null Már elektronikus úton is benyújtható a baromfitelepek betelepítésére és újratelepítésére irányuló kérelem

Már elektronikus úton is benyújtható a baromfitelepek betelepítésére és újratelepítésére irányuló kérelem

2022. április 13, szerda

2022. április 11-től az állattartók már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül is benyújthatják a baromfitelepek betelepítésére és újratelepítésére irányuló kérelmüket. A kérelmek az új, elektronikus mód mellett továbbra is beadhatók hagyományos formában a járási hivatalokon keresztül.

A jelenleg hatályos jogszabályok értelmében az állattartó telepek és épületek betelepítése/újratelepítése, illetve a tenyésztelepek betelepítése a megyei kormányhivatal járási hivatalának előzetes engedélyével lehetséges. A betelepítés/újratelepítés kizárólag olyan állatokkal történhet, amelyek az országos mentesítés körébe tartozó betegségek kórokozóitól mentesek. Az állattartó telepek idegen állományból történő újratelepítése azonos fajú és – lehetőség szerint – azonos állományból származó állatokkal valósulhat meg abban az esetben, ha a származási telepen vagy az elkülönítőben az előírt diagnosztikai vizsgálatok kedvező eredménnyel zárultak. Fontos előírás, hogy az állattartó telepeken más fajú állat csak az illetékes járási főállatorvos engedélyével tartható.

Jelenleg az állattartóknak a területileg illetékes megyei kormányhivatal járási hivatalánál van lehetőségük beadni a telep betelepítésére, illetve újratelepítésére vonatkozó kérelmüket. Azonban 2022 áprilisától a kedvezményezettek vagy meghatalmazottjaik már a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül, elektronikus úton is benyújthatják a baromfitelepek betelepítésére/újratelepítésére vonatkozó kérelmeiket, ami a postai átfutási időt lerövidítve és/vagy az utazással töltött idő elkerülésével segíti a kérelmek beérkezését és az állattartók kényelmesebb ügyintézését.

A témával kapcsolatos egyéb fontos információk:
•    Az ÜPR Ügyfélkapun történő regisztráció és belépés után érhető el. 
•    Az ÜPR használatával kapcsolatos kérdéseket az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címre várjuk.
•    A betelepítés és újratelepítés kérelem mintája letölhető a Nébih honlapjáról a papír alapú kérelmek beadásához.
•    A betelepítés és újratelepítés iránti kérelem benyújtásához készült kézikönyv ugyancsak a Nébih honlapján érhető el.

A kérelmek jóváhagyásának feltételeiről a járási hivataloknál tájékozódhatnak az érintettek. A járási hivatalok elérhetőségei megtalálhatók a https://www.kormanyhivatalok.hu oldalon az „Elérhetőségek” menüpont alatt, illetve a http://jarasinfo.gov.hu/jarasok-lista honlapon. Az élelmiszerlánc-felügyeleti szervként élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi hatáskörben eljáró járási hivatalok illetékességi területe a földművelésügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 3. mellékletében szerepel, amely megkereshető az alábbi linken: https://njt.hu/.

Kapcsolódó jogszabály:
41/1997. (V. 28.) FM rendelet az Állategészségügyi Szabályzat kiadásáról

Friss hírek

2024. május 17, péntek

Május 18-tól Bács-Kiskun vármegyében is véget ér a tűzgyújtási tilalom

Az elmúlt 24 órában lehullott csapadéknak és a jelenleg is zajló esőzésnek köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyetértésben, 2024. május 18-tól visszavonja a tűzgyújtási tilalmat Bács-Kiskun vármegyében. A hatósági döntés eredményeképpen egyetlen vármegyében sem lesz érvényben tűzgyújtási tilalom az országban.

Tovább >

2024. május 16, csütörtök

Új űrlappal válik egyszerűbbé a szőlőiskolai üzemeltetők ügyintézése

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlőiskolát üzemeltetők figyelmét a hivatal honlapján elérhető új nyomtatványra. A Nébih a ‒ többpéldányos, papíralapú űrlap helyett használható ‒ elektronikus nyilvántartási lapot a termelők terheinek csökkentése érdekében hozta létre. A szőlőiskolában felhasznált szaporítóanyagokról szóló nyomtatványt az őstermelők postai úton is, a cégek és az egyéni vállalkozók pedig elektronikusan küldhetik be. A leltár és címkerendelés adatait július 31-ig, a szaporítási jelentés adatait viszont már május 20-ig várja a hivatal.

Tovább >