null Háttérinformáció a kálium-szorbátról

Háttérinformáció a kálium-szorbátról

2014. április 15, kedd

A kálium-szorbát (E 202) tartósítószer az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint engedélyezett élelmiszer-adalékanyag. Alkalmazható például tejtermékekben, különböző zöldség-gyümölcs alapú termékekben, dzsemekben, édességekben stb.

Az élelmiszer-adalékanyag nem élelmiszer, azonban az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságainak javítása, eltarthatóságának növelése, tápértékének megőrzése, felhasználhatóságának megkönnyítése céljából bizonyos feltételekkel azokhoz adhatók. A tartósítószerek például a penészgombák, élesztők, baktériumok okozta romlás megakadályozásával meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatóságát. Nagy részük mesterséges adalékanyag, és előfordulhatnak allergén tulajdonsággal rendelkező képviselőik.

Az EU szabályozás szerint az adalékanyagokat csak az európai szintű engedélyezésüket követően szabad élelmiszerekben felhasználni. Az engedélyezési folyamat része az anyag lehetséges egészségügyi kockázatainak EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) általi értékelése. A kockázatbecslést követően kerülhet fel az adalékanyag az engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok uniós listájára.

Az élelmiszer-adalékanyagot csak akkor engedélyezik, ha a tervezett felhasználás mellett a rendelkezésre álló toxikológiai eredmények alapján nem veszélyezteti a fogyasztók egészségét, nem szolgál a fogyasztó félrevezetésére, technológiailag igazolható a szükségessége és a kívánt cél más módszerrel gazdaságosan és technológiailag nem érhető el, valamint a fogyasztó szervezetébe jutott anyag mennyisége nem haladja meg a toxikológiai vizsgálatok alapján megállapított megengedhető napi bevitelt (ADI).

A kálium-szorbát elfogadható napi bevitelét 25 mg/ttkg/nap szinten (szorbinsavban kifejezve) állapította meg 1974-ben a FAO/WHO adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága (JECFA).

A biztonságos felhasználás további fontos követelménye, hogy csak a kívánt hatást még biztosító legkisebb mennyiségben szabad alkalmazni és tisztasága a lehető legnagyobb fokú legyen. Körültekintő és felelősségteljes alkalmazása során ezért a rendeletben megállapított határérték betartása mellett a technológiailag még szükséges, legkisebb mennyiséget javasolt az élelmiszerhez adni.

A határértéket 2-szeresen meghaladó kálium-szorbátot tartalmazó termék fogyasztása nem kívánatos, és a termékben lévő mennyiségtől és a konkrét fogyasztástól függően a bevitel elérheti az elfogadható napi bevitelt. Tekintve, hogy az ADI értéket egy életen át tartó napi fogyasztásra állapították meg, egyszeri alkalommal, szokásos mennyiség fogyasztása esetén számottevő kockázat nem várható. Hozzátesszük, hogy bizonyos fogyasztók esetén ritkán enyhe érzékenységi reakció fordulhat elő.


Friss hírek

2023. március 24, péntek

Maradék nélkül tippek a takarékos ünnephez

Madárcsicsergéssel és virágillattal köszöntött bennünket a tavasz, ráadásul hamarosan kezdetét veszi a húsvéti készülődés is: ilyenkor a családok finomabbnál finomabb ételekkel terítik meg az asztalt. Ugyanakkor az ünnepek során fokozódhat az élelmiszerpazarlás, ezért azt tanácsoljuk, hogy ezt az időszakot is takarékos szemléletben töltsük. Ehhez gyűjtöttünk össze pár ötletet cikkünkben.

Tovább >

2022. december 20, kedd

Tájékoztató kistermelőknek: Hogyan csökkenthető a mikotoxin szennyezés kockázata a tej- és tejtermékekben?

A 2022-re jellemző időjárás, a forró, aszályos nyári időszak elnyúlása nemcsak a kukorica termésátlagának romlását eredményezte, de megnőtt a veszélye a penészgombák által termelt gombatoxinok megjelenésének a takarmányokban, így az élelmiszerekben is. Tájékoztatónk a kistermelők számára nyújt segítséget a kockázat minimalizálásához.

Tovább >