null A RED II tevékenységet végzőknek bejelentési kötelezettségük van a Nébih felé

A RED II tevékenységet végzőknek bejelentési kötelezettségük van a Nébih felé

2024. január 26, péntek

Az Európai Unió előírása alapján 2024. május 31-ig a biomassza-kereskedői, biomassza-feldolgozói és biomassza-energiatermelői (RED II) tevékenységet végzőknek regisztrálniuk kell magukat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). A kötelezettség azokat is érinti, akik most szeretnék elkezdeni a RED II-t, esetükben azonban elegendő, ha a tevékenység indítása előtt teljesítik a regisztrációs és adatszolgáltatási kötelezettséget.

A bejelentést a faanyag kereskedelmi lánc szereplők részére a Nébih Ügyfélprofiban Rendszerében (ÜPR) üzemeltetett regisztrációs felületen tehetik meg az érintettek, melyhez részletes útmutató áll rendelkezésükre. 

A felületen a ténylegesen végzett RED II tevékenysége(ke)t kell bejelölni. Ezt követően a tevékenységi helyek és körök rögzítésénél ügyelni kell arra, hogy a választott RED II tevékenységnek megfelelő telephelyeket és tényleges tevékenységeket válasszák ki. Az érintett kereskedőknek, feldolgozóknak és termelőknek a regisztráció elfogadását követően 15 napon belül kell eleget tenniük a további, RED II tevékenységekkel kapcsolatosan előírt adatszolgáltatásnak. 
A témában további információk, többek között a szolgáltatandó adatok listája az alábbi cikkben olvasható: 
https://portal.nebih.gov.hu/-/fontos-informaciok-a-red-ii-tevekenyseget-vegzok-bejelentesi-kotelezettsegerol

Az adatszolgáltatás határideje a RED II tevékenységet jelenleg is végzők számára 2024. május 31. Azok, akik még nem kezdték el a RED II-t, tevékenységük indítása előtt vigyék fel adataikat a felületre. Fontos tudni, hogy kizárólag a teljes körű adatszolgáltatás elvégzésével teljesül az előírt bejelentési kötelezettség. 


Friss hírek

2024. június 24, hétfő

További fejlesztések teszik még praktikusabbá az eGN rendszer használatát

Június 12-én élesedett az elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) legújabb fejlesztési csomagja. Ennek révén többek között lehetővé vált a termőhely helyazonosítójának szabad szerkesztése, a hozamadatok immár tonna/hektár formában adhatóak meg, valamint a talajvizsgálatok nem KET azonosítóval rendelkező termőhelyhez is hozzákapcsolhatóak.

Tovább >

2024. június 24, hétfő

Madárinfluenza: megszűnt a baromfik kötelező zártan tartása

A madárinfluenza járványügyi helyzet kedvező alakulásának köszönhetően, dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos visszavonta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást. Azonban továbbra is érvényben marad a zártan etetés és itatás kötelezettsége, valamint a járványvédelmi minimum feltételek betartása.

Tovább >