null Víziállat-egészségőri igazolás igénylése tenyésztett víziállatok belföldi szállításához

Víziállat-egészségőri igazolás igénylése tenyésztett víziállatok belföldi szállításához

2015. március 31, kedd

A tenyésztett víziállatok tenyésztés, továbbtartás és állománypótlás céljából, emberi fogyasztást megelőző, előkészítés céljából illetve előkészítés nélkül, emberi fogyasztás céljából történő belföldi forgalomba hozatalának feltételei közé tartozik, hogy a képesített víziállat-egészségőr előzetes helyszíni szemle alapján a szállított állatok illetve a származási állomány állategészségügyi szempontból szállításra alkalmas állapotát igazolja. Ezt az igazolást kötött formában, a vonatkozó jogszabály alapján szigorú számadású bizonylaton teheti meg. A képesített víziállat-egészségőrök az igazolást a megyei kormányhivataloknál igényelhetik.

A tenyésztett víziállatokra és az azokból származó termékekre vonatkozó állat-egészségügyi követelményekről és a víziállatokban előforduló egyes betegségek megelőzéséről és az azok elleni védekezésről szóló 127/2008. (IX. 29.) FVM rendelet előírja, hogy tenyésztett víziállatok tenyésztés, továbbtartás és állománypótlás céljából belföldön csak akkor hozhatók forgalomba, ha a szállítmányt rendelet 8. számú melléklete szerinti víziállat-egészségőri igazolás kíséri.

Tenyésztett víziállatok emberi fogyasztást megelőző, előkészítés céljából illetve előkészítés nélkül, emberi fogyasztás céljából belföldön csak akkor hozhatók forgalomba, ha a szállítmányt a állattartói nyilatkozat mellett  a rendelet 8. számú melléklete szerinti víziállat-egészségőri igazolás is kíséri. A képesített víziállat-egészségőrök a víziállat-egészségőri igazolást tömbös formában a megyei kormányhivataloknál igényelhetik.
 


Friss hírek

2023. november 13, hétfő

Közlemény elveszett „zöld könyvről” (2023.11.13.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >

2023. október 24, kedd

Kérdezz-felelek a kéknyelv betegségről (Bluetongue)

A kéknyelv–betegség (bluetongue) fertőző vírusos állatbetegség, mely a kérődző állatokat (szarvasmarha, juh, kecske, vadon élő kérődzők) támadja meg. Egyéb állatokra és az emberre a vírus nem veszélyes, humán megbetegedést nem okoz.

Tovább >