null EU-s indikátorok az antimikrobiális rezisztencia feltérképezésére

EU-s indikátorok az antimikrobiális rezisztencia feltérképezésére

2017. október 26, csütörtök

Indikátorok fogják segíteni az EU-tagállamokat, hogy felmérjék az antimikrobikrobiális szerek használatának visszaszorítását és az antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni harcot célzó akciótervek sikerét. Az indikátorokat az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) jelölte ki az Európai Bizottság kezdeményezését követően.

Az indikátorok reflektálnak az európai társadalom, a kórházak és az élelmiszertermelő állatok antimikrobiálisszer-felhasználására és -rezisztenciájára. A tanulmány mind a humán-, mind az állatgyógyászati szektor helyzetét vizsgálja. A jelzőszámok az Európai Unió monitoringhálózatai által már korábban összegyűjtött adatokon alapulnak.

Az AMR-t jelző indikátorok között találjuk többek között az alábbi baktériumokat:

  • meticillin (MRSA) rezisztens Staphylococcus aureus
  • harmadik generációs cefalosporinokra rezisztens Escherichia coli

E két kórokozó nagy humángyógyászati jelentőséggel bír, míg az állatgyógyászatban az élelmiszertermelő állatokból származó, antimikrobiális szerekre érzékeny vagy rezisztens E. coli-törzsek aránya az egyik példaindikátor. A felhasználás volumenét tekintve a javasolt elsődleges indikátorok az antimikrobiális szerek emberi bevitele, valamint az állatorvosi antimikrobiális szerek forgalma.

Az EU egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosa, Vytenis Andriukaitis az antimikrobiális rezisztencia elleni harc egyik fontos állomásaként jelölte meg az indikátorok meghatározását. „Amikor az EU új, AMR-re vonatkozó akciótervét mutattam be júniusban, azt ígértem, hogy a Bizottság még az év vége előtt definiálja az indikátorokat, melyek az uniós és nemzeti törekvések sikerét mérik. Éppen ezért jelent örömet a három nemzetközi szervezet együttműködése nyomán elkészült tudományos vélemény, amely illeszkedik az EU-akcióterv One Health (azaz a humán-, haszonállat-, vadállomány- és környezeti egészségügyet egyként kezelő) szemléletéhez. Az indikátorok nélkül nem tudnánk felmérni, hogyan haladunk az AMR által jelentett komoly egészségügyi kockázatok kezelésében.”

Az indikátorok meghatározása három EU-s ügynökség szoros együttműködésének eredménye. A munkához az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) egyaránt szakértői tanácsokkal és adatokkal járult hozzá.


Friss hírek

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. június 4, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.06.04.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >