null Ismét lengyel burgonyával trükközött egy újfehértói vállalkozó

Ismét lengyel burgonyával trükközött egy újfehértói vállalkozó

2016. február 16, kedd

Nem okult a korábbi ellenőrzéséből az az újfehértói vállalkozó, aki a napokban ismét igazolatlan eredetű burgonyát rendelt Lengyelországból. A szállítmányról ráadásul valótlan adatokat tartalmazó EKÁER bejelentést is tett.

Újabb Szabolcsba tartó burgonyaszállítmányt zároltak a NAV munkatársai Tornyosnémetinél. Az újfehértói telephelyen a zár alá vett kamion ellenőrzésére kiérkező revizorok egy másik lengyel szállítmányba is belebotlottak, melynek épp a lerakodását és értékesítését végezték. Az Elektronikus Közútiáruforgalom-Ellenőrző Rendszerből (EKÁER) lekért adatokból kiderült, hogy az ellenőrzést megelőző napon szintén érkezett néhány rakomány burgonya a telephelyre, melynek az első belföldi értékesítését azonban nem jelentették be.

A hatályos növény-egészségügyi előírások alapján minden étkezési burgonya szállítmánynak rendelkeznie kell nyilvántartási (regisztrációs) számmal. Emellett lengyel vető- és étkezési burgonya behozatalára, európai uniós forgalmazására kizárólag akkor lehet, ha a szállítmányt ún. CMS-igazolás is kíséri, ami bizonyítja, hogy a tételek mentesek a Lengyelországban elterjedt gyűrűsrothadást (Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus) okozó baktériumtól. A CMS igazolások adatairól a lengyel hatóság értesítést küld a NÉBIH-nek, így minden, ellenőrzött szállítmányról tudomása van az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnak.

Az újfehértói vállalkozó által lengyelként forgalomba hozott burgonya termékek nem rendelkeztek sem lengyel növény-egészségügyi regisztrációs számot tartalmazó címkével, sem CMS igazolással. A terméket a társaság a helyszínen csomagolta ki 20-25 kilógrammos zsákokba, azonban azok forgalmáról és kiszereléséről szintén nem vezettek nyilvántartást.

A helyszínen talált 123 tonna, 8,5 millió forint értékű burgonya forgalmazását a növényvédelmi felügyelők megtiltották és a feltárt élelmiszer-biztonsági hibák miatt eljárás indult.

A hatósági zárral ellátott szállítmány időközben megérkezett a helyszínre, amelyet a címzett - valószínűsíthetően a helyszíni ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok hatására - már nem vett át, visszaküldte Lengyelországba.

A társaságra tavaly már több millió forint mulasztási bírságot szabott ki a NAV valótlan adattartalmú EKÁER bejelentések, bejelentés nélküli értékesítés miatt.

További vizsgálatok tárgyát képezi az első belföldi értékesítés bejelentésének elmulasztása. Az eljárások végén az adózó milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Kapcsolódó anyag
A közlemény letölthető formában


Friss hírek

2024. február 26, hétfő

Március 1-jétől változnak az afrikai sertéspestis kártalanítási tételei

2024. március 1-jétől módosulnak az afrikai sertéspestis (ASP) mentesítési tervhez kapcsolódó, állami kártalanítási tételek. A kártalanítási eljárás új díjtételei az érintett résztvevőkkel történt egyeztetés alapján születtek meg. Az új díjtételek kidolgozása során kiemelt szempont volt, hogy azok az egész ország területén segítsék elő az állománysűrűség további csökkentését, és ösztönözzék a vaddisznóhús felhasználását az ASP-től mentes területeken.

Tovább >

2024. február 21, szerda

HPAI vakcinabank a járványvédelem szolgálatában

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve HPAI vakcinabankot hozott létre. A Ceva által gyártott, magas patogenitású madárinfluenza vírus elleni vakcina ideiglenes, rendkívüli körülmények esetére vonatkozó engedélyt kapott. Ezt követően megállapodás született arról, hogy a vakcinából az oltóanyagtermelő cég készletet fog fenntartani, amelyből szükség esetén oltóanyagot tud biztosítani a hatóság számára.

Tovább >