null Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 18. vizsgálat - Alsózsolca - Alsózsolcai Városüzemeltetés Központi Főzőkonyha

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 18. vizsgálat - Alsózsolca - Alsózsolcai Városüzemeltetés Központi Főzőkonyha

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - 18. vizsgálat - Alsózsolca - Alsózsolcai Városüzemeltetés Központi Főzőkonyha

18. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Alsózsolcai Városüzemeltetés Központi Főzőkonyha (3571 Alsózsolca Bocskai u. 36.)
 

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

átlagos

ÁTLAG ALATTI

nem
megfelelő

 

Menü: Sertéshúsleves Gyümölcsmártás, főtt hús, főtt burgonya

Mintavétel ideje: 2015. 06.11.

Napi adag: 630 adag/ebéd

Főzőkonyha: Alsózsolcai Városüzemeltetés Központi Főzőkonyha (3571 Alsózsolca Bocskai u. 36.)
 

Részletes érzékszervi minősítés:

 Sertéshúsleves (0,2 l/adag)

Külső megjelenés:

Halványsárga, átlátszó, tetején zsírcseppektől fényesen csillogó alaplében arányos mennyiségű sárgarépa, fehérrépa és kelkáposzta darabok találhatók. A sárgarépa nem megfelelően tisztított.

Levesbetétként tört fehér színű, megfelelő mennyiségű cérnatészta látható.

Állomány:

Az alaplé tiszta, vízszerűen folyó. A tészta és a zöldségek kellően átfőttek, néhány fehérrépa fás.

Illat:

Zöldséges, húslevesre jellemző, de kissé jellegtelen.

Idegen szagtól mentes

Íz:

Kissé jellegtelen ízű, kevésbé fűszeres. Idegen íztől mentes.

 

Gyümölcsmártás főtt hús, főtt burgonya (0,15 kg/0,05 kg/0,015 l)

Külső megjelenés:

Mályvaszínű, krémes állagú mártásban apró kockára vágott almadarabok, magozott meggy és szilva foszlányok láthatók.

A hús kb. 8 cm hosszúságú, világosszürke színű, hártyáktól nem teljesen tisztított.

A főtt burgonya sárga színű néhol fekete foltot tartalmazó, különböző nagyságú darabok.

Állomány:

A mártás kellően sűrű, csomómentes. A gyümölcsdarabok puhák, a szilva széteső.

A főtt hús kissé rágós, nem kellően átfőtt, a szájban rágási maradékot ad.

A főtt burgonya kellően főtt, a kisebb darabok morzsalékosak.

Illat:

A mártás jellegzetes, édeskés-savanykás illatú, kellemesen fűszeres.

A hús tiszta, főtt húsra jellemző, idegen szagtól mentes.

A főtt burgonya enyhén pinceszagra emlékeztető, dohos.

Íz:

A mártás enyhén savanykás ízű, nem karakteres, enyhén fahéjas.

A főtt hús jellegének megfelelő, ízletes.

A főtt burgonya ízén érezhető  a dohos „öreg” íz.

Összességében a mártás és a főtt hús jól harmonizál, de a főtt burgonya dohos íze elrontja az összhatást.

 

Részletes összetétel/

anyaghányad:

alma, fahéj, kristálycukor, meggy, szilva, tejföl, burgonya, bors, búzaliszt, fokhagyma, karalábé, kelkáposzta, petrezselyemgyökér, sárgarépa, sertés karaj, só, száraztészta, vöröshagyma, zeller gumó


Friss hírek

2025. április 22, kedd

Tanúsító szervezet elismerése

Magyarországon az Öko EK rendelet által előírt ellenőrzési rendszer keretén belül két tanúsító szervezet ellenőrzése alatt tevékenykedhetnek az ökológiai gazdálkodást folytatni kívánó gazdálkodók. A 34/2013. VM rendelet alapján az ökológiai termelés, feldolgozás, forgalmazás ellenőrzési és tanúsítási tevékenység végzésére a NÉBIH jogosult tanúsító szervezetet elismerni.

Tovább >

2025. március 31, hétfő

Közlemény elveszett „zöld könyvekről” (2025.03.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >