null Hamisított sajtokat vont ki a forgalomból az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság

Hamisított sajtokat vont ki a forgalomból az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság

2013. március 11, hétfő

Több hetes vizsgálat eredményeként több tíz tonna hamis sajtot vontak ki a forgalomból az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság szakemberi. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) laboratóriuma lengyel eredetű „sajtokban” mutatta ki növényi zsír jelenlétét, melynek eredményeként a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság (Pest Megyei KH ÉbÁI) szakemberei intézkedtek a termékek lengyel forgalmazóhoz történő visszaszállíttatása ügyében.

A Pest Megyei KH ÉbÁI szakemberei közérdekű bejelentés kivizsgálása során februárban vettek első alkalommal mintát sajtnak nem nevezhető lengyel származású termékből. További mintavételek más lengyel üzemekből származó sajtok esetében is megállapították, hogy azokat zömében növényi zsír felhasználásával készítették.

A tejtermékek megnevezésének védelméről szóló szigorú uniós előírások alapján a sajtok – típustól és megnevezéstől függetlenül – kizárólag állati eredetű tejzsírt tartalmazhatnak, így a növényi zsír jelenléte egyértelműen hamisításra utal. Amennyiben egy termék növényi zsírt tartalmaz, nem nevezhető sajtnak, tehát a fogyasztókat megtévesztették.

A lengyel előállító üzemekből származó többféle hamisított sajt (trappista, nagylyukú és edámi sajt) 2-3 kg-os tömbökben került kereskedelmi forgalomba több magyarországi vállalkozás közreműködésével. A fogyasztók kis kiszerelésben is találkozhattak a termékekkel, amennyiben a kereskedelmi előrecsomagolás végzésére jogosult üzletek azt helyben darabolták és csomagolták.

A NÉBIH az EU tagállamok által működtetett, az élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors riasztási rendszeren (RASFF) értesítette a lengyel hatóságot a feltárt élelmiszer-hamisításról.

Az érintett tételek forgalomból történő kivonásáról a hatóság azonnal intézkedett. Az első magyarországi forgalomba hozó vállalkozással szemben (BEN HOLDING Zrt.) – a kb. 40.000 kg tételből történő mintavétel alapján több tíz milliós nagyságrendű – bírság kiszabására kerül sor.

Amennyiben bővebb információ érkezik a lengyel hatóságtól, a fogyasztókat és az érintett vállalkozásokat azonnal értesítjük.
 


Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság
Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság


Friss hírek

2024. április 4, csütörtök

Önellenőrzési rendelet - útmutató

Az élelmiszer-vállalkozások által működtetendő önellenőrzési rendszerre vonatkozó követelményekről szóló 28/2017. (V. 30.) FM rendelet (a továbbiakban: rendelet) 2023 novemberi módosítása komoly változást jelent a közép- és nagyvállalkozások önellenőrzési tevékenységében.

Tovább >

2023. december 14, csütörtök

Elismert tenyésztő szervezetek

Magyarországon elismert tenyésztő szervezetek

Tovább >