null A Parlagfű Bejelentő Rendszer már mobil alkalmazáson keresztül is elérhető!

A Parlagfű Bejelentő Rendszer már mobil alkalmazáson keresztül is elérhető!

2021. szeptember 10, péntek

A Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) a parlagfüves területek felderítése, valamint a lakossági bejelentések kezelésének megkönnyítése érdekében jött létre. A rendszer célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság közötti információáramlás hatékonyabbá tétele. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el, mellyel biztosíthatóvá válik a hatósági intézkedések gyors és zökkenőmentes lebonyolítása.

A Parlagfű Bejelentő Rendszer már nemcsak internetes weboldalon keresztül érhető el. 2021 szeptemberétől lehetőség van a Parlagfű Bejelentő Rendszert mobil alkalmazás formájában Android- és IOs-rendszerrel rendelkező okostelefonokra is letölteni.

Fontos tudni, hogy a bejelentő rendszert csak internet elérésére alkalmas és internetkapcsolattal rendelkező mobilkészülékeken lehet használni!

Az alkalmazás letöltése

A Parlagfű Bejelentő Rendszer kezdőoldalán (https://pbr.nebih.gov.hu/) található Applikáció letöltése gombra kattintva:

  • Android operációs rendszerrel rendelkező telefonok esetében az applikáció a Nébih Navigátoron keresztül érhető el. A letöltésre kattintva az oldal rögtön a Google Play áruházba irányít, ahonnan letölthető a Navigátor alkalmazás, azon belül pedig megtalálható a Parlagfű Bejelentő Rendszer.

  • IOs operációs rendszerrel rendelkező telefonon a letöltés-gomb az App Store-ba navigál, ahonnan letölthető az alkalmazás.

Az alkalmazás használata

A mobilalkalmazás az online bejelentő rendszerhez hasonlóan működik. Fontos tudni, hogy az alkalmazás főmenüjét a felületen a bal felső sarokban nyithatjuk meg. Az itt található tartalmak (pl.: médiagyűjtemény, hírek, jogszabályok, elérhetőségek, tájékoztató anyagok a parlagfűről stb.) regisztráció nélkül, szabadon elérhető, azonban egy parlagfűvel fertőzött terület bejelentéséhez előzetes regisztrációra van szükség!

Amennyiben a weboldalon már megtörtént a regisztráció, az ott megadott adatokkal (e-mail cím és jelszó) be lehet jelentkezni a mobil alkalmazásba is, tehát nem szükséges egy külön profilt létrehozni a mobil felületen!

A regisztrációkor kötelezően meg kell adni a következő adatokat: felhasználónév, e-mail cím, teljes név, mobil telefonszám és a belépéshez szükséges jelszó. Nem kötelező adat a vezetékes telefonszám és a bejelentő lakcíme.

Az adatok megadása után a „Nem vagyok robot” ellenőrző funkció bejelölése és az adatvédelmi tájékoztató elfogadása következik. Amennyiben a regisztráció során minden adatot helyesen töltöttünk ki, az alkalmazás menti a regisztrációnkat, és elküld a megadott e-mail címre egy aktiváló linket tartalmazó levelet. A regisztráció aktiválásával egyidőben a link visszairányít a bejelentő rendszerhez. Ezt követően bejelentkezhetünk a rendszerbe, és rögtön megtehetjük az első bejelentésünket.

Új bejelentés rögzítésekor az alábbi adatok megadása kötelező:

Szennyezett terület helye: elkezdünk beírni egy általunk ismert címet vagy koordinátát, vagy használjuk a Helyfelismerés funkciót. A funkció használata során a jelenlegi pozíciónkat (cím és GPS-koordináta) jeleníti meg a felület.

Szennyezett terület mérete: legördülő menüből kiválaszthatjuk

Kultúrnövény: van-e a fertőzött területen (legördülő menüből kiválaszthatjuk a megfelelő választ)

Telefonszám megadása: a rendszer automatikusan beírja a regisztrációkor megadott telefonszámot, de módosítani lehet rajta.

E-mail cím megadása a rendszer automatikusan beírja a regisztrációkor megadott telefonszámot, de módosítani lehet rajta.

Az adatkezelési tájékoztató és adatkezelési hozzájárulás bejelölése.

Lehetőség van arra, hogy bejelentőként e-mailben vagy telefonon visszajelzés kapjunk az ügy státuszváltozásairól, illetve, hogy bejelentésünket az esetlegesen megindult eljárás során anonim módon kezelje az eljáró hatóság.

A hatóság munkáját nagymértékben segíti, ha képe(ke)t is csatolunk a bejelentéshez, illetve a Megjegyzés-ben röviden leírjuk még a területtel kapcsolatos hasznos tudnivalókat (pl.: évek óta visszatérő probléma, hulladékkal is szennyezett a terület, a parlagfű már 1 m magas, stb.)

A képek csatolása kétféleképpen történhet:

  • vagy egy már korábban készített képet csatolunk a telefon képtárából (a galériából)
  • vagy egy jelenleg észlelt fertőzött területet fényképezünk le, amelyet automatikusan csatol a bejelentéshez az alkalmazás

Segítségkérés és hibabejelentés

A bejelentkezéssel és a bejelentések rögzítésével kapcsolatban a főmenüben található egy segédlet, amely felvázolja a regisztrációs és bejelentkezési folyamatokat.

Ha a PBR internetes vagy mobiltelefonos alkalmazásának működése közben problémát tapasztal, illetve további kérdések merülnek fel Önben, akkor a pbr@nebih.gov.hu e-mail címen, vagy a Nébih ügyfélszolgálatán jelezheti a hivatal részére.


Friss hírek

2022. október 21, péntek

Országos parlagfű helyzetkép (2022.10.20)

Végéhez közeledik az idei parlagfű pollenszezon, a parlagfű növények túlnyomó többsége elvirágzott az országban.

Tovább >

2022. október 10, hétfő

Országos parlagfű helyzetkép (2022.10.07)

A parlagfű növények túlnyomó többsége elvirágzott az országban. Lezárult az idei évben a parlagfű növények fő virágzási időszaka. A pollenszórás mértéke napról-napra egyre inkább csökken. A parlagfű növények többsége elvirágzott, a termésképződés, termésérés, magszóródás és a növényelhalás az uralkodó fenológiai állapot. Virágzó egyedek szinte már csak a későn kelt növényeknél, valamint a kaszálás után újrasarjadó növények, valamint a neoténiás egyedek esetében figyelhetőek meg. A parlagfüvek fejlettsége országosan nagyon heterogén, az élőhelytől és a kelési időtől függően a 2 levelestől a 200 cm-es magasságig tehető. Az utóbbi 2 hét időjárása kedvezett a parlagfű csírázásának, növekedésének és fejlődésének. A nedves talaj kedvező feltételeket biztosít a csírázáshoz is, de a tenyészidőszak végén már csak elvétve találunk új kelésű növényt.

Tovább >