Élelmiszerbiztonsági tanácsok utazáshoz
Újra itt a nyár, tervezzük a nyaralást, melynek során a megszokottól eltérő higiénés adottságú országokba is eljuthatunk. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, a várandós édesanyák, az idősek és betegek. Számukra rendkívül fontos, de egészséges utazók számára is ajánlott a tanácsok betartása. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztató kiadványával, melyben az étel-, italfogyasztás veszélyeiről és a megelőzés lehetőségeiről olvashatnak az egzotikus úti célok iránt érdeklődők.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok utazáshoz*
Felkészülten induljon útnak!
• Már előzetesen tájékozódjon arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt- e védőoltás vagy betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése. Egyéni és meghatározott úti célra vonatkozó részletes tájékoztatást az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjától kérhet.
• A gyógyszertárban olyan só-keveréket is vásárolhat, mely hasmenés esetén vízben feloldva segíti a víz- és ásványi anyag utánpótlást.
• Kérjen tanácsot háziorvosától, milyen gyógyszereket vigyenek magukkal az úti csomagban.
• Ha kisgyermekkel, idős, beteg személlyel utazik együtt, célszerű számukra némi megszokott, biztonságos, nem romlandó hazai élelmiszert is csomagolni.
Ügyeljen a kézmosásra és a tisztaságra!
• Az utazócsomagba mindig kerüljön szappan vagy kéztörlő, kézfertőtlenítő kendő.
• Gyakran, étkezés előtt pedig mindig mosson kezet, vagy használja a kézfertőtlenítő kendőt.
• Csak tiszta evőeszközzel, tiszta kézzel nyúljon ételhez, vagy szalvétával fogja azt meg.
• Rossz vagy gyanús higiénés körülmények között az evőeszközt is törölje át, az étel tányérral érintkező alsó rétegét ne fogyassza el.
• Legyen óvatos a csapvízzel! Utazás előtt tájékozódjon az ú cél higiénés viszonyairól és arról, iható-e a csapvíz.
• Ha a csapvíz nem biztonságos, ne igyon csapvizet, még fogmosásra se használja. Soha ne igyon utcai csapból, szökőkút vizéből. Vigyen magával vízforralót vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert.
• A palackozott italok, ha Ön előtt nyitják fel, és a sör, bor, tea, kávé általában biztonságosak.
• Gondoljon azonban arra is, hogy a dobozos italok szájunkhoz érintett fedele szennyezett lehet.
• Ne kérjen, ne fogadjon el jeget italába.
• Az alaposan hőkezelt (átsült, megfőtt) ételeket részesítsen előnyben!
• A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek veszélyesek lehetnek.
• A legyek által látogatott, nem tiszta edényben tálalt ételt ne fogadja el.
• A gyümölcsöt tiszta késsel hámozza meg. Ha nem lehet meghámozni, ne fogyassza el. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: „hámozd meg, főzd meg vagy hagyd ott”!
• A saláták, előre szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek.
• Ne fogyasszon nyers vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt (majonézes termékek, egyes mártások, desszertek). A keményre főtt tojás biztonságos, de a tojásrántotta fogyasztása kockázatos lehet.
• Nyers kagylót ne egyen! Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. A hal- és kagylófajták fogyaszthatóságát illetően tájékozódjon helyi lakosoktól.
• Ne fogyasszon ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot!
• Ne fogyasszon pasztőrözetlen tejet, tejterméket!
• Lehetőleg frissen készült, forrón tálalt ételt fogyasszon! Ez gyakorlatilag biztonságos, még utcai árusnál is.
Teendők, ha megtörtént a baj
• Legfontosabb már az első tünetek megjelenésétől kezdve a folyamatos folyadék- és só pótlás. A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja szükség esetén a következő recept alapján könnyen elkészíthető oldat: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyen egy liter vízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszon lassan 1-2 dl-t (két év alatt gyermek ½ -1 dl-t).
• Ha bármilyen szokatlan tünetet észlel, forduljon orvoshoz! Ha hazautazása után betegszik meg, ne felejtse el megemlíteni az orvosnak, merre járt, ez ugyanis segítheti a diagnózist és a kezelés hatékonyságát.
*Az összeállítás a WHO „A Guide on Safe Food for Travellers” című ajánlása alapján készült.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok utazáshoz