Fejér megye - 82. számú vizsgálat - MENZA Főzőkonyha - Székesfehérvár
Fejér megye - 82. számú vizsgálat - MENZA Főzőkonyha - Székesfehérvár
82. számú vizsgálat (főzőkonyha)
A mintavétel helye:
MENZA Főzőkonyha
(8000 Székesfehérvár Ady Endre u. 17.)
A menü minősítése:
ÁTLAGOS | 14,0 pont |
Menü: Gyöngybableves, pennetészta sertéspörkölttel, házi vegyes savanyúság, narancs
Foto:
Mintavétel ideje: 2019. február 27.
Mintavételi alap: 257 adag
A vizsgált menüt fogyasztó korosztály: 14-18 év
A főzőkonyha üzemeltetője:
Virág Tamás egyéni vállalkozó
Részletes érzékszervi minősítés:
Gyöngybableves (3,0 dl/adag)
Külső megjelenés: | Az alaplé opálos, pirospaprikától narancsssárgára színezett, a jellegzetesnél sűrűbb. A sűrítés nincs kicsapódva, homogén. Piros és fekete fűszerszemcséket, zöld fűszernövénydarabokat, barna köménymagokat tartalmaz. Benne rosszul tisztított sárgarépa-és zöldségkockák, illetve fehér színű gyöngybabok találhatók. Nagyobb mennyiségben látható az alaplében a gyöngybab, a zöldségekhez és a levesbetéthez képest, ezért az összetevők aránya nem megfelelő. A levesbetét törtfehér színű csipetke. A leves elnevezése és a bírált étel megjelenése összhangban van. Idegen anyagot nem tartalmaz. |
Állomány: | Az alaplé a jellegzetesnél sűrűbb. A sűrítés egynemű, csomómentes. A zöldségek túlfőttek, a bab kissé szétfőtt. A levesbetét megfelelően átfőtt, puha. |
Illat: | A bab illata dominál, elnyomja a többi összetevő illatát. Jellegtelen, idegen szagtól mentes. |
Íz: | Alulfűszerezett, a só ízfokozó hatása alig érvényesül. A bab íze elnyomja a többi összetevő ízét, nem harmonikus. Idegen íztől mentes. |
Pennetészta sertéspörkölttel (25-30 dkg + 5-7 dkg/adag)
Külső megjelenés: | A szaft jellegének megfelelő sűrűségű, barnás-pirosas színű, nagy mennyiségű zsiradékot tartalmaz. Találhatók benne piros és fekete fűszerszemcsék, egyenetlen nagyságúra vágott, barna színű, jól tisztított húsdarabok. A tészta halványsárga színű penne tészta. Alakja hosszúkás, csőszerű, belül üreges. Nem azonos méretű, törött darabokat tartalmaz. Felülete enyhén olajos tapintású, nincs összetapadva. A bírált étel elnevezése és megjelenése összhangban van. Idegen anyagot nem tartalmaz. |
Állomány: | A szaft megfelelő sűrűségű, túl sok zsiradékot tartalmaz. A hús kellően átfőtt, rágási maradékot nem ad. A tészta túlfőtt, kissé zsíros, nincs összetapadva. |
Illat: | A hús és a fűszerek illata harmonikusan érezhető. Telt, karakteres ízű. A tészta a termékre jellemző illatú, kissé jellegtelen. Idegen szagtól mentesek. |
Íz: | Jellegzetes, telt ízű a sertéspörkölt. A hús és a fűszerek íze harmonikusan érezhető. Kissé édeskés. A tészta íze jellegtelen, kissé lisztes és zsíros ízű. Idegen íztől mentesek. |
Házi vegyes savanyúság (8-13 dkg/adag)
Külső megjelenés | A káposzta, az uborka és a hagyma egészséges, érett, ép, megfelelően érett, jól tisztított. Közel azonos méretűre és formájúra vágottak. A felöntőlé tiszta, áttetsző. Az összetevők aránya megfelelő. Idegen anyagtól mentes. |
Állomány | Megfelelő állagú, lédús, rugalmas, roppanós, nincs megpuhulva. |
Illat | Harmonikus, édeskés-savanykás-ecetes illatú. A felhasznált zöldségekre jellemző. Idegen szagtól mentes. |
Íz | Harmonikus, kissé édeskés, savanykás, ecetes, a felhasznált zöldségekre jellemző ízű. Idegen íztől mentes. |
Narancs (1 db/adag)
Külső megjelenés | Ép, egészséges, megfelelően érett, kártevőktől mentes, tiszta felületű, egy darab egész narancs. Kerek, narancssárga színű, héjas. |
Állomány | Megfelelően érett, lédús, rostos, friss érzetű. A héja nem kemény, belseje jól rágható. |
Illat | Narancsra jellemző intenzív édes-savanykás illatú. Idegen szagtól mentes. |
Íz | Narancsra jellemző, intenzív édes-savanykás ízű. Harmonikus, idegen íztől mentes. |
Részletes összetétel/anyaghányad:
Gyöngybableves
- Gyöngybab
- Vöröshagyma
- Fokhagyma
- Gyökérkocka
- Sárgarépakocka
- Bors tt.
- Liszt
- Étolaj
- Pirospaprika
- Naturlecsó
- Kolozsvári szalonna
- Tojás
- Jódozott vákumsó
- Delikát, sómentes
- Babérlevél
- Köménymag
- Tejföl (20%-os)
Pennetészta sertéspörkölttel
- Vöröshagyma
- Fokhagyma
- Bors tt.
- Étolaj
- Pirospaprika
- Naturlecsó
- Jódozott vákumsó
- Köménymag
- Sertéscomb
- Szarvacskatészta
Házi vegyes avanyúság
- Vöröshagyma
- Jódozott vákumsó
- Köménymag
- Fejeskáposzta
- Ecet (10%-os)
- Kristálycukor
- Uborka