null Az állatok kötött tartásának engedélyezése ökológiai (bio) gazdálkodás esetén

Az állatok kötött tartásának engedélyezése ökológiai (bio) gazdálkodás esetén

2022. május 23, hétfő

Az állatok elhelyezésével kapcsolatos előírásoktól való lehetséges eltéréseket a 2018/848 rendelet tartalmazza, melyeket a tanúsító szervezet közreműködésével az illetékes Pest Megyei Kormányhivatalnak kell engedélyeznie.

Az állatok számára hozzáférést kell biztosítani az állatok testmozgását lehetővé tévő szabadtéri területekhez, legelőhöz, amennyiben az időjárási viszonyok, az évszakra jellemző feltételek és a talaj állapota ezt megengedi. A szabadban, a karámban és a szabadtéri kifutón szükség szerint megfelelő védelemről kell gondoskodni az esővel, a széllel, a nappal és a szélsőséges hőmérséklettel szemben. Lehetővé kell tenni az állatok számára a takarmányhoz és az ivóvízhez való könnyű hozzáférést.
Az állatok elhelyezésére szolgáló épület szigetelésének, fűtésének és szellőzésének biztosítania kell, hogy a légmozgás, a por koncentrációja, a hőmérséklet, a levegő relatív páratartalma és a gázok koncentrációja olyan értéken belül maradjon, amely biztosítja az állatok jóllétét. Az épületekben bőséges természetes szellőzést és fényt kell biztosítani. 
Az épületekben az állománysűrűségnek lehetővé kell tennie az állatok kényelmét és jóllétét, továbbá ki kell elégítenie az állatok fajspecifikus igényeit, és az állománysűrűségnek különösen az állatok fajától, fajtájától és életkorától kell függenie. Az állománysűrűség tekintetében figyelembe kell venni továbbá az állatok viselkedési szokásait is, amelyek különösen a csoport nagyságától és az állatok nemétől függenek. Az állománysűrűségnek biztosítania kell az állatok jóllétét azáltal, hogy elegendő teret biztosítanak számukra ahhoz, hogy természetes testhelyzetben álljanak, mozogjanak, könnyen lefeküdjenek, megforduljanak, tisztogassák magukat, és olyan természetes mozdulatokat tegyenek, mint a nyújtózkodás vagy a szárnycsapkodás. 
A különböző állatfajokra és kategóriákra vonatkozóan az épületek és a szabadtéri kifutók minimális alapterületét, valamint az elhelyezés egyéb jellemzőit a (EU) 2020/464 rendelet tartalmazza.
Tilos az állatok kötött tartása és elszigetelése, kivéve egyes állatok esetében korlátozott időtartamra és csak az állattartásban részt vevő személyzet biztonságának érdekében, vagy állatjóléti okokból engedélyezhető.
Az illetékes hatóság a (fiatal állományon kívül) legfeljebb 50 állatot tartó gazdaságok esetében engedélyezheti a szarvasmarhák kötött tartását, ha nincs lehetőség arra, hogy a viselkedési szokásaiknak megfelelő csoportokban tartsák őket, feltéve, hogy a legeltetési időszakban hozzáférnek a legelőkhöz, és amikor a legeltetés nem lehetséges, legalább hetente kétszer hozzáférnek szabadtéri területekhez. Az állatok elhelyezésével kapcsolatos előírásoktól való lehetséges eltéréseket az (EU) 2018/848 rendelet tartalmazza, melyeket a tanúsító szervezet közreműködésével az illetékes Pest Megyei Kormányhivatalnak kell engedélyeznie.

Figyelem! Az állatok kötött tartásának engedélyezése/ állattartó épületben az előírtnál kisebb férőhely alkalmazásának engedélyezése tárgyában lefolytatott engedélyezési eljárás díjköteles.

Friss hírek

2022. december 1, csütörtök

Idén is biztosítja a Nébih az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevő állattartók részére a szaporítási események előremenő bejelentését

A hatályos jogszabályban* foglaltak szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is azok a szarvasmarhatartók jogosultak az anyatehéntartás-támogatás igénybevételére, akik határidőn belül eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ehhez nyújt segítséget a Nébih fejlesztése, amely 2022. december 1-jétől előremenően is lehetővé teszi az év végéig esedékes online és papíralapú adatszolgáltatást.

Tovább >

2022. október 26, szerda

Adategyeztetési felhívás az új baromfi állatjóléti támogatás kapcsán

Adategyeztetésre kéri a baromfitartókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azzal a céllal, hogy a nemrég megjelent, új baromfi állatjóléti támogatás minden gazda számára elérhető segítséget jelentsen. Az adategyeztetés elsősorban a TIR-ben korábban rögzített információk ellenőrzését szolgálja, illetve az esetlegesen már elavult adatok frissítésére irányul. Az egyeztetés mielőbbi teljesítése a baromfitartók saját érdeke, hogy a hiányos vagy idejétmúlt adatok ne befolyásolhassák hátrányosan támogatási kérelmeik elbírálását!

Tovább >