null Háttérinformáció a kálium-szorbátról

Háttérinformáció a kálium-szorbátról

2014. április 15, kedd

A kálium-szorbát (E 202) tartósítószer az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet szerint engedélyezett élelmiszer-adalékanyag. Alkalmazható például tejtermékekben, különböző zöldség-gyümölcs alapú termékekben, dzsemekben, édességekben stb.

Az élelmiszer-adalékanyag nem élelmiszer, azonban az élelmiszerek érzékszervi tulajdonságainak javítása, eltarthatóságának növelése, tápértékének megőrzése, felhasználhatóságának megkönnyítése céljából bizonyos feltételekkel azokhoz adhatók. A tartósítószerek például a penészgombák, élesztők, baktériumok okozta romlás megakadályozásával meghosszabbítják az élelmiszerek eltarthatóságát. Nagy részük mesterséges adalékanyag, és előfordulhatnak allergén tulajdonsággal rendelkező képviselőik.

Az EU szabályozás szerint az adalékanyagokat csak az európai szintű engedélyezésüket követően szabad élelmiszerekben felhasználni. Az engedélyezési folyamat része az anyag lehetséges egészségügyi kockázatainak EFSA (Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) általi értékelése. A kockázatbecslést követően kerülhet fel az adalékanyag az engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok uniós listájára.

Az élelmiszer-adalékanyagot csak akkor engedélyezik, ha a tervezett felhasználás mellett a rendelkezésre álló toxikológiai eredmények alapján nem veszélyezteti a fogyasztók egészségét, nem szolgál a fogyasztó félrevezetésére, technológiailag igazolható a szükségessége és a kívánt cél más módszerrel gazdaságosan és technológiailag nem érhető el, valamint a fogyasztó szervezetébe jutott anyag mennyisége nem haladja meg a toxikológiai vizsgálatok alapján megállapított megengedhető napi bevitelt (ADI).

A kálium-szorbát elfogadható napi bevitelét 25 mg/ttkg/nap szinten (szorbinsavban kifejezve) állapította meg 1974-ben a FAO/WHO adalékanyagokkal foglalkozó közös szakértői bizottsága (JECFA).

A biztonságos felhasználás további fontos követelménye, hogy csak a kívánt hatást még biztosító legkisebb mennyiségben szabad alkalmazni és tisztasága a lehető legnagyobb fokú legyen. Körültekintő és felelősségteljes alkalmazása során ezért a rendeletben megállapított határérték betartása mellett a technológiailag még szükséges, legkisebb mennyiséget javasolt az élelmiszerhez adni.

A határértéket 2-szeresen meghaladó kálium-szorbátot tartalmazó termék fogyasztása nem kívánatos, és a termékben lévő mennyiségtől és a konkrét fogyasztástól függően a bevitel elérheti az elfogadható napi bevitelt. Tekintve, hogy az ADI értéket egy életen át tartó napi fogyasztásra állapították meg, egyszeri alkalommal, szokásos mennyiség fogyasztása esetén számottevő kockázat nem várható. Hozzátesszük, hogy bizonyos fogyasztók esetén ritkán enyhe érzékenységi reakció fordulhat elő.


Friss hírek

2023. július 13, csütörtök

Gombamérgezési események kivizsgálása

Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság gombamérgezés gyanúja esetén 24 órás ügyeleti szolgálatban látja el a vizsgálati tevékenységet. A vizsgálat megrendeléséhez szükséges tudnivalókat a letölthető tájékoztató tartalmazza.

Tovább >

2023. június 30, péntek

EFSA Focal Point

Az Európai Unió 2002-ben hozta létre az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot (EFSA), mely független kockázatbecsléssel és kockázatkommunikációval foglalkozik.

Tovább >