5 millió forint bírságot szabtak a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai.

A gazdálkodók számára komoly gazdasági károkat okoz, ha a műtrágyák hatóanyagtartalma nem éri el a deklarált értéket. Ez a 2012-ben vizsgált 140 tételből 11 estben fordult elő. A hatóság minden esetben kötelezte a forgalmazót a megfelelő jelölések alkalmazására, a valós hatóanyag-tartalom feltűntetésére.

Az európai közösségi (EK) műtrágyák esetében címkézési és hatóanyag tartalommal kapcsolatos problémák miatt 12 esetben került sor tételzárolásra, s összesen több mint 15 millió forint bírságot szabott ki a talajvédelmi hatóság.

A hazai engedélyezésű termésnövelő anyagok esetében a megengedhető káros anyag tartalmat is szabályozza a jogszabály. A laboratóriumi vizsgálatok során a minták 12%-ánál a hatóanyag tartalom nem érte el a forgalomba hozatali és felhasználási engedélyben meghatározott mennyiséget. A hibás engedélyköteles termésnövelő anyagok vonatkozásában összesen 83 terméknél történt zárolás, 20 esetben alkalmazott a hatóság egyéb szankciót pl. kötelezés. A kiszabott bírságok összege megközelítette a 3,5 millió forintot.

Amennyiben a termelő vagy forgalmazó meg szeretne győződni arról, hogy az általa vásárolt vagy forgalmazott termék megfelelő, a NÉBIH Talajvédelmi Laboratóriumaiban lehetőség van a termésnövelő anyagok, és műtrágyák megrendelésre történő bevizsgáltatására is. 2012-ben a NÉBIH-el összesen 345 vizsgálatot végeztettek el a termékek beltartalmának ellenőrzésére. A hivatal laboratóriumai a jövőben is a termelők, illetve forgalmazók rendelkezésére állnak termékeik bevizsgáltatásához.


Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság


Friss hírek

2023. augusztus 31, csütörtök

A növényvédő szerek harmonizált kockázati mutatói Magyarországon (2011-2021)

A növényvédő szerek fenntartható használatát célzó 2009/128/EK irányelv tagállami és uniós szintű megvalósításában elért haladás mérésére objektív, minden tagállamban azonos metodika szerint kiszámolt mutatókra/mérőszámokra, úgynevezett harmonizált kockázati mutatókra (Harmonised Risk Indicators - HRI) van szükség.

Tovább >

2023. április 14, péntek

Repülőgépes és helikopteres légi növényvédelemhez hatósági engedéllyel rendelkező szervezetek

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztályának tájékoztatása szerint légi-mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatban jelenleg a következő szervezetek rendelkeznek hatósági engedéllyel önálló munkavégzésre:

Tovább >