null Víziállat-egészségőri igazolás igénylése tenyésztett víziállatok belföldi szállításához

Víziállat-egészségőri igazolás igénylése tenyésztett víziállatok belföldi szállításához

Víziállat-egészségőri igazolás igénylése tenyésztett víziállatok belföldi szállításához
2015. március 31, kedd

A tenyésztett víziállatok tenyésztés, továbbtartás és állománypótlás céljából, emberi fogyasztást megelőző, előkészítés céljából illetve előkészítés nélkül, emberi fogyasztás céljából történő belföldi forgalomba hozatalának feltételei közé tartozik, hogy a képesített víziállat-egészségőr előzetes helyszíni szemle alapján a szállított állatok illetve a származási állomány állategészségügyi szempontból szállításra alkalmas állapotát igazolja. Ezt az igazolást kötött formában, a vonatkozó jogszabály alapján szigorú számadású bizonylaton teheti meg. A képesített víziállat-egészségőrök az igazolást a megyei kormányhivataloknál igényelhetik.

A tenyésztett víziállatokra és az azokból származó termékekre vonatkozó állat-egészségügyi követelményekről és a víziállatokban előforduló egyes betegségek megelőzéséről és az azok elleni védekezésről szóló 127/2008. (IX. 29.) FVM rendelet előírja, hogy tenyésztett víziállatok tenyésztés, továbbtartás és állománypótlás céljából belföldön csak akkor hozhatók forgalomba, ha a szállítmányt rendelet 8. számú melléklete szerinti víziállat-egészségőri igazolás kíséri.

Tenyésztett víziállatok emberi fogyasztást megelőző, előkészítés céljából illetve előkészítés nélkül, emberi fogyasztás céljából belföldön csak akkor hozhatók forgalomba, ha a szállítmányt a állattartói nyilatkozat mellett  a rendelet 8. számú melléklete szerinti víziállat-egészségőri igazolás is kíséri. A képesített víziállat-egészségőrök a víziállat-egészségőri igazolást tömbös formában a megyei kormányhivataloknál igényelhetik.
 


Friss hírek

Két nap alatt több mint másfélezer igazolatlan származású oltványt foglalt le a Nébih
2020. október 21, szerda

Két nap alatt több mint másfélezer igazolatlan származású oltványt foglalt le a Nébih

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.

Tovább >

Ismét a fővárosban csapott le a Nébih
2020. október 20, kedd

Ismét a fővárosban csapott le a Nébih

Súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelentő hiányosságokat tártak fel egy budapesti távol-keleti étteremben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei október első napjaiban. A vendéglátóipari egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették az ellenőrök az ott tapasztalt általános takarítatlanság, továbbá a nem nyomonkövethető, valamint lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű alapanyagok miatt.

Tovább >