null Szükséghelyzeti engedély kérelem

Szükséghelyzeti engedély kérelem

Szükséghelyzeti engedély kérelem

A 1107/2009/EK rendelet 53. cikk „Növényvédelmi szükséghelyzetek” fejezete tárgyalja a tagországok számára a 120 napos felhasználási engedélyek kiadásának lehetőségét. A jogszabály lehetővé teszi a tagországok számára, hogy növényvédelmi szükséghelyzetekben a tagállamban nem engedélyezett vagy a kultúrában nem engedélyezett készítmények korlátozott és ellenőrzött felhasználási feltételek mellett felhasználhatók legyenek.

A kiadott 120 napos engedélyekről a nemzeti hatóságok tájékoztatási kötelezettséggel tartoznak a Bizottság és a tagállamok felé. Indokolt esetben a Bizottság véleményt kérhet az EFSA-tól. A felhasználás szabályszerűsége és az élelmiszerbiztonsági szempontok garantálása céljából a felhasználás területi ellenőrzéshez, termelői regisztrációhoz kötött a Magyarországon nem engedélyezett készítményeknél és hatóanyagoknál és az így kezelt élelmezési célra szolgáló termékek kötelező szermaradék vizsgálati eredmények ismeretében kerülhetnek piaci forgalomba.
 
Felhasználási engedély export vetőmag csávázásra
A 89/2004. (V. 15.) FVM rendelet a 27. §-a deklarálja, hogy kizárólag harmadik országba való kivitelre szánt szaporítóanyagot az adott kultúrában Magyarországon nem engedélyezett növényvédő szerrel is lehet kezelni, amennyiben a készítmény rendelkezik magyarországi forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel, és a kezelt szaporítóanyag felhasználása a fogadó ország jogszabályainak megfelel.

Letölthető nyomtatványok
Adatlap Magyarországon szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező növényvédő szer felhasználásának termelői regisztrációjához (Pdf)
Kérelem Magyarországon engedéllyel rendelkező növényvédő szer 120 napos szükséghelyzeti felhasználási engedélyéhez nem engedélyezett kultúrában (Word/Pdf)
Kérelem Magyarországon engedéllyel nem rendelkező növényvédő szer nem engedélyezett hatóanyagú készítmény 120 napos felhasználáshoz (Word/Pdf)
Kapcsolódó anyag
1107/2009/EK rendelet

 

 


Friss hírek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ
2020. augusztus 7, péntek

Egy újabb „aranyhasú” hazajutásában segített az ÁHSZ

Ismét eredményes akción van túl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati őrök a júniusban felderített ügyben az eljárást és bírságolást követően sikeresen visszaszállítottak az eredeti élőhelyére egy újabb jogszerűtlenül kifogott és áttelepített tőpontyot. A méretes, 27 kg-os, 92 cm testhosszúságú hal 17 km megtétele után került vissza a Vasmegyei megtalálási helyéről az eredeti „otthonába”.

Tovább >

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben
2020. július 31, péntek

Tűzgyújtási tilalom az alföldi térségben

Az elmúlt napok átlagosnál melegebb időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki. 2020. augusztus 1-től három megyében életbe lépett a tűzgyújtási tilalom. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Tovább >