Listeria fertőzöttség miatt kockázatos egy papkeszi termelő húskészítményeinek fogyasztása
Listeria fertőzöttséget mutatott ki a Nébih laboratóriuma egy papkeszi termelő húskészítményeiben. Az élelmiszerbiztonsági kockázat miatt a hatóság kéri, hogy azok, akik a termelőtől 2022. március 3. után vásároltak, kizárólag alapos hőkezelést követően vagy ne fogyasszák el a termékeket, élelmiszer-fertőzésre utaló tünet (láz, hányás, hasmenés, fejfájás) esetén pedig mielőbb forduljanak orvoshoz!
Előállító adatai: Sári Gyula (kistermelő), 8183 Papkeszi, Petőfi u. 1.
Értékesítés helyszíne:
- Veszprém Vásárcsarnok 8200 Veszprém, Jutasi út 2.
- 8183 Papkeszi, Petőfi u. 1.
Probléma jellege: Listeria monocytogenes fertőzöttség
A Nébih laboratóriumi vizsgálatai a kistermelő által előállított húskészítményekben kimutatták a Listeria monocytogenes fertőzést. Emiatt a hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy a kistermelőtől 2022. március 3. után vásárolt termékeket, vagy csak alapos hőkezelést követően, vagy – sütést nem igénylő élelmiszerek esetén – egyáltalán ne fogyasszák el!
Az eset kapcsán a területi hatóság a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, továbbá a telephelyén lévő termékeket kivonta a forgalomból és ártalmatlanításra utalta.
Fontos, hogy azok, akik fogyasztottak a termelő termékeiből, és valamilyen élelmiszer-fertőzésre utaló jelet, tünetet tapasztalnak (láz, hányás, hasmenés, fejfájás), azonnal forduljanak orvoshoz. Főként a várandős nők, valamint az idős és a legyengült immunrendszerrel rendelkező emberek esetében lehetnek súlyos következményei a megbetegedésnek.
https://portal.nebih.gov.hu/-/kerdezz-felelek-a-liszteriozisrol