null Határérték feletti növényvédőszer-maradékot mutattak ki mandarinban

Határérték feletti növényvédőszer-maradékot mutattak ki mandarinban

2015. december 21, hétfő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) török eredetű mandarin mintában mutatott ki határérték feletti növényvédőszer-maradékot. Az ügyben a hatóság eljárást indított, mely jelenleg is folyamatban van.

Az éves növényvédőszer-maradék ellenőrzési terv keretében, török eredetű, a PENNY MARKET Kft. 164. sz. üzletében (9700 Szombathely, Sárvári út. 1.) vett mandarin mintában határérték feletti, 0,042 mg/kg fenvalerát növényvédő szer hatóanyag maradékot mutatott ki a NÉBIH laboratóriuma. Az engedélyezett határérték mandarinban 0,02 mg/kg. Az ügyben a hatóság eljárást indított, mely jelenleg is folyamatban van.

A jogszabály által (396/2005/EK rendelet) meghatározott szermaradék határérték (MRL) nem tekinthető egészségügyi határértéknek, így az MRL bizonyos mértékű túllépése sem jelenthet minden esetben egészségügyi kockázatot. Ezeket a határértékeket elsősorban azért állapítják meg, hogy az integrált növényvédelem előírásait betartva, a termés kellő védelme mellett a növényvédő szer használat a lehető legminimálisabb legyen (okszerű növényvédő szer használat). Általános elv, hogy a forgalomba kerülő termékeknek meg kell felelniük a határérték-előírásoknak.

A NÉBIH kockázatbecslésen alapuló, éves, objektív növényvédőszer-maradék monitoring rendszert működtet elsősorban, a friss fogyasztásra szánt zöldségek-, gyümölcsök- és gabonafélék, növényvédőszer-maradék tartalmának ellenőrzésére, beleértve azonban a növényi-, és állati eredetű feldolgozott termékeket, bébiételeket és a friss állati eredetű termékeket is. A kockázat alapú tervezés hangsúlyosan friss termékek ellenőrzését írja elő, ahol a vegyszeres növényvédelem esetleges élelmiszer-biztonsági kockázata azonnal jelentkezik. Mivel a déligyümölcsök is ezen termékek körébe tartoznak, így emelt mintaszámmal szerepelnek az éves tervben.


Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság

Kapcsolódó anyagok:
a közlemény letölthető formában


Friss hírek

2024. július 23, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.07.23.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >