null Egyszerűsítés és bővülő lehetőségek: megszűnik a külön engedély és változnak a kistermelői szabályok

Egyszerűsítés és bővülő lehetőségek: megszűnik a külön engedély és változnak a kistermelői szabályok

2021. május 21, péntek

Az agrárminisztérium nemrég megjelent rendelete* az élelmiszer-előállító létesítmények bejelentésére vonatkozó részletes szabályok mellett egyszerűsítést és bővülő lehetőségeket jelentő változásokat vezet be az élelmiszerforgalmazók, vendéglátók és kistermelők számára.

Az új rendelet értelmében július elsejétől megszűnik a korábbi, meghatározott termékkörök forgalmazásához szükséges külön engedély. A kistermelőkre vonatkozóan is több fontos változás lép életbe május 22-től. Esetükben például kibővül az értékesítés területi lehetősége, és a jövőben már alkalmazottjuk is részt vehet a termelésben és értékesítésben.

A legfontosabb változásokról alábbi cikkünkben olvashatnak részletesen:https://portal.nebih.gov.hu/-/julius-1-jetol-megszunik-a-kulon-engedely-es-majus-22-tol-valtozik-a-kistermelokre-vonatkozo-szabalyozas

Kapcsolódó jogszabály:
* 20/2021. (V. 17.) AM rendelete az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállításáról és forgalomba hozataláról.

Friss hírek

2025. december 4, csütörtök

Év végén rövid leállás várható a Nébih szakrendszereiben

A Nébih ezúton értesíti az ügyfeleit, hogy 2025. december 31. 20:00 és 2026. január 01. 14:00 óra között több szakrendszer átmenetileg nem lesz elérhető. A karbantartás miatt szükséges szüneteltetés ideje alatt a Nébih által üzemeltetett ügyfélfelületek, valamint a kapcsolódó szolgáltatások nem lesznek elérhetőek.

Tovább >

2025. december 3, szerda

Calicivírus-járvány okozta a budapesti XIII. kerületi tömeges megbetegedést

Lezárult a november 6-án a budapesti XIII. kerületben kialakult, közel 594 embert érintő enterális megbetegedéssorozat hatósági vizsgálata. A hatósági, laboratóriumi és élelmiszer-biztonsági vizsgálatok kimutatták, hogy a járványt Norovírus, a calicivírusok családjába tartozó kórokozó okozta. A vírus feltételezhetően nyers élelmiszer útján került a közétkeztetésbe, a fertőzés terjedése tipikus közösségi mintázatot mutatott.

Tovább >