null Víziállat-egészségőri igazolás igénylése tenyésztett víziállatok belföldi szállításához

Víziállat-egészségőri igazolás igénylése tenyésztett víziállatok belföldi szállításához

Víziállat-egészségőri igazolás igénylése tenyésztett víziállatok belföldi szállításához
2015. március 31., kedd

A tenyésztett víziállatok tenyésztés, továbbtartás és állománypótlás céljából, emberi fogyasztást megelőző, előkészítés céljából illetve előkészítés nélkül, emberi fogyasztás céljából történő belföldi forgalomba hozatalának feltételei közé tartozik, hogy a képesített víziállat-egészségőr előzetes helyszíni szemle alapján a szállított állatok illetve a származási állomány állategészségügyi szempontból szállításra alkalmas állapotát igazolja. Ezt az igazolást kötött formában, a vonatkozó jogszabály alapján szigorú számadású bizonylaton teheti meg. A képesített víziállat-egészségőrök az igazolást a megyei kormányhivataloknál igényelhetik.

A tenyésztett víziállatokra és az azokból származó termékekre vonatkozó állat-egészségügyi követelményekről és a víziállatokban előforduló egyes betegségek megelőzéséről és az azok elleni védekezésről szóló 127/2008. (IX. 29.) FVM rendelet előírja, hogy tenyésztett víziállatok tenyésztés, továbbtartás és állománypótlás céljából belföldön csak akkor hozhatók forgalomba, ha a szállítmányt rendelet 8. számú melléklete szerinti víziállat-egészségőri igazolás kíséri.

Tenyésztett víziállatok emberi fogyasztást megelőző, előkészítés céljából illetve előkészítés nélkül, emberi fogyasztás céljából belföldön csak akkor hozhatók forgalomba, ha a szállítmányt a állattartói nyilatkozat mellett  a rendelet 8. számú melléklete szerinti víziállat-egészségőri igazolás is kíséri. A képesített víziállat-egészségőrök a víziállat-egészségőri igazolást tömbös formában a megyei kormányhivataloknál igényelhetik.
 


Friss hírek

Tartsuk mentesen a napraforgó-állományokat a parlagfűtől!
2021. február 25., csütörtök

Tartsuk mentesen a napraforgó-állományokat a parlagfűtől!

A gyomnövények elleni növényvédő szeres védekezés a kultúrnövények közeli rokon gyomfajai ellen a legnehezebb. Mivel a napraforgó és a parlagfű egyaránt a fészkes virágzatú növények családjába tartozik, a védekezés nehézségei legjobban a napraforgóban jelentkeznek. Jó hír, hogy ma már a parlagfű elleni védekezésre is egyre hatékonyabb kémiai alternatívák állnak rendelkezésre.

Tovább >

Egyre hatékonyabbak a parlagfű elleni védekezési lehetőségek a napraforgó-állományokban
2021. február 25., csütörtök

Egyre hatékonyabbak a parlagfű elleni védekezési lehetőségek a napraforgó-állományokban

A gyomnövények elleni növényvédő szeres védekezés a kultúrnövények közeli rokon gyomfajai ellen a legnehezebb. Mivel a napraforgó és a parlagfű egyaránt a fészkes virágzatú növények családjába tartozik, a védekezés nehézségei legjobban a napraforgóban jelentkeznek. Jó hír, hogy ma már a parlagfű elleni védekezésre egyre hatékonyabb kémiai alternatívák állnak rendelkezésre.

Tovább >