null Maradék nélkül: A Nébih elkötelezetten dolgozik tovább az élelmiszerpazarlás csökkentéséért

Maradék nélkül: A Nébih elkötelezetten dolgozik tovább az élelmiszerpazarlás csökkentéséért

Maradék nélkül: A Nébih elkötelezetten dolgozik tovább az élelmiszerpazarlás csökkentéséért
2021. március 1., hétfő

2021. február 25-én került sor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának záró konferenciájára. Az online rendezvényen Magyarország nemzeti szintű élelmiszerpazarlás megelőzési programjának eddigi legfontosabb eredményeit és következő fázisának terveit ismerhették meg a résztvevők. A program folytatásában a hazai és nemzetközi szakemberek előadásai, majd az azokat követő párbeszéd során az élelmiszerpazarlás visszaszorításával kapcsolatos kihívások és a már létező megoldások kerültek előtérbe.

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legégetőbb környezeti problémája, amelyre csak mostanában kezdünk kellő figyelmet fordítani. Az élelmiszerhulladékok csökkentését célzó mozgalomhoz Magyarország az elsők közt csatlakozott: 2014-ben megalakult az Élelmiszer Érték Fórum, 2016-ban pedig a Nébih elindította a Maradék nélkül társadalmi programját az Európai Unió LIFE pályázatának pénzügyi hozzájárulásával.

A kampány hivatalos projektidőszakának végét lezáró eseményt Bognár Lajos országos főállatorvos, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy az élelmiszerpazarlás fenntarthatósági, gazdasági és erkölcsi probléma is egyben, amely hosszútávú megoldásában a szemléletformálás és az oktatás szerepe a legfontosabb. A 10 országból származó résztvevők előtt bejelentette, hogy bár az EU-s társfinanszírozási időszak véget ért, az Agrárminisztérium és a Nébih továbbra is elkötelezett a program folytatásával kapcsolatban, amelyet 2020-ban az Élelmiszer Érték Fórum nemzeti szintű élelmiszerhulladék-megelőzési programként nevezett meg.

Angelo Salsi, az Európai Bizottság LIFE programjának vezetője köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a Maradék nélkül projekt példaértékű kezdeményezés lehet más országok nemzeti programjai számára a maga komplexitásával, innovativitásával és eredményességével. Hangsúlyozta, hogy a program sikerrel szólította meg a magyar lakosságot, aktuális üzeneteket és gyakorlati tanácsokat fogalmazott meg, valamint mérhetővé és elemezhetővé tette a háztartások élelmiszerhulladék-termelését. Kiemelte, hogy a Maradék nélkül program gyorsan és jól reagált a járványügyi helyzetre azáltal, hogy átköltöztette az oktatási programját és a rendezvényeit az internetre, valamint külön útmutatót adott ki az otthoni élelmiszertartalékolásra vonatkozóan.

Alexandra Nikolakopoulou, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságának egységvezetője beszámolt az EU elkötelezettségéről a fenntartható élelmiszerrendszerek kialakítása terén, és kiemelte Magyarország aktív közreműködését az Európai Unió Élelmiszerveszteségek és Pazarlás Platformjának munkájában. 

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke gratulált a Maradék nélkül program eredményeihez, és utalt rá, hogy a két szervezet szorosan együttműködik a program indulása óta. Kitért továbbá arra, hogy az Élelmiszer Érték Fórum létrehozásával hazánkban nyitott és konstruktív párbeszéd folyik az élelmiszerlánc szereplői között, amelyhez a Médiaunió tavalyi Élj maradéktalanul! kampánya újabb lendületet kölcsönzött. Beszámolt továbbá a koronavírus által teremtett kihívásokról az élelmiszeradományozás területén, amelyet a gazdaságvédelmi akcióterv részben ellensúlyozni tudott, így 100 ezerrel több élelmiszeradag kiosztására nyílt lehetősége az Élelmiszerbanknak.

