null Somogy megye- 9. vizsgálat - Kaposvár - Kodály Zoltán Központi Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagiskola

Somogy megye- 9. vizsgálat - Kaposvár - Kodály Zoltán Központi Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagiskola

Somogy megye- 9. vizsgálat - Kaposvár - Kodály Zoltán Központi Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagiskola

9. számú vizsgálat - Mintavétel helye (tálalókonyha):
Kodály Zoltán Központi Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Tagiskola (7400 Kaposvár, Kanizsai út 67.)

A menü minősítése:

kiválóan
megfelelt

átlag
feletti

átlagos

ÁTLAG ALATTI

nem
megfelelő

Menü: Zöldborsóleves,lecsós sertésragú, tarhonya

Mintavétel ideje: 2014. március 5.

Napi adag: 259 adag/ebéd

Főzőkonyha: Pensio Minőségi Közétkeztető Kft. Toponár Általános Iskola Konyha (Kaposvár-Toponár)

Részletes érzékszervi minősítés:

Zöldborsóleves (0,3 l/adag)

Külső megjelenés:

Fűszerpaprikától enyhén színezet, drappos, opálos lében sok fakózöld borsószem, eltérő méretű sárga- és fehérrépa darabok, karalábé kockák és enyhén pirított, apró kockatészta. Alján fekete fűszerszemcsék, tetején zöldfűszer levél darabkák és narancs-pirosas zsírcseppek láthatók.

Állomány:

A lé hígan folyó, zavaros. A zöldborsó puha, elvétve keményebb, roppanós állományú szemekkel. A tészta és a répák kellően puhák, a karalábé túlfőtt.

Illat:

Tisztátalan konzerv borsó illata dominál az enyhe kellemetlen zsíros szag mellett. Nem kellemes, nem harmonikus.

Íz:

A zöldborsó mellett a lé is erősen konzerv ízű. A zöldségek és a tészta nem kellően érvényesülnek. Nem ízletes, nem harmonikus, nem tiszta.

Részletes összetétel:

  • étolaj
  • liszt
  • levestészta
  • fűszerpaprika
  • gyökér kocka
  • karalábé tisztított
  • petrezselyem zöld csomós
  • sárgarépa tisztított
  • vöröshagyma földes
  • zeller kocka mirelit
  • zöldborsó üveges

Lecsós sertésragú (0,15 l/adag)

Külső megjelenés:

Pirosas-barna, sűrű mártásban, eltérő méretű, kevésbé gondosan tisztított húsdarabok, paprika szeletek, szalonna kockák. Alján viszonylag sok fekete fűszerszemcse, tetején narancssárga zsírcseppek láthatók.

Állomány:

A ragu sűrűn folyó. A hús puha, omlós, kevés zsíros és mócsingos részt tartalmaz.

Illat:

Jellegzetes lecsós illat. Savanykás, paradicsomos, paprikás, enyhén fűszeres.

Íz:

A paradicsom savanykás, édeskés íze dominál. Kevésbé harmonikus.

Részletes összetétel:

  • sertéslapocka
  • füstölt kolozsvári szalonna
  • étolaj
  • liszt
  • bors, fekete őrölt
  • fűszerpaprika
  • fokhagyma földes
  • vöröshagyma tisztított
  • lecsó, üveges

Tarhonya (0,20 kg/adag)

Külső megjelenés:

Világosbarnától a sötétbarnáig terjedő színárnyalatú, pirított gépi tarhonya. Közel azonos méretű golyók, több törött szem látható. Felületük fényes, olajos. Néhány kisebb csomót tartalmaz, melyek könnyen szétnyomhatóak.

Állomány:

Nem egyenletesen pirított, de kellően puha. Nem ragacsos, rugalmas állagú.

Illat:

Jellegzetes, pirított, főtt gabona illat.

Íz:

Kellően sós, jellegzetes, tiszta.

Részletes összetétel:

  • étolaj
  • tarhonya

Friss hírek

2025. április 22, kedd

Tanúsító szervezet elismerése

Magyarországon az Öko EK rendelet által előírt ellenőrzési rendszer keretén belül két tanúsító szervezet ellenőrzése alatt tevékenykedhetnek az ökológiai gazdálkodást folytatni kívánó gazdálkodók. A 34/2013. VM rendelet alapján az ökológiai termelés, feldolgozás, forgalmazás ellenőrzési és tanúsítási tevékenység végzésére a NÉBIH jogosult tanúsító szervezetet elismerni.

Tovább >

2025. március 31, hétfő

Közlemény elveszett „zöld könyvekről” (2025.03.31.)

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályának tájékoztatása.

Tovább >