null Bács-Kiskun Megye - 25. számú vizsgálat-Szakmár Község Önkormányzat Gyermektábor

Bács-Kiskun Megye - 25. számú vizsgálat-Szakmár Község Önkormányzat Gyermektábor

Bács-Kiskun Megye - 25. számú vizsgálat-Szakmár Község Önkormányzat Gyermektábor

25.számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):

Szakmár Község Önkormányzat Gyermektábor (7695 Óbánya, Fő út 53.)

A menü minősítése:

kiválóan megfelelt

átlag feletti

ÁTLAGOS

átlag alatti

nem
megfelelő

 

Menü: Karfiol leves, Tejfölös-fokhagymás

csirkecomb tarhonyával, Káposzta saláta

 

Mintavétel ideje: 2016.07.19.

Napi adag: 54 adag/ebéd

Főzőkonyha: Shlossberg Vendéglő

(7695 Mecseknádasd, Jókai út 3-5.)

Részletes érzékszervi minősítés:

 Karfiol leves (3 dl/adag)

Külső megjelenés:

Enyhén zavaros szürkés-sárga lében kétféle tészta (eperlevél és lúdgége), kicsi sárgarépa kockák, valamint nagyon apró karfiol darabkák. Tetején zöldfűszer levél foszlányok, színtelen zsírcseppek, alján ételízesítőből származó fűszerszemcsék és sok fekete borsszemcse.

Állomány:

A lé hígan folyó, a zöldség kellően főtt, a karfiol szinte felismerhetetlenségig szétfőtt. A tészta kissé elpuhult.

Illat:

Karfiollevesre kevéssé jellemző, illatában a feketebors és az ételízesítő illata dominál.

Íz:

A karfiol és a zöldségek íze alig érezhető, ízében a bors, az ételízesítő és a só dominál.

Tejfölös-fokhagymás csirkecomb tarhonyával (1 egész+25dkg/adag)

Külső megjelenés:

Világos drapptól barnáig terjedő színig pirított, jellegzetes alakú, gépi tarhonya. Arany barnára sült, bőr nélküli alsó-, felső csirkecomb. A comb jól tisztított. Kérgesre pirított felszínű, fekete fűszerszemcsékkel szórt.

Állomány:

A tarhonya nem egyenletes állományú, a kevéssé pirított részek kissé túlfőttek, kisebb csomókban összeragadtak. A hús jól átfőtt, omlós, puha.

Illat:

A tarhonya jellegzetes gabonaillatú, enyhén füstös jelleggel. A csirkecomb kellemes, fűszeres, enyhén fokhagymás

Íz:

A tarhonya kissé sós. A hús kellemesen fűszeres. A tejföl és a fokhagyma íze kevésbé érezhető.

Káposzta saláta (6 dkg/adag)

Külső megjelenés:

Szabálytalan méretű csíkokra reszelt fehér káposzta minimális ecetes lében.

Állomány:

Friss, ropogós.

Illat:

A káposzta illata mellett az ecet illata dominál.

Íz:

Fűszertelen. Az édes íz mellett csak az ecet erősen savanyú íze érezhető. Nem harmonikus.

Részletes összetétel/

anyaghányad:

Karfiol leves

Karfiol

Vöröshagyma

Sárgarépa

Zöldség

Ételízesítő

Őrölt fekete bors

Levesbetét

Tejfölös-fokhagymás csirkecomb

Csibecomb

Étolaj

Tarhonya

Fekete őrölt bors

Tejföl

Káposzta

Cukor

Ecet

 

 

 

 


Friss hírek

2025. október 15, szerda

Mikrozöld és növényi csíra – Mi a különbség közöttük?

Az egészséges táplálkozás iránti igény napjainkban látványosan növekszik, amely magával hozta számos, korábban kevéssé ismert élelmiszer térnyerését is a magyar gasztronómiában. A növényi csírák és a mikrozöldek is ebbe a kategóriába tartoznak: tápanyagban gazdagok, esztétikusak és egyre több fogyasztó étrendjében megjelennek. Fontos azonban, hogy bár hasonlítanak egymásra, termesztésük, feldolgozásuk és értékesítésük között jelentős különbség van, nem csupán biológiai vagy termesztéstechnológiai, hanem jogi és élelmiszer-biztonsági szempontból is.

Tovább >

2025. augusztus 1, péntek

Közlemény elveszett „fehér könyvről" (2025.08.01.)

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >