null Csemegekukoricát hívtak vissza elővigyázatossági okokból Európa több tagállamában

Csemegekukoricát hívtak vissza elővigyázatossági okokból Európa több tagállamában

2016. október 14, péntek

A RASFF rendszerben érkezett információ szerint Franciaországból származó édes csemegekukoricát vontak ki a forgalomból elővigyázatosságból, mert a nem megfelelő hőkezelés és túltöltés miatt a Clostridium botulinum okozta ételmérgezés lehetősége állhat fenn. A termékből számos európai ország mellett Magyarországra is szállítottak.

A NÉBIH az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) értesült a Suma nagykereskedő vállalkozás saját márkás termékének önellenőrzést követő visszahívásáról, melyet a termék érzékszervi tulajdonságainak, ízének megváltozása tett indokolttá, az esetleges Clostridium botulinum okozta veszélyek megelőzésére.

A bejelentést követően a NÉBIH azonnal felvette a kapcsolatot a termék magyarországi címzettjével, aki azt a tájékoztatást adta, hogy az érintett tételek még nem kerültek kereskedelmi forgalomba.

A NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy az alábbi azonosítókkal ellátott termékből senki se fogyasszon!

Termékadatok:

Márkajelzés: Suma

Termék neve: Organic Sweetcorn - organikus édes csemegekukorica  

Kiszerelés: 340 g

Tételazonosítók: 9261 LS2D hh:mm 327 –x és 9261 LS2D hh:mm 328- x

(Az x 1-6-ig terjedő sorszámot, a hh:mm 00:00-23:59 időtartamot fed le. A tételazonosító a konzervdoboz tetején található meg.)

Minőségmegőrzési idő: 2019.08.31.

Forgalmazó: Suma Wholesale – Egyesült Királyság, Lowfields Business Park 

A visszahívásban más Suma máskajelzésű élelmiszer nem érintett!

A zöldségkonzervek romlásában elsősorban baktériumok játszanak szerepet. A romlás egyik jele lehet a kellemetlen szag és a konzerv puffadása, amit a nem megfelelő hőkezelés következtében a baktériumok elszaporodása/gázképzése okozhat.  Ha a gyártás során a hőkezelés nem volt megfelelő, a Clostridium botulinum nevű baktérium spórái kicsírázhatnak, és kis mennyiségben is súlyos tüneteket okozó mérgező anyagot (botulinum toxint) termelhetnek. A botulinum toxin által okozott megbetegedést botulizmusnak nevezzük.

A botulizmusról: A Clostridium botulinum egy rendkívül ellenálló baktérium, melynek anyagcsere terméke, toxinja a botulizmus nevű betegség tüneteit okozza. A baktérium a toxint rosszul hőkezelt, vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben (húsok, kolbászok, sonkánk, zöldségkonzervek,) termeli, amelyből már 1 mikrogramm halálos. Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktérium-méreg 6-36 óra múlva, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. Kezdetben „csak” levertség, izzadás, izomfájdalom, hasi diszkomfort lép fel, majd ezeket a tüneteket napok múlva követik a jellemzőbb, idegrendszeri tünetek, mint a távolságbecslés zavara, összetérő kancsalság, kettős-látás, szédülés, olvasási problémák, pupillatágulat, szájszárazság, nyelési és hangképzési zavar, rekedtség, gégebénulás, a kezdeti hasmenést felválthatja székrekedés, előfordulhat émelygés, hányás, hasi görcsök. A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával járhat. A botulizmusról bővebben itt olvashat.

 

Kapcsolódó anyagok:
A közlemény letölthető formában


Friss hírek

2025. május 12, hétfő

A károsítók elleni védekezésre hívja fel a figyelmet a Nébih a Növényegészségügy Nemzetközi Napja alkalmából

Május 12-e a Növényegészségügy Nemzetközi Napja, mely a növények védelmének fontosságát és a növényegészségügyi szakterület jelentőségét hangsúlyozza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a kormányhivatalok növényegészségügyi szakemberei folyamatosan e célokért dolgoznak, ám a jeles nap alkalmából a hivatal külön is szeretnék felhívni a figyelmet a károsítók elleni védekezésre. Ennek érdekében idén is csatlakozott az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) PlantHealth4Life elnevezésű kampányához, valamint közösségi média felületén a legfontosabb alapszabályokat és a Xylella fastidiosa baktériumot bemutató social tartalmakkal és edukatív minikvízzel jelenik meg.

Tovább >

2025. május 10, szombat

Óvatos enyhítés a korlátozáson kívüli területeken az RSZKF miatt hozott intézkedésekben

Több intézkedést meghosszabbított, de a korlátozott területeken kívüli térségben már engedélyezi fogékony állatokat bemutató vásárok szervezését az állategészségügyi hatóság. Az óvatos enyhítést az utóbbi hetek kedvező eredményei teszik lehetővé, ugyanakkor a ragadós száj- és körömfájás (RSZKF) jelentette rendkívül magas kockázat miatt továbbra is kéri a hatóság az állattartók maximális figyelmét és a járványvédelmi szabályok fokozott betartását.

Tovább >