null Balin (Aspius aspius)

Balin (Aspius aspius)

Balin (Aspius aspius)

Herman Ottó megfogalmazásában „…az oldalak aczélosak, s a hasfelé ezüstösek; a két sörény és a kormányúszó szürkéskék; az úszószárnyak tövükön vörösesek…”

Elsősorban a nagyobb vizek lakója, de a különböző vízterekhez való kiváló alkalmazkodóképességét mutatja, hogy megél a holtmedrekben is.

Gyakran kerül szem elé, mert nem lesből támad, hanem áldozatát kitartóan űzi, melynek szemtanúi is lehetünk, ahogyan a sekély vízben hajtja a fő táplálékát adó küszrajokat. Mivel fogai nincsenek, így zsákmányát egyetlen szippantással nyeli le.
Tiszavirágzáskor – annak ellenére, hogy ragadozóhal – szívesen fogyasztja a vízre hulló kérészeket.

A balin teste megnyúlt, mérsékelten magas, oldalról lapított. Félig fölső állású szája nagy, állkapcsának hátsó szöglete a szeme alá ér. Háta grafitszürke, oldalainak felső része ólomszürke, a hasi részen egyre világosodó ezüstfehér pikkelyei kicsik, számuk az oldalvonalon 65-75.

Hát- és farokúszója szürke, a többi vörhenyes. Farokalatti úszójának a széle erősen homorú. A balin ivadéka a küszhöz hasonlít, de annak a szája kisebb, pikkelyei nagyobbak.

Talán valamennyi ragadozóhalunk közül a legsportosabb, emiatt különösen kedvelt a horgászok körében, és a nagyobb példányok is gyakoriak.

Szaporodása márciustól május elejéig tartó időszakra esik, ikráit jellemzően a kemény aljzatra, jellemzően a parti kövezésekre rakja, ennek hiányában a parti fák gyökérzetére.

Mozgásterét befolyásolja a víz hőmérséklete. Nyáron rendszerint a felszín közelében tartózkodik, majd ahogyan hűl a víz hőmérséklete, és a kishalak is mélyebb részekre vonulnak, úgy követi a balin a halrajokat.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény szerint méret- és mennyiségi korlátozás, fogási tilalmi idő vonatkozik rá.

Fajlagos tilalmi ideje 03.01-04.30-ig tart, a kifogható halak mérettartománya legalább 40 cm, a naponta kifogható mennyiség 3 darab.

Kedves Horgászok!
Jogosulatlan halászattal, horgászattal, továbbá az állami halőri szolgálat feladatvégzését érintő bejelentését az alábbi e-mail címen tehetik meg: allamihalor@nebih.gov.hu

A bejelentéshez az alábbi adatok megadását kérjük
Megye, település, vízterület (lehetőség szerint pontos, víztérkód) megnevezése
Bejelentő neve (nem kötelező)
Címe (nem kötelező)
Elérhetősége (telefon, e-mail cím) (nem kötelező)
Bejelentett adatok megadása (ki, hol, mikor, mit?)

 


Balin (Aspius aspius)


Friss hírek

Pest és Veszprém megyét is utolérte a fokozott tűzveszély
2022. június 29, szerda

Pest és Veszprém megyét is utolérte a fokozott tűzveszély

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt 2022. június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak. A tűzgyújtási tilalom érvényben marad Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Tovább >

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih
2022. június 29, szerda

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök. A szakemberek elrendelték az állatállomány forgalmi korlátozását és több mint 1700 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból. A hibák kijavításáig az ellenőrzött kistermelői tevékenységét is felfüggesztette a Nébih.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)