null Listeria előfordulásának csökkentése fagyasztott zöldségekben

Listeria előfordulásának csökkentése fagyasztott zöldségekben

Listeria előfordulásának csökkentése fagyasztott zöldségekben
2020. május 4, hétfő

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelte a Listeria szennyeződés közegészségügyi kockázatát olyan fagyasztott zöldségfélék esetében, amelyeket a fagyasztás előtt valamilyen módon hőkezeltek, azaz forráztak, vagy pároltak. Az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy a Listeria szennyeződés tekintetében az ilyen termékek fogyasztásával összefüggésbe hozott egészségügyi kockázat kisebb, mint készételek (pl. füstölt hal, hús, kolbász, paté, lágy sajtok) fogyasztása esetében.

Az EFSA szakértői meghatározták a szükséges ellenőrző tevékenységeket is, amelyeket a vállalkozók tehetnek annak érdekében, hogy a fagyasztott zöldségek szennyeződésének kockázatát csökkentsék. Ilyen tevékenységek pl. az élelmiszer előállító környezet tisztítása és fertőtlenítése, valamint a különböző feldolgozási folyamatoknál a víz, idő és hőmérséklet ellenőrzése, továbbá a termék pontos címkézése is.  

Az EFSA az otthoni kockázatok csökkentésére is javaslatot tesz. Az egésznek a kulcsa a jó higiéniai gyakorlat, mint pl. a fagyasztott vagy kiolvasztott zöldségek megfelelő hőmérsékleten, tiszta fagyasztóban vagy hűtőszekrényben történő tárolása, valamint a terméken szereplő elkészítési előírások követése. Általánosságban elmondható, hogy a megbetegedés kockázata sokkal alacsonyabb, ha a zöldségeket kiolvasztás után alaposan átforraljuk. 

További információ:
https://www.efsa.europa.eu/en/news/listeria-frozen-vegetables-how-reduce-risks


Friss hírek

Származás, minőség, biztonság
2020. december 9, szerda

Származás, minőség, biztonság

A hatóság szakemberei a piacokat járva gyakran szembesülnek azzal, hogy a származási ország nincs kiírva (pedig minden esetben kötelező), és az esetek jelentős részében a kereskedő vagy a termelő nem is érti, miért kellene ezt megtennie. A késő őszi – kora téli időszakban különösen fontos ez, hiszen ilyenkor pl. paradicsomból magyar, török, spanyol, vagy akár olasz, holland származású termék egyszerre van jelen a piacon, a vásárló részéről pedig jogos igény, hogy eldönthesse, melyiket részesíti előnyben.

Tovább >

Megjelent meg az EFSA szintetikus biológia útján nyert mikroorganizmusokról szóló szakvéleménye
2020. november 24, kedd

Megjelent meg az EFSA szintetikus biológia útján nyert mikroorganizmusokról szóló szakvéleménye

A közelmúltban jelent meg az EFSA szintetikus biológia útján nyert mikroorganizmusok (SynBioM) mikrobiális jellemzésére és környezeti kockázatértékelésére vonatkozó megfelelő iránymutatások értékelésével kapcsolatos szakvéleménye.

Tovább >