null Amit az élelmiszerek jótékony célú, alkalmi kezeléséről, elkészítéséről, tárolásáról és felszolgálásáról tudni érdemes

Amit az élelmiszerek jótékony célú, alkalmi kezeléséről, elkészítéséről, tárolásáról és felszolgálásáról tudni érdemes

Amit az élelmiszerek jótékony célú, alkalmi kezeléséről, elkészítéséről, tárolásáról és felszolgálásáról tudni érdemes
2015. december 1, kedd

Élelmiszert forgalomba hozni, árusítani kizárólag élelmiszeripari vállalkozások jogosultak, amelyek kötelesek az élelmiszerbiztonságról, élelmiszerhigiéniáról rendelkező jogszabályokat betartani. Ilyenek többek között a nyomon követhetőség, a hűtés, az összetételi és allergén információk közlése. Ugyanakkor az élelmiszer vállalkozásokra vonatkozó közösségi és hazai higiéniai jogszabályok maradéktalan betartása nem várható el a települési, iskolai, templomi, közösségi, alkalmi és jótékonysági rendezvényeken, ahol az élelmiszereket önkéntesek, magánszemélyek kezelik.

Ezeken a rendezvényeken is elengedhetetlen azonban az alapvető élelmiszer-biztonsági szabályok szem előtt tartása, a megfelelő körültekintés és gondosság. Európában, napjainkban, sok tekintetben különös körültekintéssel járnak el a hatóságok, így az élelmiszerek kapcsán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is. Azonban ilyen esetekben a NÉBIH kizárólag tanácsokat tud adni, felhívva a figyelmet  az étkezői tudatosságra, az egyéni felelősségre.

A NÉBIH az alábbiakra hívja fel az alkalmi, nem vállalkozási keretekben zajló rendezvények szervezőinek figyelmét:

 1. A szervezést és a rendezvényeket megelőzően időben tájékozódjanak, keressék fel a területileg illetékes Járási Kormányhivatal élelmiszerlánc felügyeletéért felelős hatóságát, ahol a hatóság szakembereitől hiteles tájékoztatást és rendezvényükhöz hasznos tanácsokat kaphatnak.
   
 2. A szervezők jól látható feliratokkal, vagy a fogyasztást megelőzően szóban átadott információkkal tájékoztassák a vendégeiket, hogy jótékonysági, rendezvényen átadott élelmiszert kapnak, melynek nincs hivatalos ellenértéke. Fontos, hogy a látogatók számára egyértelmű legyen, hogy az ott kapott élelmiszert nem élelmiszer-vállalkozások állították elő, így esetenként bizonytalan lehet azok eredete, és összetétele.
   
 3. A szervezők minden esetben törekedjenek arra, hogy ismeretlen eredetű élelmiszer ne kerüljön kínálásra. Lehetőség szerint az élelmiszer adományozója, és készítője legyen beazonosítható, akár a neve feltüntetésével vagy a személyes jelenlétével, így erősítve a bizalmat.
   
 4. Amennyiben tartós élelmiszereket vesznek át jótékonysági célból, ellenőrizzék azok lejáratát, valamint a csomagolás sértetlenségét.
   
 5. Amennyiben nem tartós élelmiszereket kínálnak pl. süteményeket, akkor részesítsék előnyben a nem habos, nem krémes, hűtést nem igénylő, hosszabban eltartható száraz süteményeket. Különösen igaz ez a házi körülmények között előállított ételekre és élelmiszerekre. Figyeljenek a termékek megfelelő csomagolására is.
   
 6. Az átvett élelmiszereket jellegüknek megfelelő körülmények között tárolják, védjék a szennyeződéstől, romlástól.
   
 7. Ajánlatos kerülni az adagolást, a hűtést, vagy a hőkezelést igénylő élelmiszereket, mert ezek hibás kezelése komoly élelmiszerbiztonsági kockázatokkal jár.
   
 8. Élelmiszerekkel kapcsolatos karitatív kezdeményezéseknél szakmai kérdés, bizonytalanság esetén forduljanak a NÉBIH-hez a hivatal ügyfélszolgálati címén (ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu) vagy zöld számán (06-80/263-244), és munkatársaink összekötik Önöket az illetékes szakemberekkel.

Friss hírek

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása
2021. november 26, péntek

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása

Ünnepélyes keretek között adta át a fajtaelismerő díszokiratokat 21 fajtanemesítő cég képviselőjének dr. Nagy István agrárminiszter, Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke. A Zamárdiban tartott rendezvényt országos szakembertalálkozó kísérte, valamint kihelyezett ülést tartott a Fajtaminősítő Bizottság Szántóföldi Szekciója.

Tovább >

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza
2021. november 25, csütörtök

Madárparkban is megjelent a madárinfluenza

A keszthelyi Festetics-kastély elkerített madárparkjában is megjelent a madárinfluenza. Az állategészségügyi szakemberek, a betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében, a mintegy 380 fogságban tartott vadmadárból álló állomány felszámolását haladéktalanul megkezdték.

Tovább >