null A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökének közleménye a Tisza-tóra érvényes területi engedélyek elfogadásáról

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökének közleménye a Tisza-tóra érvényes területi engedélyek elfogadásáról

2009. december 22, kedd

A Tisza-tavon, mint állami tulajdonban lévő vízterületen a halászati jog a Magyar Államot illeti meg. A Magyar Állam nevében a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter jogosult a halászati jog gyakorlásával kapcsolatban jognyilatkozatot tenni, illetve annak hasznosításáról dönteni.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter 2009. december 14. napján kelt, a Tisza-tóra érvényes területi engedélyek kiadásáról szóló közleményében tájékoztatta a horgászokat, hogy 2010. évre a Tisza-tóra érvényes területi engedélyeket csak és kizárólag a Tisza-tavi Sporthorgász, Természetvédelmi és Környezetvédelmi Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (továbbiakban: Sporthorgász Kft.) jogosult kiadni.

A fentieknek megfelelően 2010. január 1. napjától a Sporthorgász Kft. által alkalmazott és a halászati hatóság által nyilvántartásba vett halászati őrök jogosultak a halászati őrzéssel kapcsolatos jogosítványok (pl.: területi engedély ellenőrzése, elvétele) gyakorlására.

A halászati hatóság a Sporthorgász Kft. által kibocsátott területi engedéllyel rendelkezőket tekinti jogosult horgászóknak, a más szervezet által kibocsátott területi engedélyek érvénytelenek, az azokkal való horgászat a halászati törvényben foglalt szankciókat vonja maga után.

Budapest, 2009. december 22.

 

 

 

                                                              Lukács László s.k.

                                               Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal

                                                                      elnök


Friss hírek

2022. november 3, csütörtök

Invazív fajok telepítését akadályozta meg a Nébih halőri szolgálata

A Nébih Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) egyik kiemelt feladata a haltelepítések szabályosságának és a halak nyomon követhetőségének ellenőrzése, így az őszi haltelepítések időszakában a halőrök országszerte fokozottan vizsgálják az előírások betartását. Szeptember óta az ÁHSZ szakemberei természetvédelmi okok miatt két esetben tiltották meg invazív* ezüstkárászok telepítését a hazai halgazdálkodási vízterületeken, több esetben pedig eljárás indult a feltárt szabálysértések miatt.

Tovább >

2022. október 20, csütörtök

A Csepeli kavicsbányatavon razziáztak a halőrök

Rendkívüli ellenőrzést végeztek a Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) halőrei a Csepeli kavicsbányatavon október elején. Az akció során bevontak 12 horgászengedélyt, lefoglaltak 14 horgászbotot és 82 haltároló eszközt, melyekből összesen több mint 300 kg halat engedtek vissza a tóba. További 56 esetben jelenleg is vizsgálat zajlik a halvédelmi jogszabályok megsértése miatt.

Tovább >