null Az Európai Bizottság betiltotta a biszfenol-A használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban

Az Európai Bizottság betiltotta a biszfenol-A használatát az élelmiszerekkel érintkező anyagokban

2025. február 18, kedd

Az Európai Bizottság 2024. december 19-én elfogadta a biszfenol-A (BPA) élelmiszerekkel érintkező anyagokban való felhasználásának tilalmát. A döntés előzménye, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) legújabb tudományos értékelésében arra a következtetésre jutott, a BPA potenciálisan minden korcsoportban káros hatással van az immunrendszerre. Az élelmiszeripar megfelelő felkészülése, valamint az ellátásbiztonság fenntartása érdekében bizonyos termékkategóriákban átmeneti időszak lesz érvényben az új szabályozás tényleges gyakorlása előtt.

A Bizottság 2024. december 19-én elfogadott rendelete* értelmében a BPA jelenléte nem engedélyezett olyan termékekben, amelyek élelmiszerrel vagy itallal érintkeznek. Ezek közé tartoznak többek között a fémdobozok bevonatai, az újrafelhasználható műanyag italos palackok és egyéb konyhai eszközök, de az élelmiszerek előállítása, feldolgozása, szállítása és tárolásakor használt berendezések is. A tilalom az EU-tagállamok 2024. év eleji pozitív szavazatát követően született. Fontos továbbá, hogy az nem kizárólag a BPA-ra, hanem a biszfenol származékok használatának korlátozására is kiterjed, valamint megfelelőségi nyilatkozat kiállítását is előírja a gyártók számára. 

Az új előírás kapcsán átmeneti időszak lesz érvényben, hogy az ipar megfelelően alkalmazkodhasson, valamint az ellátásbiztonság se sérüljön. Többek között a többszöri használtra tervezett eszközök (például: étel vagy ital tároló edények, sütő-főző eszközök) 2026. július 20-ig kerülhetnek első alkalommal forgalomba. Az élelmiszeripari berendezésnek számító árucikkeket 2028. január 20-ig lesz lehetőségük forgalomba hozni első alkalommal a gyártóknak (például: cukrászati öntőformák, tömítések, szivattyúk). Míg például az olyan élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő egyszer használatos árucikkeket, mint a halászati tartós áruk, vagy a gyümölcsök és zöldségek tartósításának céljából készült termékek (konzervdoboz, lakkozott fedővel rendelkező befőttesüveg) 2028. január 28-ig forgalmazhatják. 

A BPA-ról, a döntési folyamatról és az átmeneti időszak szabályairól további részletes információk elérhetőek az alábbi linken. 

Bővebb információ a https://portal.nebih.gov.hu/-/a-bizottsag-betiltotta-a-biszfenol-a-hasznalatat-az-elelmiszerekkel-erintkezo-anyagokban-tajekoztato oldalon olvasható.

*2024/3190 uniós rendelet


Friss hírek

2025. március 26, szerda

Újabb telepen igazolták a ragadós száj- és körömfájás jelenlétét a Nébih vizsgálatai

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Levél településen egy tejelő szarvasmarha-állományban igazolta a ragadós száj- és körömfájás (RSzKF) betegség jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A vírusürítés csökkentése érdekében a 3000 állatot számláló gazdaság vakcinázását a vármegyei kormányhivatal szakemberei haladéktalanul megkezdték, és napokon belül elindul a telep felszámolása is. A Győri és Mosonmagyaróvári járásokban több korlátozó intézkedés is életbe lépett. A járványterjedés megelőzésében kiemelten fontos szerepe van a háztáji, fogékony állatok mielőbbi levágásának.

Tovább >

2025. március 26, szerda

Élelmiszerbiztonság húsvétkor is: elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Az idei évben március 24. és április 18. között zajlik a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amelyet a húsvéti időszak élelmiszerbiztonsága érdekében Tállai András, az Agrárminisztérium élelmiszergazdaságért és agrárszakképzésért felelős államtitkára rendelt el. A húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó, népszerű termékekre fókuszálva, a közel egy hónapig tartó ellenőrzési periódusban a szakemberek többek között sonkákat, húsvéti édességeket, kalácsot, étkezési tojásokat és borokat vizsgálnak.

Tovább >