null Ismerjük fel a parlagfüvet!

Ismerjük fel a parlagfüvet!

2014. október 1, szerda

A parlagfű egyéves, magról kelő, kétszikű, melegigényes gyomnövény. Csírázásának megindulásához tavasszal a talaj hőmérsékletének tartósan 6 ºC fölé kell emelkednie. A zöld parlagfű növények a fagyok hatására elpusztulnak, csak a magok élik túl a téli hideg időjárást és tavasszal tömegesen csíráznak.

Ambrosia artemisiifolia - parlagfű felismerése

A kifejlett növény

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, 20-200 cm magas, orsógyökerű, felálló szárú, rendszerint dúsan elágazó, terebélyes gyomnövény. Szára szőrös, keresztben elvágva négyzet alakú. Levelei szárnyaltan szeldeltek, fonákuk és a levélnyél pelyhesen szőrös.

Ha a parlagfű szárát a talajfelszín magasságában elvágjuk, akkor elpusztul. A talajhoz közeli néhány cm-es szárrészen viszont 2-3 elágazása is van, ezért a kaszálás után általában újrahajt.

-

 

 

-

Porzós virágzat

A virágzat

A porzós és termős virágok külön fészkekben nyílnak. Az allergiát okozó nagymennyiségű pollen a hajtások csúcsán kifejlődő porzós virágzatokban képződik. A porzós virágok 7-10 nappal korábban virágoznak, mint a termős virágok. A parlagfű virágzása hazánkban többnyire július 10. után kezdődik. Tömeges virágzása augusztus és szeptember hónapban van. A termős virágok beporzását a szél végzi.

 

 

-

Termős fészkek

 

A termés

A termés felső részén 4-6, mintegy 1 mm hosszú tövis található. A termés érése október elején kezdődik. A magvak az érést követően nyugalmi állapotban vannak, kb. január elejéig. Ezután kedvező körülmények között már képesek a csírázásra és csak az alacsony hőmérséklet korlátozza a csírázást.

 

-

 

A csíranövény

Az eredményes védekezéshez alapvető fontosságú, hogy a csíranövényeket felismerjük. A parlagfüvet eredményesen irtó gyomirtó szerek többség a parlagfű 6 leveles állapotáig hatásos, késöbb a fejlettebb növények már sokkal ellenállóbbak.

A csíranövény sziklevelei szélesek, tojásdadok, 3-4 mm szélesek. A sziklevelek szélén lilás foltok találhatók.

-

-

Szikleveles parlagfű növények

Kétleveles parlagfű

-

-

Négyleveles parlagfű

Hatleveles parlagfű

Az első lomblevelek keresztben átellenesek, lándzsásak vagy tojásdadok, hegyes csúcsúak, szárnyasan tagoltak, a későbbi lomblevelek pedig szórt állásúak, rövid nyelűek, tojásdad alakúak. A legfelső szárlevelek esetenként tagolatlanok. A levelek színe sötétzöld, vastagon, tompán szőrözött, fonákuk sötétszürke, sűrűn szőrözött.

 

Intenzív növekedés, virágbimbó megjelenése

A parlagfű fő csírázási időszaka április és május hónapban van. Május végétől intenzív növekedési szakasz kezdődik.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése alapján „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végégig folyamatosan fenntartani.”. A törvényi előírás miatt fontos a virágbimbós növény felismerése. Akadályozzuk meg, hogy eddig a fejlettségig eljusson a parlagfű!

-

-

Intenzív vegetatív növekedésben
lévő növények

Virágbimbó megjelenése
fejlettségű parlagfű

 

Összetéveszthető növények

A parlagfüvet a gyomnövények közül leggyakrabban a fekete ürömmel tévesztik össze, amely ugyancsak allergén hatású és fészkesvirágzatú növény. A parlagfű hivatalos elnevezése, az ürömlevelű parlagfű név is mutatja, hogy hasonlóak a levelei a fekete ürömhöz. A fekete üröm évelő növény, levelei alul fehér molyhosak, felül sötétzöldek, a parlagfű leveleinél sötétebb színűek. A két növény elkülönítését segíti, ha megnézzük az alsó leveleket. A fekete üröm legalsó levelei csak karéjosak vagy hasogatottak, míg a parlagfű levelei szeldeltek. A felső levelek alapján már nehezebb az elkülönítés, mert azok a fekete ürömnél is többnyire szeldeltek.

-

-

fekete üröm

parlagfű

A fiatal növények könnyen megkülönböztethetőek. A fekete üröm első levelei alig tagoltak, szélük fűrészfogas.

-

-

fekete üröm

parlagfű

A parlagfűhöz hasonló levélformájú még a dísznövények közül az ugyancsak fészkes virágzatú büdöske. A büdöske jóval alacsonyabbra növő növény, mint a parlagfű, levelei páratlanul szárnyaltak.

-

-

büdöske

parlagfű

 

A PARLAGFŰ FEJLŐDÉSI STÁDIUMAI:

érett termés

-

szikleveles

-

kétleveles

-

négyleveles

-

hatleveles

-

tízleveles

-

intenzív hajtásnövekedés

-

virágbimbó megjelenése

-

porzós virágzat kifejlődése

-

termős fészkek kifejlődése

-

virágzás

-

 

Parlagfűvel fertőzött területek:

 

 


Friss hírek

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2024. május 2, csütörtök

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2024.05.02.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >