null Közétkeztetők gasztro kupája: egy hónapig még bárki versenybe szállhat a „legjobb konyha” címéért

Közétkeztetők gasztro kupája: egy hónapig még bárki versenybe szállhat a „legjobb konyha” címéért

Közétkeztetők gasztro kupája: egy hónapig még bárki versenybe szállhat a „legjobb konyha” címéért
2015. augusztus 26, szerda

Szeptember 30-ig jelentkezhetnek a közétkeztetésben dolgozó szakácscsapatok az ötödik Országos KözÉtkeztetői Szakácsversenyre (OKÉS). A nevezésnek már a konkrét ételsorokat, kalkulációkat és tálalási javaslatokat is tartalmaznia kell. A szektor legnívósabb megmérettetésének ezúttal a „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” a témája. Az idei év újdonsága, hogy régiós elődöntőkön is bizonyítaniuk kell a csapatoknak, emellett szakmai mentorok segítségét is kérhetik.

A OKÉS-ra bármely közétkeztetést végző főzőkonyha 2 fős csapata (1 fő szakács, és
1 fő segítő) benevezhet 2015. szeptember 30-ig, s cégenként akár több csapat is indulhat a megmérettetésen. Az OKÉS ezúttal három fordulós lesz: először a dokumentumokat (menü, kalkulációk stb.) értékeli a zsűri, majd a régiós elődöntők következnek, a döntőre pedig jövő tavasszal kerül majd sor.

A csapatoknak előételből vagy levesből, főételből és desszertből álló, felnőtteknek szánt 3 fogásos napi menüsort kell megtervezniük. A menühöz felhasznált alapanyagok beszerzési értéke összesen nem haladhatja meg a nettó 420 Ft-ot. Fontos, hogy a menüsorok jellemzően helyi, hazai alapanyagok felhasználásával készült tradicionális ízeket képviseljenek, amik több száz adagban is elkészíthetőek, tálalhatóak és akár kiszállíthatóak. Szintén elvárás, hogy az ételek – a vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával – 3 óra alatt, egy átlagosan felszerelt főzőkonyhán, hétköznapi körülmények között is elkészíthetőek legyenek, de számít az újszerűség és a kreativitás is.

A novemberi régiós elődöntőkben a versenyzőknek 5 adagban kell majd elkészíteniük a nevezett ételeket, a jövő tavaszi döntőbe pedig a legjobb tíz csapat juthat be.

Kapcsolódó dokumentumok:
Közlemény letölthető formában
Nevezési lap
Versenykiírás


Friss hírek

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon
2021. szeptember 15, szerda

Botulizmusban szenvedő vadmadarakat mentett az Állami Halőri Szolgálat a Velencei-tavon

Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

Tovább >

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)
2021. szeptember 13, hétfő

Gyógy- és fűszernövény palánta előállító és forgalmazó üzem engedélyezése (területmódosítás, adatmódosítás és engedély-visszavonás)

Gyógy- és fűszernövény palánta forgalmazásához abban az esetben lehet szükség a növénytermesztési hatóság engedélyére, ha a forgalomba hozott palánta fajtája a Nemzeti Fajtajegyzék – Gyógy- és fűszernövények A és B fejezeteiben államilag elismert fajtaként van feltüntetve (fakultatív fajták) és a palánta hazai előállítású. A fajta nélküli palánta engedély nélkül is forgalomba hozható. A fűszerként, élelmezési célból forgalomba hozott gyógy- és fűszernövények nem szaporítóanyagok, ezért azokat az alábbi szabályozás nem érinti.

Tovább >