null Listeria előfordulásának csökkentése fagyasztott zöldségekben

Listeria előfordulásának csökkentése fagyasztott zöldségekben

Listeria előfordulásának csökkentése fagyasztott zöldségekben
2020. május 4, hétfő

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelte a Listeria szennyeződés közegészségügyi kockázatát olyan fagyasztott zöldségfélék esetében, amelyeket a fagyasztás előtt valamilyen módon hőkezeltek, azaz forráztak, vagy pároltak. Az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy a Listeria szennyeződés tekintetében az ilyen termékek fogyasztásával összefüggésbe hozott egészségügyi kockázat kisebb, mint készételek (pl. füstölt hal, hús, kolbász, paté, lágy sajtok) fogyasztása esetében.

Az EFSA szakértői meghatározták a szükséges ellenőrző tevékenységeket is, amelyeket a vállalkozók tehetnek annak érdekében, hogy a fagyasztott zöldségek szennyeződésének kockázatát csökkentsék. Ilyen tevékenységek pl. az élelmiszer előállító környezet tisztítása és fertőtlenítése, valamint a különböző feldolgozási folyamatoknál a víz, idő és hőmérséklet ellenőrzése, továbbá a termék pontos címkézése is.  

Az EFSA az otthoni kockázatok csökkentésére is javaslatot tesz. Az egésznek a kulcsa a jó higiéniai gyakorlat, mint pl. a fagyasztott vagy kiolvasztott zöldségek megfelelő hőmérsékleten, tiszta fagyasztóban vagy hűtőszekrényben történő tárolása, valamint a terméken szereplő elkészítési előírások követése. Általánosságban elmondható, hogy a megbetegedés kockázata sokkal alacsonyabb, ha a zöldségeket kiolvasztás után alaposan átforraljuk. 

További információ:
https://www.efsa.europa.eu/en/news/listeria-frozen-vegetables-how-reduce-risks


Friss hírek

A kannabidiol új élelmiszerként történő értékelése új adatokra vár
2022. június 15, szerda

A kannabidiol új élelmiszerként történő értékelése új adatokra vár

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakértői a jelenlegi adatok alapján nem tudják megállapítani a kannabidiol (CBD) biztonságosságát, egyrészt a hiányos adatok okán, másrészt a CBD fogyasztásával kapcsolatos potenciális veszélyek miatt.

Tovább >

#EUChooseSafeFood második felvonás – Az EU tagállamok és az EFSA közös kampányának második éve
2022. május 26, csütörtök

#EUChooseSafeFood második felvonás – Az EU tagállamok és az EFSA közös kampányának második éve

Mi a különbség a „Felhasználható:” és a „Minőségét megőrzi:” kifejezések között, amelyek az élelmiszerek címékéjén szerepelnek? Milyen élelmiszerhigiéniai szabályokat alkalmazzak otthon a családom biztonsága érdekében? Aggódjak-e az adalékanyagok miatt? Néhány kérdés a sok közül, melyeket európai fogyasztók tettek fel, és az #EUChooseSafeFood kampány pedig megválaszolta azokat. A sikeres első évre építkezve, a kampány a második évben egy sor új témával foglalkozik.

Tovább >