null Élelmiszerbiztonsági tanácsok árvíz idejére

Élelmiszerbiztonsági tanácsok árvíz idejére

2013. június 6, csütörtök

Az árvizek, belvizek élelmiszer-biztonsági kockázatot is rejtenek. A NÉBIH lakossági és vállalkozói tájékoztatójában a felkészülésre, az árvíz alatti és az azt követő időszakra is találhatnak élelmiszer-biztonsági tanácsokat az érintettek.

Az élelmiszerek szennyezése árvíz idején valós és nagy közegészségügyi kockázat, az árvízzel szennyezett élelmiszerek fogyasztásra alkalmatlanok, mert megbetegedést, fertőzést okozhatnak! Az élelmiszer eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. Fontos, hogy aki e tüneteket észleli magán, forduljon orvoshoz!

Árvíz során az elöntött kertekben szennyeződhetnek a beérő zöldségek, gyümölcsök; a szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféreg-peték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. Az élelmiszerbiztonsági szakemberek a legkritikusabb pontokat és a legfontosabb tanácsokat gyűjtötték össze a hivatal kiadványaiban.

A tájékoztatók megtekinthető és letölthető a hivatal honlapjáról:


Friss hírek

2024. szeptember 30, hétfő

Baranya vármegye - 44. számú vizsgálat - Apáczai Nevelési Központ Főzőkonyha - Pécs

Baranya vármegye - 44. számú vizsgálat - Apáczai Nevelési Központ Főzőkonyha - Pécs

Tovább >

2024. szeptember 18, szerda

Somogy vármegye - 22. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Kaposfő

Somogy vármegye - 22. számú vizsgálat - Főzőkonyha - Kaposfő

Tovább >