null Heves megyei húsüzemre csapott le a NÉBIH kiemelt ügyeket vizsgáló csapata - Tobzódott a szabálytalanságokban az alig három hónapja újranyitott előállító hely

Heves megyei húsüzemre csapott le a NÉBIH kiemelt ügyeket vizsgáló csapata - Tobzódott a szabálytalanságokban az alig három hónapja újranyitott előállító hely

Heves megyei húsüzemre csapott le a NÉBIH kiemelt ügyeket vizsgáló csapata - Tobzódott a szabálytalanságokban az alig három hónapja újranyitott előállító hely
2013. március 27, szerda

2013. március 26-án – előzetes adatgyűjtést követően – a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága ellenőrzést tartott egy Heves megyei húskészítmény előállító és zsírkészítő üzemben. A vizsgálat mérlege: 10 tonna lefoglalt termék és a tevékenység azonnali felfüggesztése.

Az üzem hosszabb szünetelést követően januárban kezdte meg ismét működését. Ennek ellenére többféle lejárt minőség-megőrzési idejű (8 féle, összesen mintegy 33 kg mennyiségben, több mint egy éve lejárt) fűszert és egyéb adalékanyagot, a zsírcsomagoló helyiségben pedig a kereskedelemből visszáruként beszállított zsírt találtak az ellenőrök. Az üzemi helyiségekben rágcsálók jelenlétére utaló nyomokat fedeztek fel, valamint az eljegesedett (méteres jégcsapok lógtak az aggregátról a tárolt alapanyagokra), takarítatlan hűtőkamrában engedély nélkül lefagyasztott alapanyagokat találtak az ellenőrzést végző hatósági állatorvosok. A félkész- és készárut szabálytalanul, egy légtérben tárolták.

Az eljárás során közel 10 tonna termék forgalmazását tiltották meg, az üzem tevékenységét pedig azonnali hatállyal felfüggesztette az országos hatáskörrel működő hatóság.

Az ellenőrzés során az üzembe érkezett a Heves Megyei Kormányhivatal járási főállatorvosa is, aki a fellelt hiányosságok ismeretében – a NÉBIH hivatalos tájékoztatása mellett – az eljárást a továbbiakban lefolytatja,. A működés kizárólag a hiányosságok teljes körű megszüntetése, a lejárt, vagy szennyeződött termékek megsemmisítése, a nagytakarítás elvégzése, valamint kedvező eredményű helyszíni szemle után folytatható. A bírság megállapítása folyamatban.

 

Letölthető anyagok
képek
videó

 


Friss hírek

Szüret a „korona” idején
2020. október 5, hétfő

Szüret a „korona” idején

A kertészeti üzemekben javában zajlik az őszi szüreti munka. Munkacsapatok százai dolgoznak ezekben a hetekben az ültetvényeken, a termőterületeken, az osztályozó és csomagoló üzemekben. A Nébih összegyűjtötte azokat a javasolt intézkedéseket, amelyek a jelenlegi járványhelyzetben a dolgozók egészségének megóvását leginkább szolgálják.

Tovább >

Összegezte a nyári szezonális ellenőrzés tapasztalatait a Nébih
2020. szeptember 4, péntek

Összegezte a nyári szezonális ellenőrzés tapasztalatait a Nébih

Lezárult az idei nyár szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A július 1-jétől augusztus 20-ig tartó országos akció során az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek több mint 4500 létesítményt és 15.000 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak. Az egységek ellenőrzésekor 163 alkalommal figyelmeztetést, 348 esetben, összesen 22.120.622 Ft értékben bírságot szabtak ki az ellenőrök, 85 vállalkozásnak pedig a tevékenységét is felfüggesztették. Az ellenőrzött élelmiszertételek 5,3%-át, 12,5 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

Tovább >