null Víziállat-egészségőri igazolás igénylése tenyésztett víziállatok belföldi szállításához

Víziállat-egészségőri igazolás igénylése tenyésztett víziállatok belföldi szállításához

Víziállat-egészségőri igazolás igénylése tenyésztett víziállatok belföldi szállításához
2015. március 31, kedd

A tenyésztett víziállatok tenyésztés, továbbtartás és állománypótlás céljából, emberi fogyasztást megelőző, előkészítés céljából illetve előkészítés nélkül, emberi fogyasztás céljából történő belföldi forgalomba hozatalának feltételei közé tartozik, hogy a képesített víziállat-egészségőr előzetes helyszíni szemle alapján a szállított állatok illetve a származási állomány állategészségügyi szempontból szállításra alkalmas állapotát igazolja. Ezt az igazolást kötött formában, a vonatkozó jogszabály alapján szigorú számadású bizonylaton teheti meg. A képesített víziállat-egészségőrök az igazolást a megyei kormányhivataloknál igényelhetik.

A tenyésztett víziállatokra és az azokból származó termékekre vonatkozó állat-egészségügyi követelményekről és a víziállatokban előforduló egyes betegségek megelőzéséről és az azok elleni védekezésről szóló 127/2008. (IX. 29.) FVM rendelet előírja, hogy tenyésztett víziállatok tenyésztés, továbbtartás és állománypótlás céljából belföldön csak akkor hozhatók forgalomba, ha a szállítmányt rendelet 8. számú melléklete szerinti víziállat-egészségőri igazolás kíséri.

Tenyésztett víziállatok emberi fogyasztást megelőző, előkészítés céljából illetve előkészítés nélkül, emberi fogyasztás céljából belföldön csak akkor hozhatók forgalomba, ha a szállítmányt a állattartói nyilatkozat mellett  a rendelet 8. számú melléklete szerinti víziállat-egészségőri igazolás is kíséri. A képesített víziállat-egészségőrök a víziállat-egészségőri igazolást tömbös formában a megyei kormányhivataloknál igényelhetik.
 


Friss hírek

Újabb madárinfluenza-fertőzések a keleti országrészben
2021. december 1, szerda

Újabb madárinfluenza-fertőzések a keleti országrészben

A magaspatogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki 2021. november 30-án a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Békés megyei Kondoroson, egy csaknem 5 ezer egyedet számláló tenyészpulyka-állományban. Egy nappal később a szomszédos Hajdú-Bihar megyében, a debreceni Vekeri-tónál egy elhullott bütykös hattyúban is a vírus jelenlétét állapították meg a szakemberek. A járványvédelmi előírások szigorú betartása továbbra is kiemelten fontos.

Tovább >

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása Zamárdiban
2021. november 30, kedd

Szántóföldi fajtaelismerő díszokiratok átadása Zamárdiban

Ünnepélyes keretek között adta át a fajtaelismerő díszokiratokat 19 fajtanemesítő cég képviselőjének dr. Nagy István agrárminiszter, Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár és dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke. Az alábbiakban az eseményen készült képes összefoglalónkat tekinthetik meg.

Tovább >