Heves megyei húsüzemre csapott le a NÉBIH kiemelt ügyeket vizsgáló csapata - Tobzódott a szabálytalanságokban az alig három hónapja újranyitott előállító hely
2013. március 26-án – előzetes adatgyűjtést követően – a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága ellenőrzést tartott egy Heves megyei húskészítmény előállító és zsírkészítő üzemben. A vizsgálat mérlege: 10 tonna lefoglalt termék és a tevékenység azonnali felfüggesztése.
Az üzem hosszabb szünetelést követően januárban kezdte meg ismét működését. Ennek ellenére többféle lejárt minőség-megőrzési idejű (8 féle, összesen mintegy 33 kg mennyiségben, több mint egy éve lejárt) fűszert és egyéb adalékanyagot, a zsírcsomagoló helyiségben pedig a kereskedelemből visszáruként beszállított zsírt találtak az ellenőrök. Az üzemi helyiségekben rágcsálók jelenlétére utaló nyomokat fedeztek fel, valamint az eljegesedett (méteres jégcsapok lógtak az aggregátról a tárolt alapanyagokra), takarítatlan hűtőkamrában engedély nélkül lefagyasztott alapanyagokat találtak az ellenőrzést végző hatósági állatorvosok. A félkész- és készárut szabálytalanul, egy légtérben tárolták.
Az eljárás során közel 10 tonna termék forgalmazását tiltották meg, az üzem tevékenységét pedig azonnali hatállyal felfüggesztette az országos hatáskörrel működő hatóság.
Az ellenőrzés során az üzembe érkezett a Heves Megyei Kormányhivatal járási főállatorvosa is, aki a fellelt hiányosságok ismeretében – a NÉBIH hivatalos tájékoztatása mellett – az eljárást a továbbiakban lefolytatja,. A működés kizárólag a hiányosságok teljes körű megszüntetése, a lejárt, vagy szennyeződött termékek megsemmisítése, a nagytakarítás elvégzése, valamint kedvező eredményű helyszíni szemle után folytatható. A bírság megállapítása folyamatban.
Letölthető anyagok |
---|
képek |
videó |