null Borászok, figyelem! Az erjedés során keletkező mustgáz veszélyes lehet!

Borászok, figyelem! Az erjedés során keletkező mustgáz veszélyes lehet!

2024. augusztus 28, szerda

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az idei szüret kezdetével felhívja a borászok figyelmét az újbor erjedése során keletkező mustgáz veszélyeire. A mustgáz nagy koncentrációban akár halálos baleseteket is okozhat, amennyiben nem megfelelően szellőztetik a pincét. A klasszikus megoldásnak számító gyertyagyújtással gyorsan és egyszerűen ellenőrizhető a levegő minősége, ami akár életet is menthet.

Kezdetét vette a szüret, és már számos pincében forrásban van az újbor. Ez, a borászok életében izgalmas és különleges időszak azonban komoly veszélyeket is hordoz. Az újbor erjedése során keletkező mustgáz, azaz a szén-dioxid ugyanis nagy mennyiségben akár halálos balesetet is okozhat, ha elmarad a pince megfelelő szellőztetése. 

A Nébih felhívja a figyelmet, hogy minden borász körültekintően ellenőrizze a pince levegőjének minőségét! Az évszázados módszerek közül a gyertya használata a legcélszerűbb. Ez egyszerű és hatékony módja annak, hogy megbizonyosodjanak arról, a levegőben elegendő oxigén áll rendelkezésre. A gyertyát derékmagasságban vagy lejjebb tartva ellenőrizzék a pince levegőjét! Ha a gyertya lángja stabilan ég, akkor a levegő tiszta és biztonságos. Amennyiben kialszik, abban az esetben azonnal el kell hagyni a helyiséget, és biztosítani a friss levegő beáramlását.

Már most látható, hogy sok szép borral gazdagodik hazánk az újévben, de csak akkor lehet felhőtlen az öröm, ha minden érintett figyelmesen és felelősségteljesen jár el a munkavégzés során. Vigyázzanak egymásra és a környezetükre, hogy továbbra is csak jó élményekkel teljen a szüret.

Kapcsolódó anyag: 
Borászok, figyelem! Az erjedés során keletkező mustgáz veszélyes lehet! című közlemény letölthető formában (docx)


Friss hírek

2025. május 20, kedd

Idén is folytatódik a Safe2Eat élelmiszerbiztonsági kampány

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 2025-ben is folytatja szemléletformáló kampányát, amelynek célja, hogy egyértelmű és tudományosan alátámasztott élelmiszerbiztonsági tanácsokkal lássa el a fogyasztókat a biztonságos élelmiszervásárlási és -kezelési döntések meghozatala érdekében. Magyarország a Safe2Eat kampányba idén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakmai támogatásával kapcsolódik be.

Tovább >

2025. május 20, kedd

Május elején rendezték meg az FAO Európai Ragadós Száj- és Körömfájás Bizottságának közgyűlését

A FAO Ragadós Száj- és Körömfájás Bizottsága (EuFMD) május eleji közgyűlésén áttekintette és értékelte a betegség európai helyzetét. Az ülésen dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos ismertette az aktuális magyar járványügyi helyzetet.

Tovább >