null Márna (Barbus barbus)

Márna (Barbus barbus)

Márna (Barbus barbus)

Herman Ottó megfogalmazásában „A rózsás márna kiválóan folyóbeli hal s tavakban csak betévedett vendég..."

A folyók márnazónájának jellemző és egyben névadó hala, amely az erősebben áramló vizeket kedveli. Kedveli a meder kövei közötti mélyedéseket, amelyeket szinte állandó tartózkodási helyül választ és nem szívesen hagy el.

Megnyúlt, nagyjából hengeres testű hal, de a feje fölülről, a farokrésze oldalról enyhén lapított. Feje és szeme aránylag kicsi, az orra ellenben hosszú, fölső ajka különösen húsos. A szája alsó állású, a fölső állkapcsán elől 2 kisebb, hátul, a szájszögletében 1-1 hosszabb bajuszt visel. Hátúszójának elején egy hátulsó oldalán fogazott csonttüske található.

A kifejlett példányok mell- és hasúszói vöröses árnyalatúak. Legjobban rokonai, a kárpáti és a Petényi-márna hasonlít hozzá, de azok hátúszójának az elején nincs fogazott csonttüske.

Kifejlett egyedei 40-50 cm hosszúak, de 70 centinél hosszabbra is megnőhet, testtömege elérheti a 8 kg-ot is. A márna ízlelőképessége kitűnő. Nemcsak négy bajuszán, hanem a test más részein is találhatóak ízlelő idegvégződések. Táplálékát a meder alján kutatja, az állati eredetű anyagok mellett jelentős mértékben fogyaszt növényi anyagokat is.
Szaporodása május-június hónapokban megy végbe, ikráit a folyók kavicsos-sóderes mederszakaszain rakja le, ahol az aljzathoz tapadnak.

Húsa hasonló a pontyéhoz, de attól sokkal soványabb és szálkásabb, ugyanakkor nagyon ízletes. Ikrájának fogyasztása azonban nem ajánlott, mivel kellemetlen gyomorgörcsöt idéz elő.

A halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény szerint méret- és mennyiségi korlátozás, fogási tilalmi idő vonatkozik rá.

Fajlagos tilalmi ideje 04.15-05.31-ig tart, a kifogható halak mérettartománya legalább 40 cm, a naponta kifogható mennyiség 3 db.

Kedves Horgászok!
Jogosulatlan halászattal, horgászattal, továbbá az állami halőri szolgálat feladatvégzését érintő bejelentését az alábbi e-mail címen teheti meg: allamihalor@nebih.gov.hu

A bejelentéshez az alábbi adatok megadását kérjük
Megye, település, vízterület (lehetőség szerint pontos, víztérkód) megnevezése
Bejelentő neve (nem kötelező)
Címe (nem kötelező)
Elérhetősége (telefon, e-mail cím) (nem kötelező)
Bejelentett adatok megadása (ki, hol, mikor, mit?)

 


Friss hírek

Ismét sikeres alapképzést szervezett a MATE és a Nébih
2022. május 23, hétfő

Ismét sikeres alapképzést szervezett a MATE és a Nébih

A résztvevők értékelése alapján szakmailag előremutató, számos újdonsággal és érdekességgel szolgáló, jó hangulatú alapképzést szervezett a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a használatban lévő növényvédelmi gépek időszakos műszaki felülvizsgálatára jogosultságot szerezni kívánó magánszemélyek és cégek képviselői részére.

Tovább >

Részvétel az ellenőrzési rendszerben
2022. május 23, hétfő

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Részvétel az ellenőrzési rendszerben

Tovább >

Átlagos (0 Szavazatok)