A Maradék nélkül program elmúlt 4 évének legfontosabb eredményeit Kasza Gyula, a program vezetője ismertette:

  • A Maradék nélkül 2016-os indulása óta 96 millió elérést számlál, ami azt jelenti, hogy egy átlagos magyar fogyasztóhoz csaknem 10 alkalommal juttatott el élelmiszerpazarlás-megelőzéssel kapcsolatos üzeneteket.
  • A komplex oktatási program csaknem 300.000 gyerekhez talált utat a nyomtatott és az online letölthető oktatási csomagok révén. A program munkatársai és önkéntesei 58 iskolában tartottak személyesen bemutató foglalkozásokat, órákat, amelyeken 1800 gyerek és 110 pedagógus vett részt. A program vetélkedőibe, játékaiba 2300 gyerek kapcsolódott be.
  • A Maradék nélkül program kutatási eredményei segítettek pontos képet adni a lakossági élelmiszerhulladékról, amely révén megállapítható volt, hogy 2016 és 2019 között 4%-kal csökkent az egy főre eső éves mennyiség, amely jelenleg hozzávetőlegesen 65 kg. E mennyiség fele elkerülhető hulladéknak, vagyis pazarlásnak számít. Legtöbbet továbbra is készételekből pazarolunk, ezt követik a zöldségek és gyümölcsök, a dobogó 3. fokán pedig a pékáruk találhatók.
  • A program a szakmai szereplőkkel közösen jó gyakorlatokat gyűjtött össze az élelmiszerláncban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésére, amelyeket 4 útmutatóban osztott meg az élelmiszer-feldolgozók, a kereskedelem, a vendéglátás, valamint a civil szektor számára.
  • A program eredményei ma már referenciaként szolgálnak a szakmai szereplők számára, vállalati stratégiákat, kormányzati programokat, civil kezdeményezéseket inspiráltak, valamint beépültek az iskolai és egyetemi oktatásba is.

Bár a Maradék nélkül indulását segítő EU-s pályázat hivatalos időszaka véget ért, a munka tovább folytatódik. A Nébih célja, hogy alapvető erkölcsi normává váljon az élelmiszerpazarlás elkerülése. Ehhez pedig továbbra is szükség van arra a társadalmi összefogásra, amelyet az elmúlt években megtapasztalhattunk.


Friss hírek

Jó eredmények az analitikai és mintavételi módszerek első virtuális találkozóján
2021. május 27., csütörtök

Jó eredmények az analitikai és mintavételi módszerek első virtuális találkozóján

Az Analitikai és Mintavételi Módszerek Szakbizottsága (CCMAS) a Codex Alimentarius Bizottság következő ülése elé terjeszti végső elfogadásra a mérési bizonytalanságra vonatkozó Codex-irányelvek felülvizsgált változatát (CXG 54 - 2004*). Az élelmiszer-ellenőrzés annak megállapítása, hogy az élelmiszeripari termékek megfelelnek-e a vonatkozó előírásoknak. Ennek az analitikai folyamatnak az egyik eleme a mérési bizonytalanság, amely lehetővé teszi az eredmények összehasonlítását, és kulcsfontosságú a vizsgálatok és a döntéshozatal szempontjából.

Tovább >

A becsomagolt igazság: Az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok kérdését járta körbe a VI. Nébih Kerekasztal
2021. március 26., péntek

A becsomagolt igazság: Az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok kérdését járta körbe a VI. Nébih Kerekasztal

Az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok kivezetése volt a témája a Nébih hatodik Kerekasztal rendezvényének 2021. március 25-én. Az online előadások és a kerekasztal-beszélgetés során az élelmiszergyártás, a kereskedelem, a vendéglátás és a hatóság képviselői mellett a csomagolástechnológia területén jártas szakértők is bekapcsolódtak a szakmai egyeztetésbe, amelynek középpontjában a vásárlók szempontjából is kívánatos megoldási lehetőségek álltak.

Tovább >