null Ismerjük fel a parlagfüvet!

Ismerjük fel a parlagfüvet!

Ismerjük fel a parlagfüvet!
2014. október 1, szerda

A parlagfű egyéves, magról kelő, kétszikű, melegigényes gyomnövény. Csírázásának megindulásához tavasszal a talaj hőmérsékletének tartósan 6 ºC fölé kell emelkednie. A zöld parlagfű növények a fagyok hatására elpusztulnak, csak a magok élik túl a téli hideg időjárást és tavasszal tömegesen csíráznak.

Ambrosia artemisiifolia - parlagfű felismerése

A kifejlett növény

A fészkesvirágzatúak családjába tartozó, 20-200 cm magas, orsógyökerű, felálló szárú, rendszerint dúsan elágazó, terebélyes gyomnövény. Szára szőrös, keresztben elvágva négyzet alakú. Levelei szárnyaltan szeldeltek, fonákuk és a levélnyél pelyhesen szőrös.

Ha a parlagfű szárát a talajfelszín magasságában elvágjuk, akkor elpusztul. A talajhoz közeli néhány cm-es szárrészen viszont 2-3 elágazása is van, ezért a kaszálás után általában újrahajt.

-

 

 

-

Porzós virágzat

A virágzat

A porzós és termős virágok külön fészkekben nyílnak. Az allergiát okozó nagymennyiségű pollen a hajtások csúcsán kifejlődő porzós virágzatokban képződik. A porzós virágok 7-10 nappal korábban virágoznak, mint a termős virágok. A parlagfű virágzása hazánkban többnyire július 10. után kezdődik. Tömeges virágzása augusztus és szeptember hónapban van. A termős virágok beporzását a szél végzi.

 

 

-

Termős fészkek

 

A termés

A termés felső részén 4-6, mintegy 1 mm hosszú tövis található. A termés érése október elején kezdődik. A magvak az érést követően nyugalmi állapotban vannak, kb. január elejéig. Ezután kedvező körülmények között már képesek a csírázásra és csak az alacsony hőmérséklet korlátozza a csírázást.

 

-

 

A csíranövény

Az eredményes védekezéshez alapvető fontosságú, hogy a csíranövényeket felismerjük. A parlagfüvet eredményesen irtó gyomirtó szerek többség a parlagfű 6 leveles állapotáig hatásos, késöbb a fejlettebb növények már sokkal ellenállóbbak.

A csíranövény sziklevelei szélesek, tojásdadok, 3-4 mm szélesek. A sziklevelek szélén lilás foltok találhatók.

-

-

Szikleveles parlagfű növények

Kétleveles parlagfű

-

-

Négyleveles parlagfű

Hatleveles parlagfű

Az első lomblevelek keresztben átellenesek, lándzsásak vagy tojásdadok, hegyes csúcsúak, szárnyasan tagoltak, a későbbi lomblevelek pedig szórt állásúak, rövid nyelűek, tojásdad alakúak. A legfelső szárlevelek esetenként tagolatlanok. A levelek színe sötétzöld, vastagon, tompán szőrözött, fonákuk sötétszürke, sűrűn szőrözött.

 

Intenzív növekedés, virágbimbó megjelenése

A parlagfű fő csírázási időszaka április és május hónapban van. Május végétől intenzív növekedési szakasz kezdődik.

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése alapján „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végégig folyamatosan fenntartani.”. A törvényi előírás miatt fontos a virágbimbós növény felismerése. Akadályozzuk meg, hogy eddig a fejlettségig eljusson a parlagfű!

-

-

Intenzív vegetatív növekedésben
lévő növények

Virágbimbó megjelenése
fejlettségű parlagfű

 

Összetéveszthető növények

A parlagfüvet a gyomnövények közül leggyakrabban a fekete ürömmel tévesztik össze, amely ugyancsak allergén hatású és fészkesvirágzatú növény. A parlagfű hivatalos elnevezése, az ürömlevelű parlagfű név is mutatja, hogy hasonlóak a levelei a fekete ürömhöz. A fekete üröm évelő növény, levelei alul fehér molyhosak, felül sötétzöldek, a parlagfű leveleinél sötétebb színűek. A két növény elkülönítését segíti, ha megnézzük az alsó leveleket. A fekete üröm legalsó levelei csak karéjosak vagy hasogatottak, míg a parlagfű levelei szeldeltek. A felső levelek alapján már nehezebb az elkülönítés, mert azok a fekete ürömnél is többnyire szeldeltek.

-

-

fekete üröm

parlagfű

A fiatal növények könnyen megkülönböztethetőek. A fekete üröm első levelei alig tagoltak, szélük fűrészfogas.

-

-

fekete üröm

parlagfű

A parlagfűhöz hasonló levélformájú még a dísznövények közül az ugyancsak fészkes virágzatú büdöske. A büdöske jóval alacsonyabbra növő növény, mint a parlagfű, levelei páratlanul szárnyaltak.

-

-

büdöske

parlagfű

 

A PARLAGFŰ FEJLŐDÉSI STÁDIUMAI:

érett termés

-

szikleveles

-

kétleveles

-

négyleveles

-

hatleveles

-

tízleveles

-

intenzív hajtásnövekedés

-

virágbimbó megjelenése

-

porzós virágzat kifejlődése

-

termős fészkek kifejlődése

-

virágzás

-

 

Parlagfűvel fertőzött területek:

 

 


Friss hírek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2020. július 31, péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)