null EU-FORA: az élelmiszerbiztonsági kockázatkezelők következő generációjának képzése nébih élelmiszer tudomány efsa

EU-FORA: az élelmiszerbiztonsági kockázatértékelők következő generációjának képzése

2017. szeptember 19, kedd

Elindult az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság, az EFSA EU-FORA nevű kezdeményezése. Az ösztöndíj meghirdetése az EU tudományos kockázatértékelési kapacitásnövelését és tudásközösségének kiépítését célozza. 

A program lehetőséget nyújt a karrierjük elején és közepén járó tudósok számára, hogy az egyik nagy európai nemzeti kockázatértékelési intézményben szerezzenek tapasztalatot az élelmiszerbiztonsági kockázatértékelés területén.

Tizenegy EU-tagállam tizenöt fiatal tudósa kezdte meg a tréningeket az EFSA pármai székhelyén az EU-FORA ösztöndíj keretein belül. Az ösztöndíjasok ezt követően egyéves kiküldetésen vesznek részt Európa élelmiszerbiztonsági kockázatértékelési intézményeiben, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatot és járuljanak hozzá a fogadóintézményüknél zajló munkához.

Bernhard Url, az EFSA ügyvezető igazgatója kiemelte, a kezdeményezés a kockázatértékelés tudományos élvonalában fogja tartani Európát. „A program hozzásegít, hogy a legjobb agyakat itt marasztaljuk és kineveljük az EU kockázatértékelőinek következő generációját. A jövő kihívásainak csak tudás- és módszermegosztással felelhetünk meg.”

Felkészülni a következő körre

2017 októberében fiatal és karrierjük közepén járó tudósokat fognak meghívni, hogy a jövő szeptemberben kezdődő EU-FORA ösztöndíjprogramhoz csatlakozzanak. A program „házigazdái” Európa legjelentősebb kockázatértékelési szervezetei lesznek.

Hivatalunk az EFSA Focal Pointon keresztül értesül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot érintő hírekről.


Friss hírek

2025. február 18, kedd

Fontos határidő a BIONYOM adatszolgáltatásban

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a biomassza-kereskedők, biomassza-feldolgozók és az üzemanyag-forgalmazók figyelmét, hogy 2025. március 20-ig kell elkészíteniük és elektronikus úton benyújtaniuk a 2024. tárgyévre vonatkozó BIONYOM adatszolgáltatást. Az ehhez szükséges felület már elérhető a hivatal honlapján.

Tovább >

2025. február 18, kedd

A Bizottság betiltotta a biszfenol-A használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban

A Bizottság 2024. december 19-én elfogadta a biszfenol-A (BPA) élelmiszerekkel érintkező anyagokban való felhasználásának tilalmát. A korlátozás a BPA potenciálisan káros egészségügyi hatásai miatt lépett életbe.

Tovább >