null Listeria előfordulásának csökkentése fagyasztott zöldségekben

Listeria előfordulásának csökkentése fagyasztott zöldségekben

Listeria előfordulásának csökkentése fagyasztott zöldségekben
2020. május 4., hétfő

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelte a Listeria szennyeződés közegészségügyi kockázatát olyan fagyasztott zöldségfélék esetében, amelyeket a fagyasztás előtt valamilyen módon hőkezeltek, azaz forráztak, vagy pároltak. Az EFSA arra a következtetésre jutott, hogy a Listeria szennyeződés tekintetében az ilyen termékek fogyasztásával összefüggésbe hozott egészségügyi kockázat kisebb, mint készételek (pl. füstölt hal, hús, kolbász, paté, lágy sajtok) fogyasztása esetében.

Az EFSA szakértői meghatározták a szükséges ellenőrző tevékenységeket is, amelyeket a vállalkozók tehetnek annak érdekében, hogy a fagyasztott zöldségek szennyeződésének kockázatát csökkentsék. Ilyen tevékenységek pl. az élelmiszer előállító környezet tisztítása és fertőtlenítése, valamint a különböző feldolgozási folyamatoknál a víz, idő és hőmérséklet ellenőrzése, továbbá a termék pontos címkézése is.  

Az EFSA az otthoni kockázatok csökkentésére is javaslatot tesz. Az egésznek a kulcsa a jó higiéniai gyakorlat, mint pl. a fagyasztott vagy kiolvasztott zöldségek megfelelő hőmérsékleten, tiszta fagyasztóban vagy hűtőszekrényben történő tárolása, valamint a terméken szereplő elkészítési előírások követése. Általánosságban elmondható, hogy a megbetegedés kockázata sokkal alacsonyabb, ha a zöldségeket kiolvasztás után alaposan átforraljuk. 

További információ:
https://www.efsa.europa.eu/en/news/listeria-frozen-vegetables-how-reduce-risks


Friss hírek

ONE Konferencia 2022
2021. június 8., kedd

ONE Konferencia 2022

A ONE – Egészség, Környezet, Társadalom – Konferencia 2022 (Brüsszel, 2022. június 21-24.) Tudományos Programbizottsága felhívást tett közzé absztraktok (digitális poszterek) beküldésére.

Tovább >

Rajtvonalnál a 2021. évi Élelmiszerbiztonsági Világnap
2021. június 7., hétfő

Rajtvonalnál a 2021. évi Élelmiszerbiztonsági Világnap

Több, nemzetközi viszonylatban is egyedülálló különlegességgel készült idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Élelmiszerbiztonsági Világnapra. A színes palettán szerepel például egy sztárszakáccsal közösen kiadott szakácskönyv, egy nemzetközi hírű mém-szereplővel forgatott videó és már napok óta tele van velünk a közösségi média. Érdemes követni minket!

Tovább >