null Átláthatóság a kockázatértékelésben: új korszak kezdődik

Átláthatóság a kockázatértékelésben: új korszak kezdődik

Átláthatóság a kockázatértékelésben: új korszak kezdődik
2021. április 7., szerda

Az átláthatóságra és a fenntarthatóságra vonatkozó új jogszabályok meghatározzák az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kockázatértékelőként betöltött szerepének átalakítását az EU élelmiszerbiztonsági rendszerében.

Az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott, március 27-től alkalmazandó új rendelet1.  megszilárdítja a Hatóság (EFSA) azon képességét, hogy a legmagasabb átláthatósági előírásoknak megfelelően végezze kockázatértékelési tevékenységét. A rendelet biztosítja az EFSA-hoz benyújtott tudományos tanulmányok megbízhatóságát és átláthatóságát, és megerősíti a Hatóság irányítását a hosszú távú fenntarthatóság biztosítása érdekében. 
Bernhard Url, az EFSA ügyvezető igazgatója szerint ez egy sarkalatos pillanat az uniós élelmiszerláncban felmerülő kockázatok értékelésében. Az EFSA hálás az Európai Parlamentnek, az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak, hogy megadják az EFSA-nak azt a lehetőséget, hogy közelebb hozzák az állampolgárokat és az érdekelt feleket az EFSA munkájához, és ily módon az EFSA előnyére válhat, hogy munkafolyamatait és alkalmazott gyakorlatait fokozottabban ellenőrzik. 
A rendelet végrehajtását támogatva, egyéb kezdeményezések mellett, az EFSA új eszközöket és OpenEFSA néven egy külön internetes portált vezetett be, hogy segítse az érdekelt feleket az új megoldások adaptálásában. Az új portál március 30-tól él.
Az EFSA képzés- és webinárium-sorozatokat is szervezett. 
A végrehajtási folyamat az EFSA érdekeltjeivel és partnereivel, például az Európai Vegyianyag-ügynökséggel (ECHA) és a tagállamokkal együttműködve zajlott. Az új megoldások az új megbízásokra és kérelmekre vonatkoznak, és nem hajthatók végre visszamenőlegesen. Ez azt jelenti, hogy lesz egy átállási időszak, amely alatt az EFSA folyamatban lévő munkájának nagy részét továbbra is a korábbi szabályok és jogi rendelkezések alapján fogja elvégezni. Bernhard Url elmondta: "Ez egy nagy logisztikai kihívás, és jelentős erőforrásokat szenteltünk annak biztosítására, hogy az új rendszerre való áttérés az érintettek számára a lehető legzökkenőmentesebb és befogadható legyen." 


Mi az Átláthatósági Rendelet? 
Az Átláthatósági Rendeletet a növényvédő szerekkel kapcsolatos európai polgári kezdeményezésre és az Általános Élelmiszer Rendelet 2018 januárjában lezárult felülvizsgálatának eredményeire válaszul dolgozták ki. 
Az új rendelet többek között: 

  • Lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy a kockázatértékelés korai szakaszában hozzáférjenek az ipar által az EFSA-hoz benyújtott tudományos vizsgálatokhoz és információkhoz. 
  • Nyilvános konzultációkat épít be a szabályozott termékek jóváhagyása iránti kérelmek elbírálásának folyamatába. 
  • Gondoskodik arról, hogy az EFSA értesüljön az összes, tanulmány készítésére adott megbízásról egy adott területen, garantálva, hogy az engedélyt kérő vállalatok minden releváns információt benyújtanak. 
  • Lehetőséget ad az Európai Bizottságnak, hogy felkérje az EFSA-t további tanulmányok megrendelésére. 

A továbbiakban a rendelet átalakítja az EFSA irányítását az által, hogy a tagállamok is képviseltetik magukat az EFSA Igazgatótanácsában. Folyamatban van az is, hogy az élelmiszerláncban felmerülő kockázatok értékelését és kezelését az uniós polgárok számára hozzáférhetőbbé tegyék a kommunikációs és az érdekeltek bevonását szolgáló eszközök és gyakorlatok fejlesztésével.
Az Átláthatósági Rendelettel kapcsolatos további információ az Európai Bizottság honlapján található: https://ec.europa.eu/food/safety/general_food_law/transparency-and-sustainability-eu-risk-assessment-food-chain_en 
 

Kapcsolódó jogszabály:
1. Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/1381 rendelete (2019. június 20.) az élelmiszerláncban alkalmazott uniós kockázatértékelés átláthatóságáról és fenntarthatóságáról, továbbá a 178/2002/EK, az 1829/2003/EK, az 1831/2003/EK, a 2065/2003/EK, az 1935/2004/EK, az 1331/2008/EK, az 1107/2009/EK, valamint az (EU) 2015/2283 rendelet és a 2001/18/EK irányelv módosításáról
A rendelet hatályos változatát az EUR-Lex oldalon olvashatják.

Friss hírek

ONE Konferencia 2022
2021. június 8., kedd

ONE Konferencia 2022

A ONE – Egészség, Környezet, Társadalom – Konferencia 2022 (Brüsszel, 2022. június 21-24.) Tudományos Programbizottsága felhívást tett közzé absztraktok (digitális poszterek) beküldésére.

Tovább >

Rajtvonalnál a 2021. évi Élelmiszerbiztonsági Világnap
2021. június 7., hétfő

Rajtvonalnál a 2021. évi Élelmiszerbiztonsági Világnap

Több, nemzetközi viszonylatban is egyedülálló különlegességgel készült idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Élelmiszerbiztonsági Világnapra. A színes palettán szerepel például egy sztárszakáccsal közösen kiadott szakácskönyv, egy nemzetközi hírű mém-szereplővel forgatott videó és már napok óta tele van velünk a közösségi média. Érdemes követni minket!

Tovább >