null Fejér megye - 82. számú vizsgálat - MENZA Főzőkonyha - Székesfehérvár

Fejér megye - 82. számú vizsgálat - MENZA Főzőkonyha - Székesfehérvár

Fejér megye - 82. számú vizsgálat - MENZA Főzőkonyha - Székesfehérvár

82. számú vizsgálat (főzőkonyha)

A mintavétel helye:
MENZA Főzőkonyha
(8000 Székesfehérvár Ady Endre u. 17.)

A menü minősítése:

ÁTLAGOS 14,0 pont

 

 

Menü: Gyöngybableves, pennetészta sertéspörkölttel, házi vegyes savanyúság, narancs

Foto:

Mintavétel ideje: 2019. február 27.

Mintavételi alap: 257 adag

A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 14-18 év

A főzőkonyha üzemeltetője:
Virág Tamás egyéni vállalkozó 

 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Gyöngybableves (3,0 dl/adag)

Külső megjelenés: Az alaplé opálos, pirospaprikától narancsssárgára színezett, a jellegzetesnél sűrűbb. A sűrítés nincs kicsapódva, homogén. Piros és fekete fűszerszemcséket, zöld fűszernövénydarabokat, barna köménymagokat tartalmaz. Benne rosszul tisztított sárgarépa-és zöldségkockák, illetve fehér színű gyöngybabok találhatók. Nagyobb mennyiségben látható az alaplében a gyöngybab, a zöldségekhez és a levesbetéthez képest, ezért az összetevők aránya nem megfelelő. A levesbetét törtfehér színű csipetke. A leves elnevezése és a bírált étel megjelenése összhangban van. Idegen anyagot nem tartalmaz.
Állomány: Az alaplé a jellegzetesnél sűrűbb. A sűrítés egynemű, csomómentes. A zöldségek túlfőttek, a bab kissé szétfőtt. A levesbetét megfelelően átfőtt, puha.
Illat: A bab illata dominál, elnyomja a többi összetevő illatát. Jellegtelen, idegen szagtól mentes.
Íz: Alulfűszerezett, a só ízfokozó hatása alig érvényesül. A bab íze elnyomja a többi összetevő ízét, nem harmonikus. Idegen íztől mentes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pennetészta sertéspörkölttel (25-30 dkg + 5-7 dkg/adag)

Külső megjelenés: A szaft jellegének megfelelő sűrűségű, barnás-pirosas színű, nagy mennyiségű zsiradékot tartalmaz. Találhatók benne piros és fekete fűszerszemcsék, egyenetlen nagyságúra vágott, barna színű, jól tisztított húsdarabok. A tészta halványsárga színű penne tészta. Alakja hosszúkás, csőszerű, belül üreges. Nem azonos méretű, törött darabokat tartalmaz. Felülete enyhén olajos tapintású, nincs összetapadva. A bírált étel elnevezése és megjelenése összhangban van. Idegen anyagot nem tartalmaz.
Állomány: A szaft megfelelő sűrűségű, túl sok zsiradékot tartalmaz. A hús kellően átfőtt, rágási maradékot nem ad. A tészta túlfőtt, kissé zsíros, nincs összetapadva.
Illat: A hús és a fűszerek illata harmonikusan érezhető. Telt, karakteres ízű. A tészta a termékre jellemző illatú, kissé jellegtelen. Idegen szagtól mentesek.
Íz: Jellegzetes, telt ízű a sertéspörkölt. A hús és a fűszerek íze harmonikusan érezhető. Kissé édeskés. A tészta íze jellegtelen, kissé lisztes és zsíros ízű. Idegen íztől mentesek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Házi vegyes savanyúság (8-13 dkg/adag)

Külső megjelenés A káposzta, az uborka és a hagyma egészséges, érett, ép, megfelelően érett, jól tisztított. Közel azonos méretűre és formájúra vágottak. A felöntőlé tiszta, áttetsző. Az összetevők aránya megfelelő. Idegen anyagtól mentes.
Állomány Megfelelő állagú, lédús, rugalmas, roppanós, nincs megpuhulva.
Illat Harmonikus, édeskés-savanykás-ecetes illatú. A felhasznált zöldségekre jellemző. Idegen szagtól mentes.
Íz Harmonikus, kissé édeskés, savanykás, ecetes, a felhasznált zöldségekre jellemző ízű. Idegen íztől mentes.

Narancs (1 db/adag)

Külső megjelenés Ép, egészséges, megfelelően érett, kártevőktől mentes, tiszta felületű, egy darab egész narancs. Kerek, narancssárga színű, héjas.
Állomány Megfelelően érett, lédús, rostos, friss érzetű. A héja nem kemény, belseje jól rágható.
Illat Narancsra jellemző intenzív édes-savanykás illatú. Idegen szagtól mentes.
Íz Narancsra jellemző, intenzív édes-savanykás ízű. Harmonikus, idegen íztől mentes.

 

Részletes összetétel/anyaghányad:

Gyöngybableves

  • Gyöngybab
  • Vöröshagyma
  • Fokhagyma
  • Gyökérkocka
  • Sárgarépakocka
  • Bors tt.
  • Liszt
  • Étolaj
  • Pirospaprika
  • Naturlecsó
  • Kolozsvári szalonna
  • Tojás
  • Jódozott vákumsó
  • Delikát, sómentes
  • Babérlevél
  • Köménymag
  • Tejföl (20%-os)

Pennetészta sertéspörkölttel

  • Vöröshagyma
  • Fokhagyma
  • Bors tt.
  • Étolaj
  • Pirospaprika
  • Naturlecsó
  • Jódozott vákumsó
  • Köménymag
  • Sertéscomb
  • Szarvacskatészta

Házi vegyes avanyúság

  • Vöröshagyma
  • Jódozott vákumsó
  • Köménymag
  • Fejeskáposzta
  • Ecet (10%-os)
  • Kristálycukor
  • Uborka

 


Friss hírek

2024. november 5, kedd

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye - 97. számú vizsgálat - Báthory István Katolikus Általános Iskola, Gimnázium Főzőkonyha - Nyírbátor

Tovább >

2024. október 16, szerda

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.10.16.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >