null Élelmiszerbiztonsági tanácsok utazáshoz

Élelmiszerbiztonsági tanácsok utazáshoz

Újra itt a nyár, tervezzük a nyaralást, melynek során a megszokottól eltérő higiénés adottságú országokba is eljuthatunk. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, a várandós édesanyák, az idősek és betegek. Számukra rendkívül fontos, de egészséges utazók számára is ajánlott a tanácsok betartása. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztató kiadványával, melyben az étel-, italfogyasztás veszélyeiről és a megelőzés lehetőségeiről olvashatnak az egzotikus úti célok iránt érdeklődők.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok utazáshoz*

Felkészülten induljon útnak!

Már előzetesen tájékozódjon arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt- e védőoltás vagy betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése. Egyéni és meghatározott úti célra vonatkozó részletes tájékoztatást az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjától kérhet.

A gyógyszertárban olyan só-keveréket is vásárolhat, mely hasmenés esetén vízben feloldva segíti a víz- és ásványi anyag utánpótlást.

Kérjen tanácsot háziorvosától, milyen gyógyszereket vigyenek magukkal az úti csomagban.

Ha kisgyermekkel, idős, beteg személlyel utazik együtt, célszerű számukra némi megszokott, biztonságos, nem romlandó hazai élelmiszert is csomagolni.

Ügyeljen a kézmosásra és a tisztaságra!

Az utazócsomagba mindig kerüljön szappan vagy kéztörlő, kézfertőtlenítő kendő.

Gyakran, étkezés előtt pedig mindig mosson kezet, vagy használja a kézfertőtlenítő kendőt.

Csak tiszta evőeszközzel, tiszta kézzel nyúljon ételhez, vagy szalvétával fogja azt meg.

Rossz vagy gyanús higiénés körülmények között az evőeszközt is törölje át, az étel tányérral érintkező alsó rétegét ne fogyassza el.

Legyen óvatos a csapvízzel! Utazás előtt tájékozódjon az ú􀆟 cél higiénés viszonyairól és arról, iható-e a csapvíz.

Ha a csapvíz nem biztonságos, ne igyon csapvizet, még fogmosásra se használja. Soha ne igyon utcai csapból, szökőkút vizéből. Vigyen magával vízforralót vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert.

A palackozott italok, ha Ön előtt nyitják fel, és a sör, bor, tea, kávé általában biztonságosak.

Gondoljon azonban arra is, hogy a dobozos italok szájunkhoz érintett fedele szennyezett lehet.

Ne kérjen, ne fogadjon el jeget italába.

Az alaposan hőkezelt (átsült, megfőtt) ételeket részesítsen előnyben!

A több órán át langyosan tárolt, előre elkészített ételek veszélyesek lehetnek.

A legyek által látogatott, nem tiszta edényben tálalt ételt ne fogadja el.

A gyümölcsöt tiszta késsel hámozza meg. Ha nem lehet meghámozni, ne fogyassza el. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: „hámozd meg, főzd meg vagy hagyd ott”!

A saláták, előre szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek.

Ne fogyasszon nyers vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt (majonézes termékek, egyes mártások, desszertek). A keményre főtt tojás biztonságos, de a tojásrántotta fogyasztása kockázatos lehet.

Nyers kagylót ne egyen! Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. A hal- és kagylófajták fogyaszthatóságát illetően tájékozódjon helyi lakosoktól.

Ne fogyasszon ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot!

Ne fogyasszon pasztőrözetlen tejet, tejterméket!

Lehetőleg frissen készült, forrón tálalt ételt fogyasszon! Ez gyakorlatilag biztonságos, még utcai árusnál is.

Teendők, ha megtörtént a baj

Legfontosabb már az első tünetek megjelenésétől kezdve a folyamatos folyadék- és só pótlás. A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja szükség esetén a következő recept alapján könnyen elkészíthető oldat: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyen egy liter vízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszon lassan 1-2 dl-t (két év alatt gyermek ½ -1 dl-t).

Ha bármilyen szokatlan tünetet észlel, forduljon orvoshoz! Ha hazautazása után betegszik meg, ne felejtse el megemlíteni az orvosnak, merre járt, ez ugyanis segítheti a diagnózist és a kezelés hatékonyságát.

 

*Az összeállítás a WHO „A Guide on Safe Food for Travellers” című ajánlása alapján készült.

Élelmiszerbiztonsági tanácsok utazáshoz


Friss hírek

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2024.03.21.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. március 21, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.03.21.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >