Friss hírek

2025. május 6, kedd

Illegális faanyag-kereskedelem 2024: Borsod-Abaúj-Zemplén a legkockázatosabb vármegyénk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a faanyag-kereskedelmi lánc felügyelethez kapcsolódóan ismét elkészítette elemzését a hazai illegális fakitermelés és kereskedelem aktuális helyzetéről. Az összegzés a 2024-ben végzett ellenőrzési adatok, valamint az illegális fakitermelés esetében más hatóságoktól, szervektől kapott statisztikai adatok alapján, idén már nyolc év adatainak összehasonlításával készült. Extrém magas kockázatú besorolást ezúttal is Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kapott.

Tovább >

2025. május 6, kedd

Illegális faanyag-kereskedelmi tevékenységek Magyarországon: a 2024-es év összefoglalója

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a tavalyi évben a faanyag-kereskedelmi lánc felügyelete kapcsán elvégzett ellenőrzési adatai, valamint más hatóságoktól, szervektől kapott statisztikai adatok alapján 2024-ben is elkészítette elemzését a hazai illegális fakitermelés és kereskedelem helyzetéről. Az idei elemzés már nyolc év adatainak összehasonlításával készült.

Tovább >

A vágósertést tartók kártalanításához kapcsolódó információk

2025. április 29, kedd

Összefoglaló a vágósertések kártalanításához kapcsolódó információkról.

Kapcsolódó jogszabály: Kormány 82/2025. (IV. 17.) Korm. rendelete különleges állattenyésztés-ágazati intézkedésekről (a továbbiakban: Rendelet)

Érintett körzetek:
•    megfigyelési (felügyeleti körzet): a ragadós száj- és körömfájás kitörések körüli 10 km-es sugarú kör
•    további korlátozás alá eső területek: Győr-Moson Sopron vármegye (megfigyelési körzetbe nem eső) területe, Komárom-Esztergom vármegye Esztergomi, Komáromi és Tatai járása, Veszprém vármegye Pápai járása, valamint Vas vármegye tíz települése (Csánig, Csönge, Kemenesmagasi, Kemenessömjén, Kenyeri, Nick, Pápoc, Répcelak, Szergény, Vönöck)

Körzet Intézkedés
megfigyelési körzet vágósertések felvásárlása
további korlátozás alá eső területek eladási ár kiegészítése maximum 40%-os mértékben


 

Vágósertés felvásárláshoz kapcsolódó információk

Az igényeket a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége gyűjti és továbbítja az Élbc nonprofit Kft. részére. További részletek hamarosan.


További korlátozás alá eső területekről származó vágósertések kártalanításához kapcsolódó információk

1.    A további korlátozás alatt álló körzetből származó vágósertés értékesítésekor az állat tulajdonosa kártalanításra jogosult a Rendelet hatályba lépését követően kiállított számlák vonatkozásában.
2.    A Rendelet értelmében a vágósertések forgalmi értéke az Agárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. (AKI) által működtetett Piaci Árinformációs Rendszerben (PÁIR) meghatározott hazai termelésből származó vágósertés heti termelői nettó havi átlagára élősúlyban. A hasított meleg súlyban gyűjtött árak élősúlyra való átszámítása az 1,238 átszámítási tényező figyelembevételével történik.
3.    Az állat tulajdonosa kártalanításra jogosult az, AKI PAIR nettó hazai termelői nettó havi átlagár szerinti forgalmi érték és a vágóhíd általa számlával igazolt nettó felvásárlási ár különbözete vonatkozásában. A kártalanításra kerülő ár legfeljebb az, AKI PAIR nettó hazai termelői nettó havi átlagár 40%-a lehet. A kártalanítás mértéke és az adásvételi szerződésben meghatározott vételár együttes összege nem haladhatja meg a hivatkozott hazai termelői ár 100%-át.
4.    Az értékcsökkenés kártalanítási eljárásához az állat tulajdonosa által tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig a területileg illetékes járási hivatal állategészségügyi osztályához beadandó dokumentumok.
     a) Az állatok tulajdonjogát igazoló dokumentum.
     b) A vágósertés elszállítását igazoló sertésszállító levél, levelek (sertés ENAR 2611-es nyomtatvány) állattartói példányá(ai)nak másolata.
     c) Az élő állatok belföldi szállításának állat-egészségügyi szabályairól szóló 87/2012. (VIII. 27.) VM rendelet 2. számú mellékletében meghatározott „Állategészségügyi bizonyítvány a gazdaságból” állatorvosi igazolás példányá(ai)nak másolata.
     d) Az állattartó (tulajdonos) által kiállított számla hiteles másolata.
5.    Az értékcsökkenés kártalanítását kérő állattartók esetében a kártalanítási eljárást havonta egyszer folytatja le a hatóság, amelyről az illetékes hatóság határozatot hoz.


Friss hírek

2025. május 6, kedd

Illegális faanyag-kereskedelem 2024: Borsod-Abaúj-Zemplén a legkockázatosabb vármegyénk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a faanyag-kereskedelmi lánc felügyelethez kapcsolódóan ismét elkészítette elemzését a hazai illegális fakitermelés és kereskedelem aktuális helyzetéről. Az összegzés a 2024-ben végzett ellenőrzési adatok, valamint az illegális fakitermelés esetében más hatóságoktól, szervektől kapott statisztikai adatok alapján, idén már nyolc év adatainak összehasonlításával készült. Extrém magas kockázatú besorolást ezúttal is Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kapott.

Tovább >

null A nyers tej fogyasztás kockázatai

A nyers tej fogyasztás kockázatai

A tejtermelő gazdaságokban fontos a jó higiéniai gyakorlat betartása, a nem hőkezeléssel járó folyamatok ellenőrzése, a tej szennyeződésének megelőzése, és a nyers tejben a baktériumok elszaporodásának megakadályozása. A nyers tej mégis tartalmazhat egészségre ártalmas, betegség okozó baktériumokat, ezért a fogyasztás előtti felforralása –tejiparban a pasztőrözése- a legbiztonságosabb, leghatékonyabb megoldás, mivel a forralás illetve a pasztőrözés hőmérsékletén a betegséget okozó baktériumok elpusztulnak.

Az Európai Unióban folyamatosan növekszik a fogyasztói igény a nyers tej fogyasztás iránt, mivel az emberek – egyébként tudományosan nem igazoltan – egészségügyi előnyöket tulajdonítanak neki. Az EU higiéniai előírásai szabályozzák, és a tagállamok nemzeti szinten megtilthatják, vagy korlátozhatják az emberi fogyasztásra szánt nyers tej kiskereskedelmi forgalmazását, termelői piacokon történő árusítását. Egyes államokban megengedett a nyers tej értékesítése  árusító automatákból, de ilyenkor a fogyasztók figyelmét minden esetben felhívják a nyers tej felforralására.

Tudományos vélemény szerint a nyers tej fogyasztása egészségügyi kockázatot jelent. Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) biológiai veszélyekkel foglalkozó szakértői csoportja (BIOHAZ) arra a következtetésre jutott, hogy a nyers tej számos súlyos, akár életveszélyes megbetegedést okozó kórokozó (baktérium, vírus, parazita) például  Campylobacter, Salmonella, E-coli és vírusos agyvelőgyulladás kórokozójának hordozója lehet.

A tudományos csoport hiányos adatok miatt nem tudott pontos statisztikákat közölni, de annyi bizonyos, hogy a tagállamokban az élelmiszer okozta megbetegedések közül 2007 és 2013 között 27 esetben okozott megbetegedést nyers tej fogyasztása. Többségében – 21 esetben – Campylobacter, 1 esetben Salmonella, 2 esetben E. coli, míg 3 esetben agyvelőgyulladás megbetegedés történt. A megbetegedések többségét nyers tehéntej okozta, a kecsketej kevesebb esetben volt felelőssé tehető.

John Griffin, a BIOHAZ csoport vezetője azt mondta, hogy “fejleszteni kell a kommunikációt a fogyasztók irányába a nyers tej fogyasztásának veszélyeiről és a megelőző lépésekről” .

Sajnos hazánkban is előfordultak az említett, nyers tej fogyasztására visszavezethető megbetegedések, amelyek nem a szabályozás hiányára, hanem a felhasználók ismereteinek hiányosságaira vezethetők vissza.

A hazai szabályozás alapján nyers tej, illetve nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt tejtermékek értékesítésének helyén, jól látható módon fel kell tüntetni a „NYERS TEJ, FORRALÁS UTÁN FOGYASZTHATÓ”, illetve a „NYERS TEJBŐL KÉSZÜLT” jelölést. Hazánkban jogszabály lehetőséget ad arra is, hogy forralás után a termelői nyers tejet közétkeztetők-, és vendéglátók felhasználják.

Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok a nyers tejet vásárlóknak:

  • Csecsemők, gyerekek, terhes nők, idős, valamint legyengült immunrendszerű emberek esetében magasabb a kockázata a megbetegedésnek, ezért ők semmiképpen  ne fogyasszanak  nyers tejet!
  • Vidéki, állattartó helyek (tanyasi, falusi gazdasági udvar, tehenészet, tejház, stb.) látogatásakor se kóstoljunk forralás nélküli nyers tejet!
  • Nyers tejet tiszta, rendezett árusítóhelyen, megbízható termelőtől  vásároljuk.
  • Ha árusító kocsiból vásárolunk, nézzük meg, kiírták-e a termelő nevét, címét.
  • Győződjünk meg arról, hogy a nyers tej hűtött.
  • Vigyünk magunkkal saját tárolóedényt, nyáron pedig hűtőtáskát is.
  • A nyers tejet hűtve, a lehető legrövidebb idő alatt juttassuk el otthonunkba.
  • Ne engedjük családtagjainknak a nyers tej forralás előtti „kóstolgatását”!
  • Szervezzük úgy a nyerstejjel kapcsolatos dolgainkat, hogy ne rendezkedjünk be nyers tej tárolására.
  • A nyers tejet egy megfelelő, tejforralásra  rendszeresített edényben a lehető legrövidebb időn belül forraljuk fel, majd hidegvíz fürdőben hűtsük le.
  • A felforralt és lehűtött tejet  hűtőszekrényben, szennyeződéstől védve, lefedve tároljuk.
  • A felforralt és lehűtött tej 0 – +5 °C-on tárolva több napig eltartható, és fogyasztható.
  • A nyers tejes edényt mosogatószerrel alaposan mossuk ki, forró vízzel öblítsük át, majd felhasználásig szennyeződéstől védetten tároljuk, és más élelmiszer, vagy ital  tárolására ne használjuk.

Friss hírek

2025. május 7, szerda

Pest vármegye - 21. számú vizsgálat - Németh Imre Tálalókonyha - Budapest

Pest vármegye - 21. számú vizsgálat - Németh Imre Tálalókonyha - Budapest

Tovább >

2025. május 6, kedd

Közlemény elveszett „zöld könyvekről” (2025.05.06.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >