null Szükséghelyzeti engedély kérelem

Szükséghelyzeti engedély kérelem

Szükséghelyzeti engedély kérelem

A 1107/2009/EK rendelet 53. cikk „Növényvédelmi szükséghelyzetek” fejezete tárgyalja a tagországok számára a 120 napos felhasználási engedélyek kiadásának lehetőségét. A jogszabály lehetővé teszi a tagországok számára, hogy növényvédelmi szükséghelyzetekben a tagállamban nem engedélyezett vagy a kultúrában nem engedélyezett készítmények korlátozott és ellenőrzött felhasználási feltételek mellett felhasználhatók legyenek.

A kiadott 120 napos engedélyekről a nemzeti hatóságok tájékoztatási kötelezettséggel tartoznak a Bizottság és a tagállamok felé. Indokolt esetben a Bizottság véleményt kérhet az EFSA-tól. A felhasználás szabályszerűsége és az élelmiszerbiztonsági szempontok garantálása céljából a felhasználás területi ellenőrzéshez, termelői regisztrációhoz kötött a Magyarországon nem engedélyezett készítményeknél és hatóanyagoknál és az így kezelt élelmezési célra szolgáló termékek kötelező szermaradék vizsgálati eredmények ismeretében kerülhetnek piaci forgalomba.
 
Felhasználási engedély export vetőmag csávázásra
A 89/2004. (V. 15.) FVM rendelet a 27. §-a deklarálja, hogy kizárólag harmadik országba való kivitelre szánt szaporítóanyagot az adott kultúrában Magyarországon nem engedélyezett növényvédő szerrel is lehet kezelni, amennyiben a készítmény rendelkezik magyarországi forgalomba hozatali és felhasználási engedéllyel, és a kezelt szaporítóanyag felhasználása a fogadó ország jogszabályainak megfelel.

Letölthető nyomtatványok
Adatlap Magyarországon szükséghelyzeti engedéllyel rendelkező növényvédő szer felhasználásának termelői regisztrációjához (Pdf)
Kérelem Magyarországon engedéllyel rendelkező növényvédő szer 120 napos szükséghelyzeti felhasználási engedélyéhez nem engedélyezett kultúrában (Word/Pdf)
Kérelem Magyarországon engedéllyel nem rendelkező növényvédő szer nem engedélyezett hatóanyagú készítmény 120 napos felhasználáshoz (Word/Pdf)
Kapcsolódó anyag
1107/2009/EK rendelet

 

 


Friss hírek

Enyhítő intézkedéseket vezetett be a Nébih Hajdú-Bihar megyében
2021. május 7., péntek

Enyhítő intézkedéseket vezetett be a Nébih Hajdú-Bihar megyében

2021. május 7-én feloldotta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a madárinfluenza miatt elrendelt védőkörzetet Hajdú-Bihar megyében. Az enyhítő intézkedés annak eredménye, hogy április 13-a óta nem regisztráltak új esetet a térségben.

Tovább >

Akár egy évre „lakat kerülhet” a problémás webshopokra az NMHH és a Nébih együttműködésének köszönhetően
2021. május 6., csütörtök

Akár egy évre „lakat kerülhet” a problémás webshopokra az NMHH és a Nébih együttműködésének köszönhetően

Az online értékesítési csatorna előretörésével az ellenőrző hatóságok is egyre több olyan honlapot találnak Magyarországon, melyek hamisított, tiltott módon előállított vagy forgalomba hozott terméket kínálnak eladásra. A csalók ellen a hatóságok közti összefogással lehet a legeredményesebben fellépni, így ezen összehangolt munka érdekében együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Tovább >